Иън Макфърсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Иън Гибсън Макфърсън
британски офицер
Роден
Починал
1 декември 2010 г. (90 г.)
Блофийлд, Великобритания

Иън Гибсън Макфърсън (на английски: Ian Gibson Macpherson) е британски офицер за свръзка между Британската армия и партизанското движение на НОВА в България по време на Втората световна война.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Иън Макфърсън е роден на 7 април 1920 г. в Единбург, Великобритания.[1] Ориентира се към военна кариера. По време на Втората световна война служи като военен разузнавач в Управление за специални операции на Британската армия (УСО).[2] През 1943 г. е в състава на българската секция на група „Дунав“.[2] Учи български език.[2] Владее също френски, немски, испански, руски и арабски.

През месец май 1944 г. британска военна мисия в състав майор Джон Харингтън, лейтенант Дейвидсън и ефрейтор Рени (радист) са спуснати с парашути в база на SOE близо до старата българо-гръцка граница.

Иън Макфърсън и ефрейтор О’Брайън (радист) са спуснати с парашути близо до драмското село Лещен и се присъединяват към мисията през юли 1944 г.[2] Установява връзка с командира на Втора Пловдивска въстаническа оперативна зона Иван Радев.[2] След контакт с командира на Партизански отряд „Колю Шишманов“ Братан Шукеров договаря доставката на оръжие за 250 български и гръцки партизани от ЕЛАС.[2] Извършена е на 12 август 1944 г. Забелязана от българска военна част и след сражение оръжието частично е пленено. Извършва поход с Партизански отряд „Колю Шишманов“ по направление с. Кошница-с. Манастир-връх „Чил тепе“-с. Хамбар-с. Три могили. От радиоемисия на 8 септември 1844 г. научават за навлизането на Червената армия в България.[2] През с. Новаково и с. Тополово, мисията достига Пловдив. Тук прекратява работата си на 9 септември 1944 г. Награден е с Военен кръст от фелдмаршал Харолд Александър.[2]

След войната работи на ръководни постове в Iraq Petroleum Company.[1]

След пенсионирането си живее в Блофийлд, Англия.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Ian Macpherson // The Telegraph. 2011-01-12. Посетен на 2023-07-28.
  2. а б в г д е ж з и Йонов, Горан. Иън Макфърсън, Последният мохикан на SOE в България // academia.edu.
  • Йонов Г., Иън Макфърсън, британски офицер за свръзка с българската съпротива докладва на президента Желев в нашето посолство, сп. Експерт, 11 март 2014

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]