Направо към съдържанието

Карнавал на Фано

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карнавал на Фано
Carnevale di Fano
Издание 2017 г.
Издание 2017 г.
Информация
МястоФано, Марке, Италия
Карнавал на Фано в Общомедия

Карнавалът на Фано (на италиански: Carnevale di Fano) е един от най-старите карнавали в Италия заедно с венецианския.[1] Провежда се ежегодно между февруари и март във Фано, Марке.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Първите документи за карнавала във Фано датират от 1347 г. относно подготовката на „Карнавалното надбягване“, въпреки че историкът Винченцо Нолфи [2][3] поставя раждането му при помирението между гвелфското семейство Дел Касеро и гибелинското семейство Да Кариняно, споменато от Данте Алигиери в „Божествена комедия“.[4]

Произходът на този празник може да бъде дори по-ранен. Карнавалът всъщност може да произлиза от древните фестивали на гръцките Дионисии и латинските Сатурналии, характеризиращи се с присъствието на смях и сатира като основен елемент на празника.[5]

Карнавалът във Фано придобива широк размах, когато сем. Малатеста го рекламира силно през 1450 г. Постепенно този празник става все по-важен и все по-пищен.[6] Това, което също улеснява разпространението му, е фактът, че по време на развитието му разликата в социалните класи и подчинение очевидно изчезва за един ден, като по този начин също така позволява на слугата да може да се подиграва на господаря – традиция, която оцелява в сатирата.[5]

През 1718 г. Джеймс III Стюарт идва във Фано от Англия, за да присъства и да се наслади на карнавала в продължение на десет дни, демонстрирайки значението, което той вече е придобил.[7]

През 1872 г. е основано Дружеството на късмета, за да управлява карнавалните дейности, което е оцеляло до днес под името Карнавална институция.

През 1888 г. карнавалът придобива форма, подобна на сегашната – тази на парада: всъщност е организирано първото маскирано трасе. Тази традиция продължава и се развива през XX век до 1951 г., когато парадът е преместен на бул. „Грамши“, където може да побере по-голям брой участници. От тази дата карнавалът във Фано се счита наравно с други национални карнавали.

Празненства[редактиране | редактиране на кода]

Карнавалът във Фано се провежда в трите недели преди началото на Великия пост, което обикновено съответства на началото на месец февруари.

Подготовката на колите[редактиране | редактиране на кода]

Поставяне на главата на Джоакино Росини

Преди карнавалния парад има подготвителна работа, която може да продължи от 4 месеца (в началото на XX век) до 40 дни (карнавал от 2015 г.).

Преди да бъдат представени на публиката, алегоричните коли се подлагат на фина настройка от работници, скулптори, занаятчии и механици, експерти в обработката на различни материали като дърво, желязо, но преди всичко папиемаше, което е основният елемент за изграждането на алегорични коли. Монтажът протича в определени фази на обработка: проектиране, изграждане на носещата конструкция, която може да бъде дървена или метална, моделиране на фигурите с глинени отливки, покриване с хартия, сушене, обработка в папиемаше или фибростъкло и накрая оцветяване.

Характерният елемент на алегоричните завъртания е сатирата: всъщност са представени герои или ситуации с най-популярната политическа или социална тема в даден исторически момент.

Парад и костюми[редактиране | редактиране на кода]

Във всяка от трите недели алегоричните коли дефилират по бул. „Грамши“ три пъти. Първият кръг е представянето на колите, които, водени от Пупо (вид кукла), се движат по алеята, съпроводени от музика и хореография. След като приключи първият кръг, започва вторият, на хвърлянето, който привлича най-много хора и се състои в дефиле с хвърляне на сладкиши, шоколадови и други бонбони от колите. И накрая, в края на деня, има най-предизвикващата емоция обиколка, тази на "luminaria". Придружаващ парада на колите е парадът с различни видове маски, които взаимодействат с публиката, танцувайки.

По цялата дължина на бул. „Граши“ отстрани са разположени трибуни, които освен че дават по-добра видимост на парада, се състезават помежду си за най-красив костюм и хореография и за най-топло участие в празненството. Друга атракция са въртележките, които осейват историческия център на Фано по време на празниците.

В края на третия ден, за край на карнавала, има фойерверки.

Хвърляне на сладкиши[редактиране | редактиране на кода]

Докато портокали се хвърлят на карнавала в Ивреа, във Фано, по време на втория кръг от парада на алегоричните коли е традиция да се хвърлят тонове сладкиши от всякакъв вид към тълпата. Всяка кола има доставки от около десет тона, а щандовете, разпръснати по бул. „Грамши“, също допринасят за хвърлянето на карнавала във Фано.

В продължение на много години има споразумение с компанията за производство на сладкиши „Перуджина“, което гарантира хвърлянето на голям брой шоколадови бонбони „Бачи Перуджина“, които се превръщат в един от повтарящите се сладкиши на карнавала във Фано.

Хвърлянето е частта от карнавала, която привлича най-много участници. Като се има предвид, че дълго време обърнати наобратно чадъри се използват за събиране на по-голямо количество сладкиши, през 2015 г. е въведено „predigetto“, т.е. обърнат надолу картонен конус, проектиран от учител в средно училище от Фано, Паоло Дел Синьоре, което прави хвърлянето по-безопасно.[8]

Пупо[редактиране | редактиране на кода]

Пупо на издание 2017 г., наречен "El Selfie"

Пупо (Pupo) е типичната маска на карнавала във Фано и от 1951 г. е карикатурата на най-известния герой на момента. Името му идва от изразите на диалекта на Фано el pup и " el vulòn", което идва от френското "nous voulons" („ние искаме“), което напомня за периода на френското господство през XIX век.

Всяка година всички алегорични коли и в частност Пупо се обновяват, за да се актуализира фолклорно-сатиричната страна на събитието.

Изгарянето на Пупо е съвременната интерпретация на древния ритуал на изкупителната жертва, водена до олтара за жертвоприношение: по същия начин в края на карнавала Пупо се „жертва“ на Дебел вторник през пламъците на площад „20 септември“. Пупо всъщност представлява свещеното животно, върху което общността възлагала всички колективни и индивидуални грехове, извършени през годината и по-специално в дните на карнавала. Освен това изгарянето му представлява края на карнавала и началото на периода на Великия пост.

Алегорична кола La Musica Arabita[редактиране | редактиране на кода]

Колата, която затваря шествието, е най-характерната в рамките на карнавала във Фано – тази на Musica Arabita, което на диалект на Фано означава „гневна музика“.

Тази шантава и ексцентрична музикална група е родена през 1923 г. и е съставена от занаятчии и собственици на магазини. Много членове все още бият часовника със странни инструменти, като кошчета, бутилки, кани, тенджери за кафе, чадъри, сабо и много други. Квинтесенцията на групата е маестро Енцо Берарди.

В края на XIX век са създадени две фракции: едната е тази на богатите благородници, които се наслаждават на изтънчения звук на изискани инструменти (като цигулка, флейта, арфа, пиано), а другата е тази на занаятчиите, които са изключени от тази привилегия, създават алтернативен тип музика, която тогава е наречена „бидоната“, тъй като е произведена от перкусии на алтернативни инструменти като буркани, бутилки, кани, чадъри и други предмети с подобни характеристики, като по този начин подлага на сатира инструментите на благородниците. Musica Arabita е възобновена в началото на 1920-те години и става постоянна организация от 1957 г. – годината, от която е най-успешна и преживява постоянно развитие.[9]

Гуидо Пиовене в книгата си Viaggio in Italia определя Musica Arabita като „италиански джаз“.

И тази алегорична кола допринася за хвърлянето на сладкиши.

Карнавална институция[редактиране | редактиране на кода]

През 1871 г. в рамките на карнавала във Фано е основано Дружеството на късмета, за да управлява по-добре развлекателните и благотворителни дейности в рамките на празника.

Първите свидетелства за дейността му могат да бъдат намерени в карнавалния плакат от 1872 г.

С течение на годините то става все по-голямо и по-добре организирано, докато не се превръща в днешната карнавална организация. Карнавалната организация има около 1100 членове, които допринасят за финансите на това общество и на самия карнавал със своя ангажимент и с малка сума пари.

Летен карнавал[редактиране | редактиране на кода]

Летен карнавал във Фано

През месец юли на крайбрежието на Фано традиционно се организира летният карнавал, в който отново дефилират алегоричните коли, използвани за зимния карнавален парад.

По време на парада няма нито Пупо, нито хвърляне на сладкиши, но се предизвиква карнавалния дух и радост за туристите, които се стичат на плажовете на Фано през лятото.

Първото издание на Летния карнавал е през 1952 г., но тъй като няма много участие, остава изолирано събитие до 1959 г., откогато тази традиция се запазва без прекъсване.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Il pupo 50 anni di storia. с. 2-4.
  2. Carnevale di Fano: bello da vedere dolce da gustare. с. 11.>
  3. Carnevale dal 1347
  4. Divina Commedia. 1817.
  5. а б Fucci e il Carnevale. с. 7.
  6. Carnevale di Fano:bello da vedere dolce da gustare. с. 11.
  7. Carnevale a Fano.
  8. Carnevale di Fano // Архивиран от оригинала на 2016-6-19.
  9. La Musica arabita di Fano

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Carnevale di Fano в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​