Направо към съдържанието

Клъстер зелен транспорт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Клъстер зелен транспорт
Информация
АкронимиКЗТ
ТипОрганизация
Основана2011 г.
СедалищеСофия, България
Езицибългарски, английски
РъководителСимеон Ананиев
Членове23 членове
Сайтwww.gtcluster.eu

Клъстер зелен транспорт (КЗТ) е сдружение с нестопанска цел, което обединява усилията на фирмите в транспортния бранш за развитие на интермодалния транспорт в България и съпътващите го дейности. Основен приоритет за КЗТ е интегриране на националните интермодални превози и терминали в международните интермодални мрежи, както и популяризиране на зелените транспортни коридори в България.

История[редактиране | редактиране на кода]

Клъстерът е учреден в края на 2011 г. под името Клъстър Зелен Товарен Транспорт (КЗТТ) със седалище в град София[1]. Основни инициатори са Любомир Сяров – управител на фирма „Еколоджистикс“, която оперира интермодалния терминал на гара Яна край София, и проф. д-р Симеон Ананиев от ВТУ „Тодор Каблешков“.

Някои от проектите в които КЗТ взема активно участие са интегриране на фериботните комплекси (ЖП Варна и РоРо Бургас) и българските черноморски контейнерни терминали със съществуващия вътрешен комби-терминал в София в единна транспортна верига, както и разширяване на товаропотоците от трети страни за фидерните и фериботни оператори.

Членове и партньори[редактиране | редактиране на кода]

В клъстера участват едни от най-големите български транспортни и спедиторски компании – параходствата БМФ и БРП, които държат интермодалните терминали в Пристанище Бургас и Видин, авто превозвачи СОМАТ и „Дискордиа“, както и жп превозвачи DB Schenker Rail България, Българска железопътна компания, „Булмаркет ДМ“ ООД и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. История на Клъстъра // Посетен на 2020-07-08.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]