Направо към съдържанието

Любомир Бодуров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Любомир Бодуров
български оперен певец
Роден
Починал
април 1992 г. (66 г.)

Националност България
Учил вНационална музикална академия
Музикална кариера
Инструментивокал
Гластенор
Направлениеопера
Активност1950 – 1986
Семейство

Уебсайт

Любомир Узунов Бодуров е български оперен певец тенор.

Той е от третото поколение български „златни“ тенори, творили за България и радвали се на международно признание, но останали ув родината въпреки примамливите предложения, получени за работа в чужбина[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 14 октомври 1925 г. в град Бургас в семейство на артисти, певци, музиканти и поети. Пее от малък, като ученик в самодейността. Любомир Бодуров започва да учи пеене при Георги Златев-Черкин, а по късно, когато е вече на двадесет и четири години, заминава за София решен да стане професионален певец, и веднага постъпва в хор „Гусла“.

През 1950 година се явява на конкурс в открития Държавен музикален театър – с директор Стефан Македонски. Приемат го заради гласа и сценичната фигура, което е рядкост при тенорите. На 13 април същата година той вече прави дебюта си с голяма роля – Адам в „Птицепродавецът“ на Карл Целер. С един студиен радиозапис на арията на този герой, Любомир Бодуров става популярен, макар и още дебютант. В Оперетата работи от 1950 до 1957. Утвърждава се в амплоато на първи тенор. Започва да работи вокално с педагожка, мецосопраното Констанца Кирова от Софийската опера и Консерваторията.

Творческа активност[редактиране | редактиране на кода]

През 1956 година Любомир Бодуров е на специализация в Москва и Ленинград в Болшой театър където на 1 април същата година дебютира като оперен артист с ролята на Дон Хосе от „Кармен“ на Бизе и подготвя друга роля – на Герман от „Дама Пика“ на Чайковски. На следващата 1957 година Любомир Бодуров е поканен и за щатен солист на Софийската народна опера. На националната ни сцена излиза за първи път също с ролите на Дон Хосе и Герман от „Дама Пика“. Заедно с първите роли и премиери идват и първите покани за гастроли в различни театри в страната, а също и в чужбина, както и първите лауреатски звания от различни певчески конкурси.

Много са ролите на Любомир Бодуров за 36-те сезона. Български, руски, италиански, немски автори – главно от класиката, но и нови заглавия на композитори като „Майстори“ на Хаджиев, „Ивайло“ на Големинов, опери от Александър Райчев, Любомир Пипков, Александър Йосифов и други. Изпълнява много роли в централния теноров репертоар от творчество на Верди, Пучини, Маскани, Доницети, Бизе, Гуно, Чайковски, Прокофиев и други. Сред тях са преди всичко Дон Карлос, Дон Хосе, Герман, Лоенгрин, Садко, Каварадоси, Де Грийо.

Любомир Бодуров е на сцената 36 години. Тенорът пее заедно с артисти като Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Асен Селимски, Павел Герджиков. Партнира си с оперните примадони: Гена Димитрова, Катя Попова, Александрина Милчева, Юлия Винер-Ченишева, Мария Бохачек, Надя Афеян и други.

Златните години за певеца Любомир Бодуров минават по сцените на Прага, Бърно, Братислава, Букурещ, Синая, Варшава, Атина. Чуждестранната оперна критика го обсипва с хвалебствени рецензии а в България той получава всички възможни по онова време награди и звания. Любомир Бодуров е солист на Софийската народна опера до 1986 година когато заболява тежко и това слага край на певческата му кариера. Умира през април 1992 година в София на 66 години.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • През 1954 година в Прага той става лауреат на международния конкурс „Ема Дестинова и Карел Буриан“.
  • През 1955 година става лауреат на Петия световен младежки фестивал – Варшава.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Любомир Бодуров – един принц на сцената // Написано от Огнян Стамболиев. публикувано от operasofia.bg, , раздел: Новини. Посетен на 03.11.2016.