Направо към съдържанието

Маркус Гроскопф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Маркус Гроскопф
германски музикант
Роден
Музикална кариера
Стилхевиметъл
Инструментибас китара, китара, вокал
Активностот 1978 г.
ЛейбълНюклиър Бласт
Участник вХелоуин
Семейство

Уебсайтwww.helloween.org
Маркус Гроскопф в Общомедия

Маркус Гроскопф (Markus Grosskopf), роден на 21 септември 1965 година в Хамбург, Германия, е един от двамата оригинални членове на групата Helloween (другият е китаристът Михаел Вайкат). Семейството му е живяло в ЮАР, Канада, САЩ и Германия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Маркус започва да свири на бас китара на 15 години, като преди това е свирил на барабани и китара. Като бас китарист е правил кавъри на песни на групи като Sex Pistols, Ramones и т.н. По-късно се запознава с Кай Хансен, който го включва в групата си Second Hell. По-късно китаристът на Powerfool Михаел Вайкат се запознава с тях двамата и приятеля на Кай Инго Швихтенберг. После той предлага да основат нова група. Останалите се съгласяват и Вайкат предлага името Helloween. Поради чувството му за хумор, той умишлено е променил буквата a с e.

Групови проекти[редактиране | редактиране на кода]

Първият проект на Маркус за група е Shockmachine, където свири на бас китара и на ритъм китара. Той издава първия албум на групата със същото име през 1998. По-късно основава и групата Avantasia, в която участва от 2001 до 2002 година. След това основава Kickhunter, с която издава първият им албум през 2002 година. Но най-успешният му проект е Markus Grosskopf's Bassinvaders.

Дискография с Helloween[редактиране | редактиране на кода]

Тъй като Маркус и Вайки са единствените оригинални членове на групата, те участват във всичките албуми