Направо към съдържанието

Международен координационен комитет на националните институции за правата на човека

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Международният координационен комитет на националните институции за правата на човека, съкратено назоваван Международен координационен комитет (на английски: International Coordinating Committee) или с инициали МКК (ICC), е неправителствена организация със седалише в Женева.

Представлява световна мрежа на националните институции за правата на човека (НИПЧ) – административни органи, учредени с цел да насърчават, защитават и наблюдават положението на правата на човека в съответната държава. Международният координационен комитет на националните институции за насърчаване и защита правата на човека, както е пълното официално име на институцията, координира връзката на НИПЧ с международната система за защита на правата на човека на ООН.

МКК е уникален с това, че е единственият орган, който не е част ООН, но чиято вътрешна система за акредитация, основана в съответсвие с Парижките принципи, дава достъп до комисиите на ООН. Акредитираните от МКК институции се класифицират в система от 3 класа – A, B и C – според степента им на съответствие с Парижките принципи.

Българските органи, акредитирани като НИПЧ от МКК, са Омбудсманът и Комисията за защита от дискриминация, които през октомври 2011 г. получават акредитация с клас B.

История[редактиране | редактиране на кода]

Международният координационен комитет е учреден през 1993 г.[1] като нестопанска организация по смисъла на чл. 60 и следващи от Гражданския кодекс на Швейцария със седалище в Женева.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. A brief history of the ICC // Архивиран от оригинала на 2014-11-06. Посетен на 6 ноември 2014 г. (на английски)
  2. ICC Statute // Архивиран от оригинала на 2014-11-06. Посетен на 6 ноември 2014 г. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]