Направо към съдържанието

Национална информационна агенция на Узбекистан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национална информационна агенция на Узбекистан
Уеб адресuza.uz
Тип на сайтаинформационна агенция
Езикарабски, руски, узбекски, английски, испански, френски, немски, китайски и казахски
Създаване1918 г. (като клон на РОСТА);
5 февруари 1992 г. (в настоящия му вид)
Alexa ранг71 959:[1]
Туркменистан – 62,2 % (145)
Узбекистан – 30,6 % (254)
(към 23 януари 2022 г.)
Седалище Ташкент, Узбекистан

Национална информационна агенция на Узбекистан (на узбекски: Oʻzbekiston Milliy axborot agentligi / Ўзбекистон Миллий ахборот агентлиги) е централната държавна информационна агенция на Узбекистан. Тя е най-старата информационна агенция в Узбекистан и в цяла Централна Азия. От август 2017 г. генерален директор на агенцията е известният филолог, литературен критик и журналист Абдусаид Кучимов. Главният офис на агенцията се намира в град Ташкент. Има и кореспонденти на агенцията в регионите и градовете на Узбекистан.

През есента на 1918 г. в Ташкент е открит клон на Руската телеграфна агенция (РОСТА). Няколко години по-късно този клон е трансформиран в Узбекска телеграфна агенция (УзТАГ) като част от Телеграфната агенция на Съветския съюз (ТАСС). След разпадането на СССР и независимостта на Узбекистан, на 5 февруари 1992 г. С указ на президента на Република Узбекистан Ислам Каримов, Информационната агенция на Узбекистан е реорганизирана в Национална информационна агенция на Узбекистан.

Официалният уебсайт и новините на агенцията са достъпни на узбекски (версии на латиница и кирилица), руски, английски, арабски, испански, френски, немски, китайски и казахски.

Националната информационна агенция на Узбекистан е една от най-авторитетните информационни агенции в Узбекистан, основният източник на официални новини. Според някои доклади това е най-голямата информационна агенция в Централна Азия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. uza.uz // alexa.com. Архивиран от оригинала на 2022-01-23. Посетен на 23 януари 2022. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]