Направо към съдържанието

Невидими животни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Невидими животни
Информация
Типнеправителствена организация, сдружение в обществена полза
Основана2021 г., София, България
Обхват и целиЗащита на животните, Права на животните, Екология
СедалищеСофия
РегионБългария
Езицибългарски
Сайтnevidimi.bg

Невидими животни“ е българска неправителствена организация за защита на животните, основана в София през 2021 г.[1].

Още в първите години от дейността си „Невидими животни“ се очертава като една от най-значимите организации в България за защита на животните. С помощта на разследвания, сътрудничество с медии, както и обществена ангажираност и мобилизации за две ключови Европейски граждански инициативи (ЕГИ) – „Козметика без жестокост“ и „Европа без кожи“, организацията осигурява силна подкрепа от българите за прогресивна реформа в ЕС по отношение на животните.

От 2022 г. „Невидими животни“ е част от международната организация за животните Anima International[2].

Мисия и ценности[редактиране | редактиране на кода]

Мисията на „Невидими животни“ според сайта на организацията е следната: „Нашата мисия е ефективно да работим за създаването на едно по-справедливо общество, в което животните не се третират като предмети за човешка употреба и печалба, а като съзнателни, чувстващи същества със собствена воля, право на свободен живот и защита от жестоко отношение.“[3]

Oрганизацията е част от философското и социално движение за ефективен алтруизъм, което насърчава „използване на доказателства и анализ, за да се разбере как да се помогне на другите възможно най-много, и предприемане на действия, базирани на това“. Ценностите на организацията според сайта включват още: фактологичност и обективност, критично мислене, доверие и автономност, прозрачност и отговорност, радикална искреност, психологическа сигурност и др.[4]

Ферми за норки[редактиране | редактиране на кода]

На 8 април 2022 г. „Невидими животни“ публикува кадри от фермата за норки до с. Маджерито, Стара Загора в ефира на „Тази сутрин“ по bTV.[5] Кадрите са заснети през нощта в края на 2021 г. в халетата на фермата, показвайки условията, в които се отглеждат животните там. Подобни кадри са били публикувани за пръв път през 2017 г.[6] Представители на организацията твърдят, че състоянието на фермата и животните видимо се е влошило през годините, и призовават правителството да предприеме действия за забрана на фермите за норки. Кадрите по-късно са отразени и от международни медии, включително от Дейли Мейл (втория най-четен англоезичен онлайн вестник в света[7]) в статия[8] от 19 май 2022 г.

Кампании[редактиране | редактиране на кода]

„Експерименти без животни“[редактиране | редактиране на кода]

На 10 март организацията започва кампания „Експерименти без животни“[9] в контекста на Европейската гражданска инициатива „Козметика без жестокост“.[10] Събирането на подписи продължава от 31 август 2021 г. до 31 август 2022 г.

На 19 април „Невидими животни“ публикува видеоклип с редица известни личности, сред които Асен Блатечки, Силвена Роу, Силвия Петкова, Дамян Илиев „Дзами“, Маги Джанаварова, Биляна Йотовска, Биляна Лазарова „Биляниш“, Венцислав Чанов „Венци Венц“ и Жасмин Маджид, като видеото показва техните реакции на записи с реални експерименти върху животни. Видеоклипът достига до общо над 200 хиляди гледания във Facebook[11] и Instagram[12] само за два дни.

Благодарение на това броят подписи от България за Европейската гражданска инициатива „Козметика без жестокост“ за 2 дни нараства от около 3 хиляди до над 25 хиляди. С това България покрива минималния праг от подписи за страната повече от двойно и става втора поред[13] в Европейския съюз по брой подписи на глава от населението.

Към края отчетените валидни подписи от България са над 54 хиляди и общо над 1,2 млн. от ЕС[14].

„Европа без кожи“[редактиране | редактиране на кода]

На 16 ноември 2022 г. организацията започва кампания[15] за събиране на подписи към Европейската гражданска инициатива „Европа без кожи[16]“. Тя се провежда в целия Европейски съюз до 18 май 2023 г. и цели забрана на производството и търговията с ценни кожи на територията на ЕС.

Началото на кампанията е поставено с мирен протест пред Народния театър и на бул. „Цар Освободител“ в София, на който присъства и надуваемата лисица Лиска – „символ на всяка лисица във фермите в Европа, убивана с токов удар за кожи... и на всяка норка, задушавана в газова камера, за да бъде превърната в луксозно палто или моден аксесоар“[17]. На откриването присъстват редица популярни личности, сред които Марта Желязкова, Ева Георгиева и Ния-Косара от „Ергенът“, а други като Силвия Петкова, Маги Джанаварова и Неда Спасова изразяват подкрепата си за кампанията в социалните мрежи.

На 1 февруари 2023 г. „Невидими животни“ публикува анонимно видео с разказ на бивш работник от фермата за норки до Стара Загора, в което служителят разкрива рутинните практики при отглеждането и убиването на животните за кожите им. Видеото получава широк отзвук в социалните мрежи (Instagram[18], Facebook[19]) и медийното пространство[20][21][22].

В края на кампанията събраните и валидни подписи от България наброяват над 71,4 хиляди, а от целия Европейски съюз – над 1,5 млн[23].

„Край на клетките“[редактиране | редактиране на кода]

През 2023 г. организацията настоява за прилагане и подсилване на резултатите от Евопейската гражданска инициатива „Край на клетките“[24], като насърчава изграждането на движение за животните в България, което да оказва обществен натиск върху отговорните за имплементирането на решенията на европейско и на национално ниво.

Представител на „Невидими животни“ беше част от публична акция в Брюксел[25], на която присъстваха и представители на множество други организации в Европа, които настояват за спазване на произлизащите от успешната Европейска гражданска инициатива последствия и прилагане на реформи в законодателството за животните на ЕС съгласно волята на гражданите.

В жалба към омбудсмана[26] на Европейския съюз над 30 организации за животните от цяла Европа, вкл. „Невидими животни”, алармират за нарушеното обещание на Европейската комисия към инициативата „Край на клетките“[27]. „Невидими животни” мобилизира българските граждани да изпращат писма до Председателя на европейската комисия, в които настояват за спазване на обещаната законодателна промяна спрямо събраната подкрепа за инициативата.

„Клетките са кошмар“[редактиране | редактиране на кода]

Настоящата кампания на „Невидими животни“ (към 2024 г.) цели забрана на клетките за телета в България. Организацията събира подписи за петицията на сайта bezkletki.bg, a известни личности като Диляна Попова вече публикуваха в социалните мрежи своята подкрепа за инициативата[28].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Невидими животни, Търговски регистър
  2. Невидими животни | Anima International
  3. За нас | Невидими животни
  4. За нас | Невидими животни
  5. Ферма за норки отвътре: Кадри показват мизерията, в която се отглеждат животните | bTV Новините
  6. Видео показва животни в окаяно състояние във фермата за норки до с. Маджерито | bTV Новините
  7. Most popular websites for news in the world: Monthly top 50 listing
  8. Animals covered in gaping wounds lie in filthy cages in shocking footage from Bulgarian mink farm | Daily Mail Online
  9. За експерименти без животни | bezbolka.bg
  10. Европейска гражданска инициатива „Козметика без жестокост“ // Архивиран от оригинала на 2022-04-17. Посетен на 2022-04-15.
  11. За експерименти без животни в Европа | Facebook
  12. За експерименти без животни в Европа | Instagram
  13. Европейска гражданска инициатива „Козметика без жестокост“ – всички страни // Архивиран от оригинала на 2022-04-17. Посетен на 2022-06-30.
  14. Save Cruelty-Free Cosmetics | europa.eu
  15. За Европа без кожи | zanorkite.bg
  16. Fur Free Europe | europa.eu
  17. Протест за норките блокира бул. Цар Освободител
  18. Това е жестока работа | Instagram
  19. Това е жестока работа | Facebook
  20. Бивш работник във ферма за кожи от норки: Дращят, пищят от началото и после вече не (ВИДЕО) | btvnovinite.bg
  21. Смразяващи кадри алармират да спрем изтезанията с Невидимите животни (репортаж на Искра Ангелова) | offnews.bg
  22. Видео показва жестокостите във ферма за норки в България | bnr.bg
  23. Fur Free Europe | europa.eu
  24. End the Cage Age | europa.eu
  25. Протест за животните в Брюксел | nevidimi.bg (Instagram)
  26. Complaint to the EU Commission
  27. Европейският омбудсман се застъпва за „Край на клетките” | nevidimi.bg
  28. Диляна Попова | Instagram

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]