Направо към съдържанието

Номанс Ленд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Въздушна снимка на Номанс Ленд

Номанс Ленд (No Man's Land, No Mans Land или No Man's island, буквално „Ничия земя“ или „Ничий остров“) е необитаем остров в Дюкс, Масачузетс.

Островът е с площ от 2448 декара (2477 km²). Той е на 5 км югозападно от Мартас-Винеярд.

На острова вероятно има неексплодирали боеприпаси, датиращи от използването му като учебен полигон за бомбардировка между 1943 и 1996 година и поради тази причина островът е затворен за туристи.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1602 година капитана Бартоломю Госнолд наименува малкия остров „Мартас Винеярд“ в чест на най-възрастната му дъщеря, която се казвала Марта. По-късно, островът е наименуван Номанс-Ленд, и по-големият остров, на североизток от Номанс-Ленд е наименуван Мартас Винеярд.

Военноморските сили на САЩ построяват на острова летище между ноември 1942 и май 1944 г. и островът е използван за учебен полигон за обстрел с бомбардировачи. Летището е изоставено между 1945 и 1954 г., но островът продължава да се използва като учебен полигон до 1996 г.

От 1975 година източната трета от острова е резерват. Заради мигрирането на птици, целият остров бил превърнат в резерват.

Източници[редактиране | редактиране на кода]