Направо към съдържанието

Носова фигура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Галион пренасочва към тази статия. За ветроходния кораб със сходно име вижте Галеон
Носовата фигура на „Къти Сарк

Носова фигура или галион е декоративна фигура, поставяна на носа на повечето европейски кораби от 16 до 19 век. Обичаят всеки кораб да си има такава е въведен през 16 век на галеоните, тъй като макар по-раншните кораби да са имали някаква форма на украса на носа, при тях е отсъствала структурата, която би поддържала носовата фигура.

Обикновено носовата фигура изобразява човешка фигура или митично същество. Счита се, че функцията ѝ, както и на кърмовата украса, е да дава представа за името на кораба в едно неграмнотно общество, а при корабите от военния флот – да демонстрира богатство и власт. По време на бароковия период някои линейни кораби имат носови фигури с тегло няколко тона и понякога дори в два екземпляра, по един от всяка страна на бушприта.

Тъй като голямата носова фигура, издялана от тежко дърво и поставена в най-предната точка на кораба влияе отрицателно на ветроходните му качества, тази практика започва да отмира през 18 век. Носовите фигури стават по-малки, а около 1800-тната в някои случаи изчезват. След Наполеоновите войни обичаят се завръща, но фигурите често са малки полубюстове вместо предишните уголемени фигури в цял ръст. Клиперите от 1850-те и 60-те имат носови фигури в цял ръст, но те са сравнително малки и леки.

Традицията да се поставят носовите фигури изчезва с края на епохата на ветроходните кораби. Днес единствените кораби, които имат носови фигури, са или кораби-музеи, или реплики (възстановки) на исторически кораби.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]