Направо към съдържанието

Няма орхидеи за мис Бландиш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Няма орхидеи за мис Бландиш
АвторДжеймс Хадли Чейс
Първо издание1939 г. г.
 САЩ
ИздателствоJarrold

Няма орхидеи за мис Бландиш е криминален роман от британския писател Джеймс Хадли Чейс, написан през 1939 г.[1] Романът е повлиян от американския автор на криминални романи Джеймс Кейн и историите в списание Black Mask.[2] Няма орхидеи за мис Бландиш провокира сериозни противоречия поради явното изобразяване на сексуалност и насилие.[2] Книгата има голям успех сред критиката и е включена в 100-те книги на 20 век според Монд.

През 1942 г. романът е адаптиран за постановка и е игран повече от 200 пъти в Prince of Wales Theatre в Лондон.[3] През 1948 е адаптиран в британския филм Няма орхидеи за мис Бландиш. Американският филм от 1971 г. Бандата на Грисъм също е базиран на романа, връщайки назад действието към 1931 г. в Канзас.

През 1944, тя става обект на добре известното есе на Джордж Оруел, Рафълс и мис Бландиш, и пародирано от Реймон Кьоно в Ние винаги се отнасяме добре към жените. През 1962 романът е мащабно пренаписан и пренареден от автора, защото смята, че светът от 1939 е твърде далечен за новото поколение читатели. Това означава, че читателите на есето на Оруел няма да разберат много от цитатите и бележките на Оруел, защото те са взети от по-ранното издание.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bloom p.144
  2. а б Stableford pp. 130 – 138
  3. Chibnall & Murphy p. 37

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Bloom, Clive. Bestsellers: popular fiction since 1900. Palgrave MacMillan, 2002.
  • Chibnall, Steve & Murphy, Robert. British crime cinema. Routledge, 1999.
  • „No Orchids for Miss Blandish“ in Yesterday's Bestsellers by Brian Stableford. Wildside Press, 1998, ISBN 978-0-8095-0906-5.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата No_Orchids_for_Miss_Blandish_(novel) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​