Оръжеен скандал

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Оръжеен скандал е политически скандал в България по време на правителството на Филип Димитров, първото дясно правителство след 1989 г. без участието на БСП.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Правителството започва икономическа реформа, но среща неодобрение, защото жизненото равнище се снижава, а броят на безработните расте[1]. Синдикатите се отказват от споразумението за въздържане от стачки и дори синдикат „Подкрепа“ се обявява срещу политиката на правителството. Във вестниците се появяват критики срещу стила му на вземане на решения. Политическите партии, както противници на СДС, така и бивши членове на СДС – БСДП и БЗНС-НП – критикуват кабинета. Към атаките им се присъединява и президентът Желев, който на 30 август 1992 г. свиква пресконференция в Бояна, на която остро критикува правителството, че е обявило война на медиите, синдикатите, църквата, президентството и извънпарламентарните политически формации – епизод, наречен по-късно „Боянски ливади“.[2]

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

През септември ръководителите на специалните служби, наследили бившата ДС, дават пресконференция на тема „Въоръжените сили, производството и търговията с оръжие, националната сигурност и полицията“. На нея ген. Бриго Аспарухов, тогавашният директор на Националната разузнавателна служба, кадрови служител на бившето Първо главно управление на ДС и впоследствие депутат от БСП, заявява, че съветник на премиера Филип Димитров е участвал в оръжейна сделка с Република Македония[3].

В отговор Филип Димитров иска обяснение и генералът огласява в медиите, че ще говори само в присъствието на президента, представители на главната прокуратура, МВР и парламентарната комисия по национална сигурност. На тази среща Бриго Аспарухов се извинява на премиера за изявлението си[4]. Информацията е публично опровергана, обаче е достатъчно първоначалното обвинение да бъде подето от медиите, за да се предизвика политически скандал и натиск върху правителството и премиера.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Калинова, Евгения и др. Българските преходи 1939 – 2010. София, Парадигма, 2010. ISBN 978-954-326-034-8. с. 285.
  2. Беров, Марио. Боянските ливади отприщиха бесовете на мафиотския преход // faktor.bg, 30.8.2012. Посетен на 17.12.2014.
  3. Христов, Христо. Стенограма от пресконференцията на специалните служби срещу кабинета на Филип Димитров // desebg.com. Посетен на 21.1.2015.
  4. Откъс от стенограмата от срещата при президента // desebg.com.