Направо към съдържанието

Памфил (художник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Памфил.

Памфил
древногръцки художник
Роден
Починал

Памфил (на старогръцки: Πάμφιλος, Памфилос) е древногръцки художник, учен и писател (темата му са живописта и художниците)[1] от Амфиполис в Древна Македония.

Ученик и продължител на делото на Евпомп, основателят на Сикионската художествена школа (в град Сикион, в близост до Коринт, на полуостров Пелопонес). Курсът на обучение при Памфил продължава 12 години, а хонорарът за него е 1 талант (цената на платноходен кораб по негово време). В основата на неговия похват в изобразителното изкуство е убеждението във важността и универсалността на пропорциите. В този смисъл той твърди, че рисуването не може без математиката (аритметиката) и геометрията. От неговото учение взаимства видния римски учен Витрувий - автор на т.нар. Витрувиански човек.[2]

Сред учениците му са известни творци, като Апелес, Мелантий и Павзий. Последния Памфил обучава в изкуството на енкаустичната живопис. Освен от образованието, получавано в собственото му училище, Памфил се интересува и от всеобщото развитие на културата и дава значителен принос рисуването (графиката) да бъде въведено като първостепенен предмет за обучение на свободнородените гръцки младежи.

Известни произведения на Памфил са: „Битката при Флиунт“, „Одисей на сала си“ и един семеен портрет. Също така за негови произведения се считат и картини със заглавие "Победата на атиняните" и "Пристигането на Хераклидите в Атина"[3], както и едно изображение на богинята Хера.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Κεχαγιάς Γούναρης, Ιωάννης (2016). Πάμφιλος ὁ Ἀμφιπολίτης - Pamphilus the Amphipolitan. Σέρρες. ISBN 978-960-88423-8-0.
  2. [[1]] Според Флаксман.
  3. [[2]] В речника на Ефрон и Брокхаус
  4. [[3]] Въз основа на коментар в комедията "Плутос" от Аристофан