Направо към съдържанието

Реторическа ситуация

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Реторическа ситуация e контекста на реторическото събитие, което се състои от въпрос/проблем, аудитория и ситуация на ограничаващи или детерминиращи фактори. Два основни възгледа за реторическата ситуация съществуват днес. Единият поддържа виждането, че ситуацията е определяща и привнася определена реторика, докато другият възглед поддържа, че реториката създава и определя ситуациите.

Темата за реторическата ситуация е формулирана за първи път през 1968 г. от Лойд Бицер с неговия текст Реторическата ситуация [1], като според него реторическия дискурс е извикван от конкретна ситуация. Така за всеки реторически дискурс, предходно съществуваща реторическа ситуация е била налична.

По-късно през 1973 г. Ричард Вац пише в отговор на Лойд Бицер, че реториката определя ситуацията, тъй като нейна цел е да влияе върху възприемането на важността на събитията и в този смисъл върху самата ситуация. Според него поставянето на определени теми на дневен ред от реторическите изказвания създава реторически ситуации.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bitzer. L. (1968). The rhetorical situation. Philosophy and rhetoric. 1:1. 1-1
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Rhetorical situation в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​