Направо към съдържанието

Рихард Кунд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рихард Кунд
Richard Kund
германски изследовател
Роден
Починал
31 юли 1904 г. (52 г.)

Националност Германия
Наградимедал „Карл Ритер“ (1890)
Рихард Кунд в Общомедия

Рихард Кунд (на немски: Richard Kund) е германски армейски офицер, пътешественик, изследовател на Африка.

Експедиционна дейност (1885 – 1891)[редактиране | редактиране на кода]

През август 1885 година, заедно с Ханс Тапенбек, предприемат експедиция като тръгват от Леополдвил (Киншаса) на югоизток, пресичат река Нзеле (ляв приток на Конго) и през септември достигат до река Кванго, малко по-нагоре от праговете Кингуши. Оттам продължават на изток, пресичат реките Вамба, Инзия и Квилу, от системата на Кванго и през октомври достигат до Касаи, от където продължават на североизток и през ноември, след многократни въоръжени стълкновения с местните племена, достигат до река Лукение (десен приток на Касаи). След като в поредната схватка с африканците Кунд е сериозно ранен експедицията е принудена да се върне обратно. Спуска се по Лукение и по долното ѝ течение – Фими и през януари 1886 година се завръща в Леополдвил.

През 1887 – 1888 година, отново с Тапенбек, от Криби (3°00′ с. ш. 9°55′ и. д. / 3° с. ш. 9.916667° и. д.) достига на североизток до средните течения на реките Ньонг и Санага в Камерун, а през 1888 – 1889 година в междуречието между двете реки основава бъдещата столица на Камерун – град Яунде.

През 1890 година по здравословни причини е преместен от Камерун в Германия, но още същата година отново е назначен за ръководител на нова експедиция в Камерун, която възглавява до 1891 година, когато окончателно се завръща в Германия.

През 1890 година е награден със сребърен медал на Берлинското географско дружество за постигнатите резултати от първите му две експедиции.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Горнунг, М. Б., Ю. Г. Липец и И. Олейников, История открытия и исследования Африки, М., 1973, стр. 328 – 329, 403.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Richard Kund в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​