Направо към съдържанието

Ришард Криницки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ришард Криницки
Ryszard Krynicki
Роден
28 юни 1943 г. (80 г.)

Националност Полша
Учил вУниверситет „Адам Мицкевич“
Работилпоет, преводач, издател
Литература
Период1964 -
Течениенова вълна
НаградиПолски сребърен медал за заслуги към културата
Ришард Криницки в Общомедия

Рѝшард Кринѝцки (на полски: Ryszard Krynicki) е полски поет, преводач и издател. Принадлежи към кръга на поетите от Новата вълна (на полски: Nowa Fala).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ришард Криницки е роден на 28 юни 1943 г. в Санкт Фалентин, Австрия. Завършва II Общообразователна гимназия в Гожув Велкополски, след това следва Полска филология в университета „Адам Мицкевич“ в Познан.

Дебютира през 1964 г. в познанския клуб „Od nowa“, когато за пръв път публично представя своя творба. Първата му печатна творба („Wczasowstąpienie“) излиза на бял свят две години по-късно в списанието „Pomorze“. През 1968 г. публикува „Pęd pogoni, pęd ucieczki“, поместен и в издадения година по-късно първи официален том „Akt urodzenia“. Публикува също така в емиграционния седмичник „Wiadomości“.

През 70-те години е свързан с опозицията. Криницки е един от подписалите „Писмо на 59-имата“, което представлява протест срещу промените в Конституцията на Полската народна република. Поради това от 1976 г. до 1980 г. е забранен за издаване.

Участва в Комитета за защита на работниците, от 1977 г. до 1981 г. публикува в списанието „Zapis“. През 1980 г. участва в стачката в църквата „Св. Кшищов“ в Подкова Лешна, организирана в знак на съпричастност с хвърлените тогава в затвора Дариуш Кобздей и Мирослав Хойецки. Автор на текстове в опозиционни списания – „Solidarność Wielkopolski“, „Obserwator Wielkopolski“ и „Bez debitu“. Публикува също така в „Zeszyty Literackie“.

От 1988 г. е един от основателите на Издателство „а5“ в Познан, издаващо предимно поетични книги. От 1991 г. ръководи издателството (преместено в Краков) заедно със съпругата си Кристина Криницка.

Автор на песента „Świat w obłokach“, изпълнявана от Марек Грехута и Гжегож Турнау.

През 2015 г. става член на Polska Akademia Umiejętności.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

Лауреат на наградата на Фондация „Кошчелски“ и награда на Полския ПЕН Клуб. През 2008 г. получава наградата „Камък“, която се връчва по време на Люблинския фестивал „Град на поезията“, а през 2015 г. става лауреат на Международната литературна награда „Збигнев Херберт“. Номиниран е за Литературната награда Гдиня през 2014 г. в категорията за превод на полски език на книгата на Паул Целан „Псалм и други стихотворения“.

През 2005 г. е удостоен от министъра на културата Валдемар Домбровски със Сребърен медал „Заслужил за културата Gloria Artis“.

Избрани творби[редактиране | редактиране на кода]

  • Акт за раждане (Akt urodzenia), 1969
  • Колективен организъм (Organizm zbiorowy), 1975
  • Животът ни расте (Nasze życie rośnie), 1978
  • Немного повече (Niewiele więcej), 1981
  • Стиховете, гласовете (Wiersze, głosy), 1985
  • Какво от това (Nie szkodzi), 2002
  • Избрани стихове (Wiersze wybrane), 2009
  • Зачертано начало (Przekreślony początek) 2013
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ryszard Krynicki в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​