Направо към съдържанието

Румен Р. Георгиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Румен Георгиев.

Румен Р. Георгиев
български икономист и застраховател
Роден

Румен Георгиев (роден на 30 март 1969 г. в гр. Москва) е експерт с опит в областите застраховане, банково дело, инвестиции и управление на риска. Член на Управителния съвет на Българо-руската търговско-промишлена палата[1] от 2004 г. и заместник-председател, отговарящ за финансовите въпроси.

Основател на ФК „Логос ТМ“ АД[2], която е съучредител и акционер в „Българска фондова борса“ АД и „Централен депозитар“ АД[3]. Има три деца. Владее руски и английски език.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Румен Георгиев придобива магистърска степен по икономика, специалност „Финанси“ през 1993 г. в Университет за национално и световно стопанство в София. В периода 1994 – 1997 г. преминава следдипломни квалификации в областите: „Финансов анализ и корпоративни стратегии на развитие“ (Лондон), „Финанси и инвестиционно банкиране“ в Международната академия по мениджмънт (IAM) – Москва, „Секюритизация на вземания и управление на пасиви“ (Франкфурт) и „Търговия с фючърси и опции“, организирана от Чикагската фондова борса (CBOT).

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

  • Председател на Управителния съвет и Изпълнителен директор на ЗАД Армеец в периода 2002 – 2015 г.
  • Член на Управителния съвет на АКБ „Татинвестбанк“ и застрахователната компания „Итил“ със седалище в Русия в периода 2008 – 2015 г.
  • Председател на Управителния съвет на авиокомпания „Хемус Ер“ (2004 – 2010)
  • Член на Надзорния съвет на ЦКБ АД (2002 – 2004)

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • 2008 г. Национален приз „Човек на XXI век“ от програмата „Произведено в България“[4][5]
  • 2011 – 2015 г. Ежегоден носител на награда „Застраховател на годината“, присъждана от Българската асоциация на застрахователните брокери [6]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Управителен Съвет на БРТПП Уебсайт на БРТПП.
  2. Финансова къща „Логос – ТМ“ Уебсайт на ФК „Логос-ТМ“ АД
  3. Списък с акционери в „Централен депозитар“ Архив на оригинала от 2023-02-13 в Wayback Machine. Официална страница на „Централен депозитар“ АД
  4. Международна награда „Човек на ХХІ век“ Уебсайт на конкурса, с организатори „Произведено в България“ и Софийска търговско-промишлена камара.
  5. Интервю за в-к „Застраховател“ Уебсайт на в-к „Застраховател“
  6. Инициатива „Застраховател на годината“ Уебсайт на Българска Асоциация на Застрахователните Брокери