Направо към съдържанието

Славик Табаков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Славик Табаков
физик
Роден
1953 г. (71 г.)

Учил вТехнически университет (София)
Научна дейност
Областмедицинска физика
Работил вКралски колеж Лондон

Славик Д. Табаков е британски и български специалист по рентгенова техника и медицинска физика.

Председател е на Международната организация по медицинска физика (IOMP, 2015 – 2018) и вицепрезидент на Международния съюз по физически и инженерни науки в медицината (IUPESM, 2018 – 2021). Има значителен принос за развитието и глобалното разпространение на образование и обучение по медицинска физика. Той е сред пионерите в електронното обучение в таза област.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Табаков е роден в Пловдив, в семейство на потомствени лекари. Завършва средно образование в родния си град. През 1978 г. завършва медицинска и ядрена електроника във Висшия машинно-електротехнически институт „Ленин“ в София.

През 1981 г. започва работа във Висшия медицински институт в Пловдив. Там инсталира първия компютърен томограф в града, а през 1984 г. – първия цифров рентгенов апарат в България. Заедно с д-р К. Велкова прави първата дигитална субтракционна ангиография в страната.[1]

През 1991 г. започва работа в Катедрата по медицинска техника и физика в Кралския колеж в Лондон. От 2001 г. е директор на програмите за магистърско обучение по медицинско инженерство и физика и по клинични науки. От 2002 г. е сред директорите на Международния колеж по медицинска физика в Международния център за теоретична физика в Триест, Италия.

Табаков е ръководил международни екипи от специалисти-пионери на концепциите за електронно обучение в медицинската физика от 1993 г. През август 2006 г. на церемония по време на Световния конгрес в Сеул, Южна Корея, получава медал за постижения в преподаването и лидерство по международно образование.

През 2012 г. е избран за президент на Международната организация по медицинска физика. През есента на 2015 г. проф. Табаков е удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Медицинския университет в Пловдив.

Славик Табаков и съпругата му д-р Василка Табакова живеят в Лондон, Великобритания. Тяхната дъщеря Добринка Табакова е композиторка. Той е внук на известния лекар д-р Теофил Груев[2] и правнук на общественика Никола Табаков.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]