Направо към съдържанието

Софи Бард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Софи Бард
българска певица
Родена
София Илиянова Бърдарова
12 юли 1988 г. (35 г.)
Музикална кариера
Стилпоп музика
Инструментивокал
Гласмецосопран

София Илиянова Бърдарова е българска поп певица, позната с артистичния псевдоним Софи Бард.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Софи Бард е родена на 12 юли 1988 г. в Русе. За първи път се изявява на сцена на 5-годишна възраст, след което започва да пее в центъра за работа с деца в родния си град. [1]

През детството си се явява на множество конкурси като „Млади таланти“, „Международен фестивал на класическата китара“ в състава на китарен оркестър „Сцена на трубадура“ и „Коледен конкурс за млади естрадни изпълнители“, където печели първо място.

В детските си години Софи Бард е вокалист на поп-рок групата „Basement prodject“, която създава две авторски песни, които имат и видеоклипове. Непосредствено след завършване на училище, започва работа в пиано барове в страната.

През 2012 г. се запознава с мениджъра си Кармен Гърков, през септември 2013 г. приема артистичния псевдоним Софи Бард и сключва договор с фирма „Krazytime“, която става неин продуцент.

Отново през септември 2013 г. излиза дебютната ѝ песен „Където и да си“, която е по музика, текст и аранжимент на Валентин Тонков, а видеоклипът е дело на Орлин Станев.

Следва проектът „Бяла Коледа“, в дует с Петя Буюклиева, по музика на Камен Николов, текст на Стела Миразчийска и видео на Орлин Станев. [2]

През 2014 г. излиза сингълът „Знам как“, който е по музика, текст и аранжимент на Ренан Решад и видео на Орлин Станев. Следват проектите „Пам-пара-рам“, „Sunshine“ и „Има ли звук“, които са по музика и текст на Ренан Решад, а режисьор на лентите е Jeason Brad Lewis.

Певицата реализира съвместен проект с Давидов и Say-p, който се казва „Полет“. През лятото на 2015 г. Софи Бард се изявява на родната и световната сцени с проекта „What“. Песента е на английски език и отново е по музика, текст и аранжимент на Ренан Решад, а видеоклипът, заснет в Гърция, е дело на Павлин Иванов – Bashmotion.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]