Направо към съдържанието

Спас Тричков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Спас Тричков
български икономист
Роден
1855 г.
Починал
1934 г. (79 г.)
ПогребанЦентрални софийски гробища, София, Република България

Националност България

Спас Тричков е български икономист и представител на пиротската емиграция в България.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1855 г. в град Пирот,[1] тогава в границите на Османската империя. По силата на Берлинския договор градът и околностите му са предадени на Княжество Сърбия. Това предизвиква миграция на жители на Пирот в посока на току-що възстановената българска държава. Сред преселниците в София е и семейството на Спас Тричков. След като се установява там трайно, Тричков заема последователно различни високи постове в държавните институции на свободна България. Работи като главен ковчежник в министерството на финансите,[2] и два пъти като съ­вет­ник при Вър­хов­на­та смет­на па­ла­та,[3] наз­на­чен от де­кем­в­ри 1899 г., отново от ап­рил 1915 г. и др.

Родът Тричкови в България[редактиране | редактиране на кода]

От брака си с Цветана Хитева от Карлово има две деца. Синът им Борис Тричков[4] е роден в София 1877 г., жени се за софиянката Рада Миронова, и е хирург-гинеколог. Дъщерята на Спас Тричков – Невена,[5] сключва брак с арх. Пенчо Койчев. Ражда им се син Борис,[6] който също като вуйчо си е лекар, професор по биохимия, и е основател на Катедрата по биохимия към Медицинската академия.

Пирот отново предаден на Сърбия[редактиране | редактиране на кода]

Спас Тричков, отбелязан като Spasse Tritchkoff, conseiller à la Haute Cour des Comptes à Sofia, и други видни представители на пиротската бежанска общност в България се подписват под подробен Адрес-плебисцит[7] на френски език. Документът от 1919 г. прави историческа справка за миналото на Пирот със стастически данни и чуждестранни свидетелства за народностния характер на пиротчани, като отправя призив до тогавашния президент на САЩ и правителствата на държавите от Антантата да не допускат повторното включване на Пиротско в състава на сръбската държава.

Умира през 1934 г. Погребан е в Парцел 29 на Централните софийски гробища.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]