Направо към съдържанието

Станка Храстел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Станка Храстел
Станка Храстел, 2023
Станка Храстел, 2023
Родена29 март 1975 г. (49 г.)
Професияписател, поет, керамик, преводач
Националност Словения
Активен период1994 -
Жанрдрама, лирика
Станка Храстел в Общомедия

Станка Храстел (на словенски: Stanka Hrastelj) е словенска керамична дизайнерка, преводачка, поетеса и писателка на произведения в жанр драма и лирика.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Станка Храстел е родена през 1975 г. в Брежице, Словения, Югославия. Учи в гимназията в Брежице. Следва богословие в Университета в Любляна.

Започва да пише активно поезия от 1994 г. Участва в антологиите „Otroci sonca“ (1999), „Modrine“ (1999), „Črke samote“ (2000), „Pod dežnikom“ (2001) и „Fanfare“ (2003).

През 2001 г. на Фестивала на младите писатели на Словения „Уршка“ е избрана за най-добра млада поетеса. През 2005 г. е издаден първият ѝ сборник с поезия „Nizki toni“ („Ниски тонове“). Получава награда за най-добър литературен дебют. По време на Словенските дни на книгата 2007 г. в Марибор печели титлата „рицар на поезията“ на поетичен турнир. През 2009 г. е издадена втората ѝ стихосбирка „Gospod, nekaj imamo za vas“ („Господи, нещо имаме за вас“).

Стихотворенията ѝ са белязани с мрачни мотиви и включват теми като болести, както физически, така и психически, както и за самоубийства – теми, които остават табу в съвременното общество и се третират рядко, ако изобщо получават отразяване в литературата. Смята, че насочването на вниманието към такива теми може да помогне за постигане на важни положителни промени в социалното разбиране на стигматизирани теми като аборт, самоубийство, деменция, старост и др.

През 2012 г. е издаден романът ѝ „Igranje“ („Играене“). За него получава наградата „Синя птица“ на издателство „Младинска книга“.

Нейни творби имат множество публикации в национални и чуждестранни антологии, антологии и списания. Отделни стихотворения и прозаични откъси са преведени и публикувани на над 20 езика по света.

Прави преводи на поезия от Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина. Член е на Асоциацията на писателите в Словения. В родния си град Кръшко основава Обществото за култура и изкуства „Liber“.

В допълнение към литератураната си дейност се занимава с дизайн на керамика и притежава грънчарско студио.

Станка Храстел живее със семейството си в Кръшко.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Поезия[редактиране | редактиране на кода]

  • Nizki toni (2005)
  • Gospod, nekaj imamo za vas (2009)

Романи[редактиране | редактиране на кода]

  • Igranje (2012)
  • Prva dama (2019)

Източници[редактиране | редактиране на кода]