Направо към съдържанието

Стив Харви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стив Харви
Steve Harvey
американски телевизионен водещ
Роден
17 януари 1957 г. (67 г.)

Етносафроамериканци
Националност САЩ
Активен периодот 1985 г.
Семейство
СъпругаМарша Харви

​(1981 – 1994)
Мери Шакълфорд

​(1996 – 2005)
Марджъри Бриджис ​( м. 2007 – )
Деца7

Уебсайтwww.steveharvey.com
Стив Харви в Общомедия

Бродерик Стивън Харви старши (роден на 17 януари 1957 г.) е американски телевизионен водещ, продуцент, актьор и комик. Той е водещ на The Steve Harvey Morning Show, Family Feud, Celebrity Family Feud, бивш водещ на състезанието Мис Вселена, Family Feud Africa и на съдебното комедийно шоу Judge Steve Harvey.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Харви започва кариерата си като комик, изпълнява стендъп комедия в началото на 1980-те години и е домакин на Showtime at the Apollo и The Steve Harvey Show на The WB. По-късно той бива представен в The Original Kings of Comedy след участие в Kings of Comedy Tour. Последното му стендъп шоу е през 2012 г.

Като автор Стив Харви е написал четири книги, включително неговия бестселър „Действай като жена, мисли като мъж“, който е публикуван през март 2009 г.

През 2017 г. Харви основава Steve Harvey Global, развлекателна компания, в която се помещава продуцентската му компания East 112 и различни други начинания. Той стартира африканска версия на Family Feud и също инвестира в придобиването на HDNet заедно с Anthem Sports and Entertainment. Той и съпругата му Марджори са основатели на Фондация Стив и Марджори Харви, организация с нестопанска цел, фокусирана върху образованието на младежта.

Той е седемкратен носител на Daytime Emmy Award, двукратен носител на награда Marconi и 14-кратен носител на NAACP Image Award в различни категории.

Ранен живот и образование[редактиране | редактиране на кода]

Стив Харви е роден като Бродерик Стивън Харви старши на 17 януари 1957 г. в Уелч, Западна Вирджиния, и е син на Джеси Харви, миньор, и Елоиз Вера.

Първото му име е Бродерик, кръстен на актьора Бродерик Крауфорд от телевизионния сериал „Highway Patrol“. Като дете Харви има тежък проблем със заекването, който в крайна сметка преодолява. Семейството на Харви се премества в Кливланд, Охайо, и живее на East 112th Street, която е преименувана на Steve Harvey Way през 2015 г. Той завършва гимназията Glenville през 1974 г.

Малко след гимназията той посещава държавния университет в Кент и университета в Западна Вирджиния и е член на братството Omega Psi Phi, но никога не завършва.

Докато Харви говори за преодоляването на ранните си препятствия в живота и образованието, той по-късно признава: „Това наистина хвърли живота ми в низходяща спирала и съжалявам, че не получих тази степен.“

Начало на кариера[редактиране | редактиране на кода]

Харви е бил боксьор, автомобилен работник, продавач на застраховки, чистач на килими и пощальон. Той за първи път изпълнява стендъп комедия на 8 октомври 1985 г. в Hilarities Comedy Club в Кливланд, Охайо. В края на 80-те Харви е бездомник в продължение на три години. Той спи в своя Ford от 1976 г., когато не изпълнява концерти, които осигуряват хотел, и се къпе на бензиностанции или душове в плувен басейн. Рич и Беки Лис помагат на Харви през това време с договор за почистване на килими и кредит в туристическа агенция.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Харви е женен три пъти и има седем деца (четири биологични деца и три доведени деца).

От първия си брак, с Марсия Харви, той има две дъщери (близначките Бранди и Карли) и един син (Бродерик Харви младши). От втория си брак, с Мери Шакълфорд, Харви има още един син на име Уинтън. Двойката се развежда през ноември 2005 г. През 2011 г. съдията от 199-ия окръжен съд, базиран в окръг Колин, Тексас, Робърт Драй, изразява загриженост относно разпространението на невярна информация за развода на Мери Харви, като съдията заявява, че тя не е останала материално лишена.

През юни 2007 г. Харви се жени за Марджъри Бриджис, която според него е отговорна за това да го направи по-добър човек и да промени живота му. Марджъри Харви е майка на три деца (Морган, Джейсън и Лори), всички от които Стив осиновява. Стив и Марджъри имат петима внуци: трима от брака на Джейсън със съпругата му Аманда, един от брака на Морган със съпруга ѝ Карим и един от брака на Карли със съпруга ѝ Бен. През 2017 г. Харви и семейството му разделят времето си между Атланта, където се излъчва неговото радиошоу и записва Family Feud, и Чикаго, където той води своето токшоу за NBCUniversal от студиото на компанията в Чикаго, въпреки че той също така води своето радио шоу там. През 2018 г. Харви премества своето токшоу, радио шоу и Family Feud в Лос Анджелис.

Харви е християнин и приписва успеха си на вярата си в Бог. Той съобщава, че е следвал веганска диета по здравословни причини и е представил обосновката за диетата си в телевизионната си програма.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Steve Harvey в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​