Направо към съдържанието

Теракотеното куче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Теракотеното куче
Il cane di terracotta
АвторАндреа Камилери
Първо издание1996 г.
Италия
Издателство„Sellerio editore“ (Палермо)
Оригинален езикиталиански
Жанркриминална литература
Видроман
ПоредицаКомисар Монталбано
Предходна№ 1: Формата на водата
Следваща№ 3: Крадецът на закуски

Теракотеното куче (на италиански: Il cane di terracotta) е роман на италианския писател Андреа Камилери. Романът е издаден през 1996 г. от издателство „Sellerio editore“ в Палермо. На български език е издаден на 6 декември 2013 г. от издателство „Книгопис“, в поредицата „Криминална колекция“, в превод на Весела Лулова Цалова, с подзаглавие „Комисарят Монталбано упорства“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за втория си роман с комисар Монталбано хрумва на Андреа Камилери, докато чете лекции в Националната академия за драматично изкуство в Рим. Завръзката в „Теракотеното куче“ започва с поредното убийство извършено от мафията. Случаят е поверен на Монталбано, но разследването едва не коства живота му и той се разминава „само“ с огнестрелна рана. Следите на престъплението го отвеждат в неочаквана посока. Комисарят попада на ритуално погребение в пещера на момче и момиче, надзиравани от огромно теракотено куче. Убийство отпреди петдесет години. Злокобна загадка, която Монталбано упорито иска да разбули, докато стигне до цялата истината в дълго търсената среща с този, който знае всичко...

Край на разкриващата сюжета част.

Екранизация[редактиране | редактиране на кода]

След огромния успех на криминалната поредица на Андреа Камилери, книгите за комисар Монталбано стават основа на телевизионен сериал, филмиран от RAI. „Теракотеното куче“ e заснет като епизод 2 от втория сезон на сериала, и е излъчен на 9 май 2000 г. В ролята на комисар Монталбано е италианският актьор Лука Дзингарети.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]