Направо към съдържанието

Трейси Шевалие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Трейси Шевалие
Tracy Chevalier
Трейси Шевалие, 2013 г.
Трейси Шевалие, 2013 г.
Родена19 октомври 1962 г. (61 г.)
Професияписател
Националност САЩ,
 Великобритания
Активен период1997 -
Жанрдрама, любовен роман, исторически роман
Известни творби„Момичето с перлената обица”

СъпругДжонатан Дрори
Деца1
Уебсайтwww.tchevalier.com
Трейси Шевалие в Общомедия

Трейси Шевалие (на английски: Tracy Chevalier) е американско-британска писателка на произведения в жанра драма и исторически роман.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Трейси Шевалие е родена на 19 октомври 1962 г. във Вашингтон, САЩ, в семейството на Дъглас Шевалие и Хелън Вернер. Баща ѝ е фотограф, който работи с „Вашингтон Поуст“ повече от 30 години. Майка ѝ умира през 1970 г. Има по-големи сестра и и брат.

Завършва гимназия в Бетезда, Мериленд, през 1980 г. Получава през 1984 г.бакалавърска степен по английска филология от Оберлин Колидж. След дипломирането си се премества в Англия, където работи в издателската дейност, първоначално като асистент в редакцията на „Oxford Art Online“, а после като редактор на справочници за „St. James Press“. Заедно с работата си опитва да пише разкази.

През 1993 г. започва да учи творческо писане и получава през 1994 г. магистърска степен по специалността от университета на Източна Англия в Норич, където нейни преподаватели са писателите Малкълм Бредбъри и Роуз Тремейн.

Първият ѝ роман „The Virgin Blue“ (Синята Дева), който започва да пише в университета, е издаден през 1997 г. и получава добра оценка от критиката.

Става известна с втората си книга, „Момичето с перлената обица“, издадена през 1999 г. Творбата е вдъхновена от известната картина на Вермеер и съчетава исторически детайли и художествена измислица. Главната героиня Грийт е прислужница в дома на художника Йоханес Вермер, но с красотата си става част от света на големия художник, въпреки социалното неравенство на XVII век в Холандия и общественото мнение. Романът става бестселър в и е преведена на над 35 езика по света. През 2003 г. е екранизиран в едноименния филм с участието на Скарлет Йохансон и Колин Фърт.

Романът ѝ „Последното бягство“ от 2013 г., който представя историята на английски квакер, който емигрира в Охайо през 19 век, е отличен с наградата за книга в Охайоана.

Участва в представянето на автори като член на различни обществени организации. В периода 2006 – 2008 г. е председател на Управителния комитет на Обществото на авторите на Великобритания. Получава отличието „доктор хонорис кауза“ от Оберлин Колидж и университета на Източна Англия.

Трейси Шевалие живее със семейството си в Лондон и Девън.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • The Virgin Blue (1997)
  • Girl with a Pearl Earring (1999)
    Момичето с перлената обица, изд.: ИК „Обсидиан“, София (2002, 2013), изд. „Санома блясък България“ (2010), прев. Димитрина Кондева
  • Falling Angels (2001)
  • The Lady and the Unicorn (2003)
    Дамата и еднорогът, изд.: ИК „Обсидиан“, София (2007), прев. Зорница Христова
  • Burning Bright (2007)
    Жива жар, изд.: ИК „Обсидиан“, София (2009), прев. Майя Пенчева
  • Remarkable Creatures (2009)
  • The Last Runaway (2013)
    Последното бягство, изд.: ИК „Обсидиан“, София (2013), прев. Надежда Розова
  • At the Edge of the Orchard (2016)
  • A Single Thread (2019)

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Tracy Chevalier в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​