Направо към съдържанието

Уикипедия:Бот/Задачи/Архив/2016

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари заявки за бот на Уикипедия:Бот/Задачи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да направите нова заявка или да коментирате стара, използвайте текущата страница.

Уикиданни и български реки

В шведската и себуанската уикипедии има наскоро (автоматично) създадени няколкостотин страници (плюс прилежащите обекти в уикиданни) за реките в България. Голяма част от тях обаче вече си имат статии тук. Така за почти всяка река има по един обект за българската статия и един за шведската и себуанската. Има ли начин съответните обекти да се слеят? Ако информацията в уикиданни не е достатъчна, то самите статии винаги започват с формула, която съдържа и българското име (напр. '''Toptjijska reka''' ([[bulgariska]]: '''Топчийска река'''). Категорията със статиите в шведската уикипедия е sv:Kategori:Vattendrag_i_Bulgarien. --Уанфала (беседа) 02:54, 31 декември 2015 (UTC)

Ако направиш списък на съответствията между статиите при нас и тези от посочената категория няма никакви проблеми понеже моя бот може да слива обекти в Уикиданни, в противен случай всичко ще трябва да се проверява на ръка. Тази "формула" с българското име за която говориш не винаги отговаря на името на статията при нас, заради пояснения в скоби и пр. --Termininja 19:17, 1 януари 2016 (UTC)
В такъв случай ще се захвана да съставя такъв списък след някой и друг ден. --Уанфала (беседа) 20:17, 1 януари 2016 (UTC)
Ай, оказва се, че шведският бот (sv:Användare:Lsjbot) е създал доста голямо количество статии не само за реки, но и за доста други географски обекти (примерна статия: sv:Vetovo (ort i Bulgarien)). Изглежда ползваната база данни е на geonames.org и създадените обекти в уикиданни имат GeoNames ID. Има ли някакъв лесен начин по този идентификатор да се намери автоматично съответната статия на български? --Уанфала (беседа) 15:03, 14 януари 2016 (UTC)
Зависи колко автоматично. Виждам, че с кликване на връзката на геокода, на сайта на GeoNames всъщност се вижда английската статия, а от там може да се намери и българската. Предполагам, че всичко това може да се парсне, за да стане напълно автоматично, но поне на първо приближение няма да е особено лесно. Освен това, няма гаранция срещу грешки, така че може би ръчното минаване по линковете през GeoNames е за предпочитане, въпреки, че работата не е малко. Истината е, че всъщност шведите са постъпили доста глупаво с тоя бот и трябва сами да си оправят кашата. — Luchesar • Б/П 15:36, 14 януари 2016 (UTC)
Това може би има отношение: "Merging the wikidata objects is a work in progress. The bot does check wikidata, but merges only if the wd object has a matching property P1566. Anything else (matching on name, position...) generated too many false positives, and it is easier to merge than to split on wd, so the bot adopted a conservative approach. The remaining mergers will have to be done by hand." [1] P1566 e GeoNames ID. --Уанфала (беседа) 01:05, 16 януари 2016 (UTC)

Желани статии

Може ли да бъде направен списък на желаните статии (тези с червените препратки), както е с желани категории. Така ще може да бъдат създадени нови статии, а на места, където не е написано правилно името на препратката, проблема ще може по-лесно да бъде решен.-- Luchibsl1 (беседа) 19:25, 18 юли 2016 (UTC)

Luchibsl1, това всъщност вече съществува на Специални:Желани страници. На Специални:Специални страници може да намериш и други интересни неща. — Luchesar • Б/П 19:46, 18 юли 2016 (UTC)
Благодаря, но в списъка за наблюдение е даден линк към ръчно извлечен списък от 2009 година. --Luchibsl1 (беседа) 19:55, 18 юли 2016 (UTC)
Е, защо го гледаш тоя линк: нали отдолу имаш списък, който е актуален към 01:06, 12 юли 2016, както е записано на следващия ред. — Luchesar • Б/П 20:26, 18 юли 2016 (UTC)
Промених малко помощната информация, за да не звучи заблуждаващо. Можеш да използваш този списък. — Luchesar • Б/П 20:36, 18 юли 2016 (UTC)

Референции --> Източници

В много статии вместо „Източници“ пише „Референции“ – за смяна. --Rumensz (беседа) 11:07, 13 ноември 2016 (UTC)

✔Готово Готово Но на някои места може да се наложи допълнително ръчно поправяне (Хунну беше такъв случай), тъй като например вече си има раздел „Източници“.
— Luchesar • Б/П 16:10, 13 ноември 2016 (UTC)

Рожденици

Виждам че на някой стати за личности има до датата на раждане на има на колко години е. Не винаги отговаря на датата (не отчита че сме минали тази дата и месец) и годините не отговарят. Може ли да се направи такъв бот да мина статите свързани с личности и да им слага правилните години?--Предният неподписан коментар е направен от Ramsess (приноси • беседа) 12:16, 29 ноември 2016

Ами то или трябва да се изтрие изцяло датата и да ползва автоматично от Уикиданни, където дава автоматично години, или да се ползват шаблони за дати на раждане като {{дрг}}. --Rumensz (беседа) 18:09, 29 ноември 2016 (UTC)
Пример? --Termininja 20:04, 29 ноември 2016 (UTC)

Навигационни шаблони

В много от навигационните шаблони, пример Шаблон:Дем Пидна-Колиндрос, има оставени „параграфи“-Enter след кавичките за край на шаблона – }} и преди <noinclude>, като така в статиите дава излишни интервали. Да се премахнат параграфите и да остане във вид – }}<noinclude>. Rumensz (беседа) 09:58, 21 декември 2016 (UTC)

✔Готово Готово --Termininja 12:38, 21 декември 2016 (UTC)