Направо към съдържанието

Уикипедия:Решения/Начало

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Съкращение: У:РШ, У:РЕШ, У:RFC

На тази страница се публикуват консенсусни решения на общността, взети след обсъждане и !⁠гласуване, които касаят оперативната дейност на редакторите в Уикипедия, а не основни политики на проекта.

Дискусиите се провеждат най-често на Уикипедия:Разговори, но също и на други беседи, като в последния случай е особено важно по-широката общност да е била подходящо осведомена за провежданата дискусия, например чрез съобщение на Шаблон:Текущи съобщения. От подобни дискусии се очаква да са продължили най-малко две седмици, а достигнатият в тях консенсус да е достатъчно ясен и непротиворечив, като, в частност, са взети предвид и отразени в решението всички основателни и разумни забележки. За разлика от решенията за политиката, които са приети по строго определена процедура след проведено гласуване – и съответно могат да бъдат отменени или съществено изменени само след повторно гласуване[1] – решенията, изброени на тази страница, винаги могат да бъдат предмет на нови обсъждания, които евентуално да ги изменят. До постигане на нов консенсус обаче, те остават де факто задължителни за всички редактори.

  1. Малки промени в тези политики, които единствено прецизират текстовете, затвърждавайки заложения в тях дух, и особено с цел недопускане духът да бъде подменян чрез превратно тълкуване, може да бъдат одобрявани и само чрез обсъждане и консенсус. Пример за такава промяна е #2017-03 Придобиване и загубване на статута на патрульор. Всякакви по-съществени изменения обаче, особено такива, които променят духа на правилата, задължително трябва да бъдат подложени на гласуване по Уикипедия:Решения за политиката.