Направо към съдържанието

Уикипедия:Сътрудничество/Държавна агенция „Архиви“/Споразумение

от Уикипедия, свободната енциклопедия

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО[редактиране на кода]

Днес ........................... г. в гр. София, между:

ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ „АРХИВИ” (ДАА)
адрес: гр. София, ул. „Московска” № 5,
представлявана от доц. д-р Мартин Иванов Иванов - Председател на Държавна агенция „Архиви” (ДАА),

от една страна и от друга страна

.............................
три имена, ЕГН, адрес и функция в Уикипедия,
наричан по-долу ПРЕДСТАВИТЕЛ НА “УИКИПЕДИЯ”

се сключи настоящото споразумение за следното:

СТРАНИТЕ, отчитайки ползата от установяване на взаимноизгодно сътрудничество, с цел популяризиране и развитие на присъщите им функции и задачи, основавайки се на намерението на ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ „АРХИВИ” за популяризиране на архивните документи, съхранявани в държавните архиви и на “УИКИПЕДИЯ” за попълване и развитие на виртуалната енциклопедия, се споразумяха за следното:

І. ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ „АРХИВИ” като институция, която на основание Закона за Националния архивен фонд управлява документите от Националния архивен фонд (НАФ), предоставя на ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА “УИКИПЕДИЯ”, за нуждите на електронната (виртуалната) енциклопедия “УИКИПЕДИЯ”, право на достъп до съхраняваните архивни документи в държавните архиви при спазване на установените нормативни актове и вътрешни правила за достъп и използване на архивните документи.

1. ДАА поема ангажимент да осигури възможност на представителя на “УИКИПЕДИЯ” за изготвяне на дигитални копия (дигитализиране) на архивни документи – фотодокументи, на хартиен или друг носител, със собствена техника (в т.ч. сканиране, фотографиране, оптично разпознаване и/или набор на текст).
2. ДАА предоставя на представителя на “УИКИПЕДИЯ” дигитализираните копия на документи при условие, че те бъдат качвани (базирани) в мултимедийното хранилище на “УИКИПЕДИЯ” със статут на обществено достояние (public domain) посредством шаблона http://commons.wikimedia.org/wiki/Template:BASA-cooperation и категоризирани с релевантни за всяко изображение тематични категории и с категорията http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Images_from_the_Bulgarian_Archives_State_Agency, ясно указваща източника Държавна агенция „Архиви”.
3. ДАА не носи отговорност:
3.1. за начина на интерпретиране и използване на информацията, съдържаща се в архивните документи;
3.2. когато използването на архивните документи противоречи на разпоредбите на Закона за авторското право и сродните му права или на други закони;
3.3. за недобросъвестно използване и злоупотреба с архивните документи.

ІІ. ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА “УИКИПЕДИЯ”, като доброволец в развитието на електронната енциклопедия, съгласно възприетите от “УИКИПЕДИЯ” принципи, се съгласява да е добросъвестен при осъществяване на дейността по това споразумение.

1. ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА “УИКИПЕДИЯ” ще извършва дейностите по дигитализиране през работното време на читалните на ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ „АРХИВИ”, и поема ангажимент:
1.1. да качва (базира) под потребителското име ....................... дигитални копия на документи в мултимедийното хранилище на “УИКИПЕДИЯ” (http://commons.wikimedia.org), с посочване на източника: Държавна агенция „Архиви”, с точно попълнени искови данни и заглавие на източника: архив, № на фонд, № на опис, № на а.е., № на лист, заглавие на документа/архивната единица и създаване на (виртуална) препратка към уебсайта на Държавна агенция “Архиви” (http://www.archives.government.bg);
1.2. да публикува в мултимедийното хранилище на “УИКИПЕДИЯ” дигиталните копия на документите с техническите параметри, с които Държавна агенция “Архиви” публикува документи в интернет страницата си (http://www.archives.government.bg);
1.3. в срок от един ден след изготвяне на дигитални копия на архивни документи и след базирането им в мултимедийното хранилище на Уикипедия да предоставя по електронен път, на посочените имейли:
  • M.Terzievaприarchives.government.bg;
  • I.Georgievaприarchives.government.bg;
  • V.Petrovaприarchives.government.bg
данни за броя и вида на изготвените дигитални копия с посочени точни искови данни и заглавие на източника: архив, № на фонд, № на опис, № на а.е., № на лист, заглавие на документа/архивната единица, както и интернет адреса, на който документът е качен в мултимедийното хранилище на “УИКИПЕДИЯ”;
2. ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА “УИКИПЕДИЯ” приема да не използва получените по това споразумение данни – изготвените дигитални копия на архивни документи чрез сканиране, фотографиране, оптично разпознаване и/или набор на текст или по друг технически способ, за цели различни от посочените по-горе, преди да ги представи публично в интернет пространството чрез електронната енциклопедия “УИКИПЕДИЯ” за популяризирането на ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ „АРХИВИ” и съхраняваните от нея архивни документи – част от НАФ на България.
3. След качване в мултимедийното хранилище на “УИКИПЕДИЯ”, ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА “УИКИПЕДИЯ” не носят отговорност:
3.1. за начина на интерпретиране и използване на информацията, съдържаща се в архивните документи от потребителите на “УИКИПЕДИЯ”;
3.2. когато използването от потребителите на “УИКИПЕДИЯ” на архивните документи противоречи на разпоредбите на Закона за авторското право и сродните му права или на други закони;
3.3. за недобросъвестно използване и злоупотреба с архивните документи от потребителите на “УИКИПЕДИЯ”.

ІІІ. Страните се съгласяват, че отделни елементи от изображения могат да се публикуват с по-висока резолюция, необходима за осигуряване на тяхната разпознаваемост.

ІV. Това споразумение се сключва за срок от 6 месеца, считано от датата на неговото подписване. След оценка на ефективността и полезността му от двете страни, при необходимост от неговото продължаване, споразумението ще бъде подновено. При неизпълнение на договореностите посочени по-горе, всяка една от страните може да се откаже от споразумението, във всеки един момент, преди изтичане на шестмесечния срок.

Настоящото споразумение съдържа 3 (три) страници, състави се в два еднообразни екземпляра - един за ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ “АРХИВИ” и един за представителя на “УИКИПЕДИЯ” и се и подписа от страните, както следва:


ЗА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ „АРХИВИ”:
..................
(доц. д-р М. Иванов, Председател)


ЗА УИКИПЕДИЯ:
..................
(..................)

Подписали споразумението[редактиране на кода]