Направо към съдържанието

Уилям Слейтър Браун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Уилям Слейтър Браун
Уилям Слейтър Браун през 1917 г.
Роден
Починал
22 юни 1997 г. (100 г.)

Уилям Слейтър Браун (13 ноември 1896 – 22 юни 1997) е американски романист, биограф и преводач на френска литература. Също така, той е популярен като приятел на поета Е. Е. Къмингс и е най-известен като героя „Б“. в мемоарите/романа на Къминг от 1922 г. Огромната стая.

Неговите книги, публикувани под името Слейтър Браун, включват романа Горящото колело (The Burning Wheel) (1943); Итън Алън и детската биография Момчетата от Зелената планина (1956); и Разцветът на спиритуализма (1970), изследване на интереса от 19-ти век към парапсихологията и окултизма.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Браун е роден в семейството на лекаря Фредерик Огъстъс Браун и Катрин Слейтър в град Уебстър, Масачузетс. Неговият пра-прадядо, бизнесменът Самюъл Слейтър, е главният основател на Уебстър и му се приписва началото на индустриалната революция в Съединените щати с откриването на текстилна фабрика в Потъкет, Роуд Айлънд през 1790 г.[1] Придобитото семейно богатство се изпарява поради поредица от нещастия и Браун и по-малките му братя и сестри, Фриц, Джойс и Кити, израстват относително в бедност. От 16-годишна възраст, докато живее с братовчеди в Бостън, непокорният Браун възприема житейска и световна философия, противоречащи на тази на родителите му, и предприема процес на самооткриване, което го води до неуспешно записване в Колумбийското училище по журналистика.[2]

Първа световна война[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 1917 г. Браун доброволно иска да служи в Американския моторизиран отряд за първа помощ Нортън-Харджес. По пътя за Франция на борда на SS La Touraine той среща E. E. Къмингс. Поради организационно объркване, двамата прекарват пет седмици заедно в Париж преди да бъдат бъдат разпределени на линейка и през това време стават близки приятели.

През септември 1917 г. Браун и Къмингс са арестувани по подозрение в шпионаж и са затворени в лагера за задържане Ла Ферте-Масе в Орн, Нормандия. Къмингс е освободен през декември 1917 г. след намесата на баща му; Браун обаче е преместен в затвор в Пресине. Той остава там още три месеца, след което отплава за Ню Йорк, където се събира отново с Къмингс.

Късен живот[редактиране | редактиране на кода]

По-късно Браун става част от бохемския кръг от художници и писатели в Гринуич Вилидж, Ню Йорк, като допринася със статии и рецензии в списания и вестници като Новите маси (The New Masses) и Циферблатът (The Dial). Тези години бележат неговата борба с алкохолизма, който той най-накрая преодолява през 1947 г.

През това време той се жени за Сюзън Дженкинс, която е част от групата на Провинциалните играчи (Provincetown Players), и имат син – Гуайлим Слейтър Браун (1928 – 1974). Дъщеря му Рейчъл Браун е от връзката му с Естер Розенберг през 1936 г. През 1957 г. се жени за Мери Джеймс (която умира през 1987 г.), внучка на Робъртсън Джеймс и правнучка на Хенри Джеймс. Те живеят в Рокпорт, Масачузетс. Уилям Слейтър Браун умира на 100 годишна възраст през 1997 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. William Slater Brown and the Enormous Room // gvsu.edu. Архивиран от оригинала на 2012-09-01. Посетен на August 30, 2010.
  2. "B" (William Slater Brown) // gvsu.edu. Архивиран от оригинала на 2011-02-17. Посетен на August 30, 2010.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата William_Slater_Brown в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​