Направо към съдържанието

Франсиско дел Сол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Франсиско дел Сол
испански маркиз
Франсиско дел Сол (в средата), 1877 г.
Франсиско дел Сол (в средата), 1877 г.

Роден
Починал
7 юни 1902 г. (60 г.)

Националност Испания
Франсиско дел Сол в Общомедия

Франсиско Висенте дел Сол (на испански: Vicente Francisco del Sol y Veyán) е испански маркиз, дипломат. Участник в Руско-турската война (1877-1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 4 октомври 1841 г. в Сантяго де Чиле в семейството на дон Висенте дел Сол, рицар на правосъдието, на военния орден на „Свети Йоан“ от Йерусалим и маркиз на Yavi.

Франсиско дел Сол е облагороден от крал Алфонсо XII като маркиз на Valle de Tojo през 1876 г. Работи като главен изпълнителен директор на „Червения кръст“ в Белгия.

По време на Руско-турската война (1877-1878) е назначен за пълномощник на „Червения кръст“ в Щаба на Действащата руска армия на Балканския полуостров. Работи активно за лечението на ранените и снабдяването с лекарства и санитарни материали.

От 1894 г. е генерален консул на Чили в Брюксел.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • La Académia, Seminario Ilustrado Universal, Tomo II, Nº9, Madrid
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Vicente Francisco del Sol y Veyán в Уикипедия на испански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​