Направо към съдържанието

Фьодор Ческонов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фьодор Ческонов
Фёдор Маркелович Чесновковонь
ерзянски писател
Роден
Починал
25 май 1938 г. (42 г.)

Учил вИнститут на червената професура
Литература
Период1922 – 1938

Фьодор Маркелович Ческонов (на ерзянски: Фёдор Маркелович Чесновковонь) е ерзянски писател, романист, драматург, литературен критик, участник в Първата световна война и Гражданската война в Русия. Той е един от основателите на мордовската литература.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Фьодор Маркелович Ческонов е роден на 7 май 1896 г. в село Пилково, област Петровск, Руска империя. Завършва местно училище в селото.

През Първата световна война се присъединява към имперската армия и се бори срещу германците, а по време на Руската гражданска война се присъединява към Червената армия и се бори срещу царските сили.

След войната, Ческонов се посвещава на преподаването на комунизма на мордовския народ и изграждането на съвременна мордовска култура. През 1922 г. се премества в Москва и получава висше образование, апрез 1924 г. Ческонов завършва литературния факултет на Института за златни професори.

До 1932 г. работи като редактор в мордовския клон на Централното издателство на народите на СССР.

Докато живее в Москва, Ческонов, заедно с изтъкнатите мордовски учени А. Рябов и Т. Данилов, подготвя учебници за мордовски езикови училища. От 1933 г. работи като старши научен сътрудник в литературния сектор на Мордовския културно-изследователски институт в Саранск.

През 1934 г. той е делегат на Първия всесоюзен конгрес на съветските писатели. Тук представя доклад за мордовската литература.

Фьодор Маркелович Ческонов е репресиран и екзекутиран през 1938 г.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Ческонов публикува първата си творба през 1922 г. Това е разказа му „Старият учител“ – историята на селски учител в първите години на съветската власт. Скоро публикува множество сборници с разкази и есета.

Той пише разкази, есета, пътеписи, пиеси и други литературни произведения.

Героите в неговите творби са представители на работническата класа, а основните теми на неговите произведения са революция, гражданска война, колективизация, междукласова борба, установяване на комунистическа власт, борба срещу религиозните реликви и културната революция.

Фьодор Ческонов изиграва важна роля за формирането на драматичния жанр в мордовската литература – през 1924 г. публикува в „Центриздат“ множество свои пиеси.

Пиесите му разкриват актуалните проблеми и конфликти. Творбите се характеризират с отразяване на важни социални проблеми, сериозността на конфликтите и дълбоката психология. Автор е и на няколко детски книги.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Fyodor Çeskonov в Уикипедия на азербайджански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​