Направо към съдържанието

Център за подготовка на космонавти „Ю. А. Гагарин“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изглед от центъра
Центрофуга на ЦПК

Научноизследователският изпитателен център за подготовка на космонавти „Ю. А. Гагарин“ (на руски: Научно-исследовательский испытательный центр подготовки космонавтов имени Ю. А. Гагарина), накратко Център за подготовка на космонавти, ЦПК, e главното съветско и руско учреждение за подготовка на космонавти. Намира се в Звездното градче, Московска област, Русия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създаден е като военна част 26266 със заповед на главнокомандващия Военновъздушните сили на СССР от 11 януари 1960 г.[1] По-късно е преобразуван в Център за подготовка на космонавти на ВВС, като уточнението „на ВВС“ отпада от името през 1965 г. От края на 1960-те години носи името на Юрий Гагарин – първия човек в историята на човечеството, който лети в космоса.

През 1995 г. на основата на Центъра и 70-и отделен изпитателно-тренировъчен авиополк с особено назначение (разположен на близкото военно летище край гр. Шчолково) е преобразуван в Руски държавен научноизследователски изпитателен център за подготовка на космонавти „Ю. А. Гагарин“.

От създаването му до 1991 г. Центърът е в подчинение на Министерството на обраната на СССР, после – на Министерството на отбраната на Русия, а от 2009 г. с днешното си наименование – на Федералната космическа агенция (Роскосмос).

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]