Червената Соня

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Червената Соня
Red Sonja
РежисьориРичард Флейшър
ПродуцентиКристиан Фери
СценаристиДжордж Макдоналд Фрейзър
Клайв Екстън
Базиран на„Червената Соня“
на Робърт Хауърд
„Червената Соня“
на Рой Томас и Бари Уиндзор
В ролитеБригите Нилсен
Арнолд Шварценегер
Сендал Бергман
МузикаЕнио Мориконе
ОператорДжузепе Ротуно
МонтажФранк Дж. Уриосте
Филмово студиоDino De Laurentiis Company
РазпространителMGM/UA Entertainment Company
Жанрфентъзи
приключенски
Премиера3 юли 1985
(Германия)
Времетраене89 минути
Страна Нидерландия
САЩ
Езиканглийски
Бюджет$17,9 милиона
Приходи$6,9 милиона
Външни препратки
IMDb Allmovie

Червената Соня (на английски: Red Sonja) е американски фентъзи, приключенски филм от 1985 година, на режисьора Ричард Флейшър. Участват Бригите Нилсен и Арнолд Шварценегер.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Соня, млада, червенокоса жена, е групово изнасилена и оставена да умре от стотици войници на кралица Гедрен, деспот, който уби родителите на Соня и нейния брат, след като Соня отхвърли сексуалните прояви на кралицата и белези лицето на Гедрен. В отговор на вика на Соня за отмъщение се появява безименен женски дух и й дава повишени умения за бой с меч при условие, че тя никога не ляга с мъж, освен ако той не я победи в честна битка. Тя тренира под ръководството на воините на майстор на мечове, наречен "Великият майстор" и не вярва на почти всички останали мъже.

В близкия храм Варна, сестрата на Соня, е в орден от жрици, които се готвят да прогонят мистична светлинна реликва, Талисманът, създал света и всички живи същества. Талисманът може да се използва и докосва само от жени – мъжете изчезват, ако го докоснат – и е станал твърде силен, за да бъде контролиран. Въпреки това, армията на Гедрен и нейният адютант Икол се намесват, избивайки повечето от жриците и девойките на щита, преди да успеят да затворят талисмана в постоянен мрак.

Варна наблюдава как Гедрен открадва талисмана и хвърля оцелелите жрици в трезора, който го съдържа, преди да избяга, но е смъртоносно ранен. Тя е открита от Калидор, господарят на Хиркания, който отива да намери Соня и да я доведе във Варна. Преди да умре, Варна казва на Соня да намери талисмана и да го изпрати в мрака, преди да опустоши света с бури и земетресения. Калидор й предлага да я придружи, но тя отхвърля предложението.

След като става свидетел на използването на талисмана, Соня пристига в вече разрушеното кралство Хаблок. Тя среща младия принц Тарн със свинска глава и неговия слуга/телохранител Фалкон, които казват, че Гедрен е използвал талисмана, за да опустоши Хаблок, когато Тарн е отказал да се предаде. Тарн обявява, че ще смаже Гедрен и кани Соня да му бъде готвачка. Тя учтиво отказва, преди да й бъде казано, че Гедрен е базиран в Беркубане, земята на Вечната нощ.

Пристигайки при планинската порта, Соня се бие с лорд Бритаг, след като той й отказва да премине, защото не му е платила „нежна почит“. Когато тя го убива и взема ключа му, войските му я обграждат; Калидор, който тайно я е проследил, напада техния тил, позволявайки на Соня да избяга. Соня отново попада на Тарн, измъчван от бандити. Тя освобождава Тарн и убива бандитите с Фалкон. Те решават да пътуват заедно към Беркубане, а Тарн приема съвета на Соня и се научава на добри обноски чрез тренировки с меч.

Магьосникът на Гедрен използва голям магически екран, за да покаже приближаващата група; Гедрен разпознава Соня и нарежда да я доведат невредима в крепостта. Използвайки талисмана, за да предизвика буря, тя принуждава групата на Соня да се скрие във водна пещера в Иктян, където подобната на дракон „Машина за убиване“ на Гедрен е отприщена. Появява се Калидор и помага на Соня да ослепи механичния звяр, за да могат да избягат.

Соня приема компанията на Калидор, след като научава, че той произлиза от лордовете, поверили талисмана на храма. Той флиртува с нея, така че тя го предупреждава, че "никой мъж не може да ме има", освен ако не я победи. Калидор я предизвиква и те се бият с мечове до равенство, въпреки опитите на Тарн да накуцука Калидор. Групата пристига в замъка Беркубане и за да защити Тарн, те го убеждават да остане и да пази предния вход.

Икол, осъзнавайки, че Гедрен е луд, когато отказва молбите му да спре да използва нестабилната реликва, планира да избяга с торби със златото на Хаблок. Соня се изправя срещу Гедрен в заседателната си зала и убива своя магьосник, докато Калидор и Фалкон се справят с нейните пазачи в трапезарията на замъка. Икол е спряна от Тарн на входа и е смачкана до смърт от вратата.

Победен от Соня, Гедрен бяга в Камарата на светлините, където се съхранява талисманът. Сега мощен извън контрол, талисманът кара пода да се разцепи и разкрива бездна от разтопена лава. Дуелирайки се с Гедрен, Соня я прокарва с меча си, изпращайки злия владетел да се потопи в лавата отдолу. Соня хвърля талисмана след нея, унищожавайки го и започвайки верижна реакция, която разкъсва замъка Беркубане.

Героите успяват да избягат, докато надигащият се вулкан поглъща замъка. Соня и Калидор се целуват след кратка, неубедителна "битка с мечове", докато Тарн и Фалкон се връщат обратно в Хаблок, за да го възстановят.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнител Роля
Бригите Нилсен Червената Соня
Арнолд Шварценегер Лорд Калидор
Сендал Бергман Кралица Гедрен от Беркубане
Пол Смит Фалкон
Ърни Рейес-младши Принц Търн
Роналд Лейси Икол
Пат Роуч Лорд Брайтаг
Тери Ричардс Джарт
Джанет Агрен Варна[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пълен списък на актьори и роли - „Червената Соня“ // Internet Movie Database. Посетен на 21 октомври 2019.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]