Чернова:Стефан Банков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стефан Банов
Доктор по Право Доктор по Национална сигурност
Роден
16.04.1969г.

РелигияХристиянин
Националност БългарияБългарин
РаботилВърховна касационна прокуратура
Работил вМинистерство на вътрешните работи

Стефан Маринов Банков е висш български полицейски криминалист, дългогодишен специалист в противодействие на корупцията сред полицейските служители в Секция Сигурност. Започва кариерата си в Министерство на вътрешните работи през 2004г. като инспектор в 5-то Районно управление на МВР-София, а след това и в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (2007г.). Последователно заема ключови ръководни позиции в МВР- Дирекция Вътрешна сигурност- инспектор (2009г.), началник сектор (2015г.), зам. директор (2019г.) и директор на дирекцията (2019г.). Преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Университет за национално и световно стопанство в направление Национална сигурност и отбрана по специалности Организирана престъпност и противодействие на корупцията, Разузнаване и контраразузнаване, и Корупция във финансиране на национални и регионални проекти, в направление Право по специалност Криминалистика.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 16 април 1969 година в град Ботевград. През 1988 година завършва Техникум по махано-електротехника в родния си град. След дипломирането си през 1994 година е назначен в РУО към МОН Хасково, след което заема учителски длъжности в рамките на няколко последователни години. От началото на 2000 година работи по ЗМВР в Главна дирекция ''Места за лишаване от свобода''.

През 1999 година завършва първата си Магистърска степен ''Връзки с обществеността'' в Югозападен университет ''Неофит Рилски'' гр. Благоевград. През 2001 придобива Магистърска степен и специалност по “Социални изследвания и психология на личността” в Софийски университет ''Св. Климент Охридски''. От 2010 г. до 2015 г. следва Право в Югозападен университет, където придобива ОКС Магистър и професионална квалификация ''Юрист''. Академичният път на Банков продължава в следващата образователно- научна степен и става ''Доктор'' по Национална сигурност към Национален военен университет ''Васил Левски'', гр. Велико Търново през 2017г. През 2024 година Стефан Банков защитава втора докторска степен в Академията на МВР в направление Право със специализация Криминология. Завършва множество курсове за повишаване на квалификацията у нас, както и в държави членки на ЕС, в това число International Law Enforcement Academy- международна полицейска академия администрирана от Държавния департамент на САЩ в град Будапеща, на теми ''Корупция'', ''Планиране на операции с висок риск'', ''Планиране на операции за борба с корупцията и организираната престъпност'', ''Извличане на разузнаване'', ''Насочване, планиране и ръководене на операции за борба с тероризма'', ''Интервюиране, дебрифинг и извличане на информация'', ''Принципи и методи на разузнаването и контраразузнаването'', ''Глобализация на разузнаването''.

Публицистика[редактиране | редактиране на кода]

„Криминологична характеристика а  корупцията в МВР“ ISBN 978-619-91464-2-2. ]]Стефан Банков е автор на десетки публикации в различни реферирани издания, студия и монографии в неговите области, както и в сферата на съдебната власт. Д-р Банков притежава значителна библиографска продукция от над 30 статии обединена в ORCID. През 2024 година Стефан Банков издава монография на тема „Криминологична характеристика а  корупцията в МВР“ ISBN 978-619-91464-2-2.