Направо към съдържанието

Шатриес Рагана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мария Пячкаускайте
ПсевдонимШатриес Рагана
Родена8 март 1877 г.
Медингенай, Руска империя
Починала24 юли 1930 г. (53 г.)
Жидикай, СССР
Националност Литва
Мария Пячкаускайте в Общомедия
Статуя на Мария Пячкаускайте пред гроба ѝ в параклиса на гробището в гр. Жидикай

Шатриес Рагана (на литовски: Šatrijos Ragana – Вещица от планината Шатрия) е псевдоним на литовската писателка Мария Пячкаускайте (Marija Pečkauskaitė), поддръжница на народното възраждане[1], педагожка и преводачка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Мария Печкаускайте е родена на 8 март 1877 г. в имението Медингенай (Medingėnai, Mėdingėnų dvaras) (днес Ретавско самоуправление). Родителите ѝ Станислав и Анупурас Печкаускайте са просветени дворяни. Получава домашно образование. Във Варшава посещава курсове по пчеларство. Слуша лекции по етика и педагогика в Цюрихския университет и Фрибурския университети в Швейцария през 1905 – 1907 г.

Гробът на писателката се намира в град Жидикай, Мажейкски район[2].

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Започва да се публикува през 1895 година. Популярността ѝ носят повестите „Виктуте“ (Viktutė) от 1903 г., „Винцас Стонис“ (Vincas Stonis) от 1906 г. и публикуваната в списание „Скайтимай“ през 1922 г. „В стария имот“ (Sename dvare), написана през Първата световна война. Повестта „Виктуте“ е написана под формата на дневник; счита се, че тя поставя началото на развитието на литовската лирико-психологическа проза[3].

Шатриес Рагана е сред най-популярните автори от началото на ХХ век. Нейните романи са преведени на руски и други езици.

В памет[редактиране | редактиране на кода]

Днес училището на градчето Жидикай носи името на Мария Пячкаускайте; в Жидикай има и къща музей, посветен на нея. В етнографския музей на градчето Ужвентис (в с. Гирникай, Келмески район, Шауляйски окръг) едната експозиция е посветена на писатеката, която е живяла в сегашната сграда на музея от 1887 до 1898 година[4].

Къщата-музей на Мария Пячкаускайте в Жидикай

В град Мажейкяй през 1985 г. е издигнат неин паметник от Джонас Мяшкялявичюс. Литературоведката Янина Жекайте през 1984 г. издава монография, посветена на писателката[5]. Издадени са нейни писма през 1986 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Шатриёс Рагана“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​