CP/M

от Уикипедия, свободната енциклопедия
CP/M
РазработчикDigital Research
Издадена1974
Вид ОСдискова операционна система
Интерфейсинтерфейс с команден ред
Уебсайтhttp://www.digitalresearch.biz/CPM.HTM Digital Research CP/M page
[[:commons:Category:CP/M|]] в Общомедия

CP/M, първоначално означаваща контролна програма/монитор (на английски: Control Program/Monitor)[1] и по-късно контролна програма за микрокомпютри (на английски: Control Program for Microcomputers)[2], е дискова операционна система за масовия пазар, създадена от Гари Килдал от Digital Research, Inc. през 1974 г. за базирани на Intel 8080 / 85 микрокомпютри. Първоначално ограничена до еднозадачна работа на 8-битови процесори и разполагаща с не повече от 64 килобайта памет, по-късните версии на CP/M имат многопотребителски вариант и по-късно мигрират към 16-битови процесори.

Комбинацията от CP/M и микрокомпютри с шина S-100 е един от първите стандарти в микрокомпютърната индустрия. Тази компютърна платформа се използва широко в бизнеса от края на 70-те до средата на 80-те години. CP/M увеличава пазарното търсене на хардуер и софтуер, като намалява значително нуждата от допълнително програмиране при инсталиране на приложение на компютър от нов производител. Важен двигател на софтуерните иновации е появата на (сравнително) евтини микрокомпютри, работещи с CP/M, тъй като независими програмисти и хакери ги купуват и споделят своите творения в потребителски групи. CP/M в крайна сметка е изместена от DOS след появата на IBM PC през 1981 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Gary Kildall, 52, Crucial Player In Computer Development, Dies // The New York Times, 1994-07-13.
  2. In His Own Words: Gary Kildall // Remarkable People. Computer History Museum, 2016-08-02. Архивиран от оригинала на 2016-12-17.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата CP/M в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​