Направо към съдържанието

Анила Вилмс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анила Вилмс
Anila Wilms
Анила Вилмс, 2012 г.
Анила Вилмс, 2012 г.
Родена1971 г. (53 г.)
Професияписател, журналист
Националност Албания
 Германия
Активен период2007 -
Жанртрилър, криминален роман
Анила Вилмс в Общомедия

Анила Вилмс (на албански: Anila Wilms) е албанска журналистка и писателка на произведения в жанра трилър. Живее и твори в Германия.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Анила Вилмс е родена през 1971 г. в Тирана, Албания. Израства в албанското пристанище Дуръс. Откъм майчината си страна я произхожда от семейство на богати и политически влиятелни бейове, които след 1945 г. са обявени врагове на комунистическия режим и чиято собственост е експроприирана.

В периода 1989 –1993 г. следва история и филология в университета в Тиранския университет. Като стипендиант на Германската служба за академичен обмен отива в през 1994 г. и оттогава живее там като писател и публицист.

Първият ѝ роман „Vrasje në rrugën e veriut“ (Убийство на северния път) е издаден през 2007 г. През 2012 г. е преиздаден в неин превод на немски език като „Албанският петрол или убийство на Северния път“. Романът е базиран на исторически изследвания. Историята се развива през пролетта на 1924 г. когато двама американци са убити на моста на река Дрожа, на малък планински път в Северна Албания, край Мамурас. Единият от убитите е син на американски сенатор, което предизвиква дипломатическа криза, а слуховете свързват тяхното присъствие там с наличие на богати петролни ресурси в района. Романът е определен като „екзотичен, бурлескен епизод от историята на младата албанска нация под формата на политически трилър“. Той съчетава няколко жанра – криминален роман, исторически и политически роман и трилър. Оценен е високо от германската критика и получава наградата „Аделберт фон Шамисо“ и наградата на Щутгарт за криминален роман през 2013 г., а писателката получава стипендия „Комбург“ през 2014 г.

Анила Вилмс живее в Берлин.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • Vrasje në rrugën e veriut (2007) – издадена и като „Das albanische Öl oder Mord auf der Straße des Nordens“ (2012)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Anila Wilms в Уикипедия на албански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​