Направо към съдържанието

Доменико Морели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Доменико Морели
Domenico Morelli
неаполитански художник
Автопортрет
Автопортрет
Роден
Починал
13 август 1901 г. (78 г.)
Неапол, Италия
АкадемияАкадемия за изящни изкуства в Неапол
ПрофесияХудожник, Сенатор на Кралство Италия
НаградиКомандор на Ордена на Свети Маурицио и Лазаро Кавалер на Цивилния орден на Савоите Командор на Ордена на Италианската корона
Доменико Морели в Общомедия

Домèнико Морèли (на италиански: Domenico Morelli; 4 август 1826, Неапол – 13 август 1901, пак там) е италиански художник и политик. Смятан за един от най-важните неаполитански художници от XIX век, той е и сенатор на Кралство Италия в 16-ия парламентарен мандат, както и учител на художника Винченцо Петрочели.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Доменико Морели и Винченцо Петрочели са основателите на Художествената школа към Академията на изкуствата в Неапол. Тяхното решително сътрудничество допринася за установяването на основите на Неаполитанската живопис. Създадената от тях Неаполитанската школа за живопис се отличава със значителния си принос към италианското изкуство и оказва влияние върху следващите поколения художници.

Морели е роден на 4 август 1826 в Неапол. През 1848 г. е осиновен от Франческо Солдиеро и съпругата му Мария Джузепа, като впоследствие приема фамилното име „Морели“, с което става известен. Започва да посещава Академия за изящни изкуства в Неапол през 1836 г., като в първите му картини се забелязва Романтизъм.

През 1848 г. печели конкурс, който му позволява да учи в Рим, където след като участва в размириците от 1848 г., е затворен за кратък период от време.

През 1850 г. посещава Флоренция, където получава първото обществено признание за творбата си „Иконоборци“. През 1855 г. участва заедно с Франческо Соверио Алтамура и Серафино Де Тиволи на Изложението в Париж.

През 1860, е сред най-известните италиански художници от своето време и е назначен за консултант на Музей Каподимонте по отношение придобиване на нови произведения на изкуство и подреждане на съществуващите колекции.

През 1868 г. получава преподавателски пост в Академия за изящни изкуства в Неапол, където подготвя много студенти, като Джузепе Коста, Франческо Копола Касталдо, Джузепе де Нигрис, Рафаеле Раджоне и Акиле Таларико. Той също така се интересува от религиозни, мистични и свръхестествени теми. От този период е едно от най-известните му произведения – „Успение“, изложено в Кралския дворец в Неапол. Сред произведенията му от същия период е и люлката на Виктор Емануил III, която се съхранява в Кралски дворец в Казерта. Той също така е един от художниците, които рисуват илюстрациите на Амстердамската Библия 1895 г.

Заедно с Винченцо Петрочели е избран директно от крал Фединанд II от Двете Сицилии за изработване на поредица фрески в Храма на Св. Франциск в Гаета.

От 1899 до смъртта си през 1901 г. е ръководител на Академията за изящни изкуства в Неапол.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Доменико Морели е Командор на Ордена на Свети Маврикий и Лазар, Кавалер на Цивилния орден на Савоя и Командор на Ордена на Италианската корона.

Картини на Доменико Морели[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Primo Levi, L'Italico, Domenico Morelli nella vita e nell'arte, 1906, Casa editrice nazionale Roux e Viarengo, Roma-Torino
  • Angelo Conti, Domenico Morelli, 1927, Edizioni d'arte Renzo Ruggiero, Napoli
  • AA. VV. Filippo Palizzi e Domenico Morelli, Catalogo mostra Promotrice BB.AA. Salvator Rosa, Napoli 1961
  • A. Schettini, La Pittura napoletana dell'Ottocento Editrice E.D.A.R.T. Napoli 1967
  • AA. VV. Il secondo ‘800 italiano, Le poetiche dal vero, Mazzotta Milano 1988
  • AA. VV. Capolavori dell'800 Napoletano, dal romanticismo al verismo, Mazzotta, Milano 1997
  • Nello e Saverio Ammendola, Ottocento-Novecento, due secoli di pittura a Napoli, con introduzione e intervista di M. Picone Petrusa, Electa Napoli, Napoli 1999.
  • AA. VV. Domenico Morelli e il suo tempo, 1823 1901 dal romanticismo al simbolismo, Electa Napoli, 2005
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Domenico Morelli (pittore) в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​