Направо към съдържанието

Мария Млинкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мария Млинкова
Marja Młynkowa
Родена1 февруари 1934 г.
Томендорф, Германия
Починала27 февруари 1971 г. (37 г.)
Професияписател, литературен критик
Националност ГДР
Активен период1964 – 1971
Жанрдрама, документалистика
СъпругЮрий Млинк
ДецаМерка Метова

Мария Брезанец, по мъж Млинкова (на горнолужишки: Marja Młynkowa), е горнолужишка литературна критичка, литературна историчка и писателка на произведения в жанра драма, мемоари и документалистика. Пише своите произведения на горнолужишки език.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Мария Брезанец е родена на 1 февруари 1934 г. в лужишкото село Томендорф, Германия (днес село Томислав, Долносилезко войводство, Полша). В периода 1947 – 1949 г. учи в средното училище във Варнсдорф. В периода 1949 – 1952 г. учи в сръбската гимназия в Бауцен. В периода 1952 – 1955 г. учи немска филология и педагогика в университета „Карл Маркс“ в Лайпциг.

След дипломирането си в периода 1955 – 1960 г. работи като редактор в издателство „Фолк унд Висен“ (Volk und Wissen), в редакцията на вестник „Сербске новини“ (Serbske Nowiny), и като лектор по литература в издателство „Домовина“ (Domowina, Родина). От 1960 г. е писателка на свободна практика и литературен критик.

През 1957 г. се омъжва за сърболужишкия поет и културен деец Юрий Млинк. Имат дъщеря – Мерка Метова, която също е писателка.

Най-популярна в творчеството ѝ е книгата „Dny w dalinje“ (Дни в далечината) от 1967 г., която описва драматичните години във времената на хитлеризма в едно силезийско село.

Известна е с мемоарите си с лирически характер „Kostrjanc a čerwjeny mak“ (1965) и „Za płotom“ (1977).

През 1968 г. и през 1971 г. (посмъртно) е удостоена с наградата „Домовина“ за заслуги към развитието на сръбската литература в ГДР.

Мария Млинкова умира след тежко боледуване на 27 февруари 1971 г. в Бауцен, ГДР. Погребана е на гробището „Свети Никола“ в Бауцен.

Гробовете на семейство Млинк в гробището „Свети Никола“

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Starosće w dźewjatce (1964)
  • Kostrjanc a čerwjeny mak. Powědančka (1965)
  • Dny w dalinje (1967)

Посмъртни издания[редактиране | редактиране на кода]

  • Z wótrym wóčkom. Wuběrk literarno-kritiskich dźěłow (1973)
  • Dundak Matej, a druhe powědančka za dźěći (1975)
  • Za płotom. Krótko-powědančka (1977)
  • Zhromadźene spisy. Zwjazk 1. Powědančka a drobna proza (1994)
  • Zhromadźene spisy. Zwjazk 2. Dny w dalinje (1994)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Млынкова, Марья“ и страницата Marja Młynkowa в Уикипедия на руски и горнолужишки език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби, създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.