Направо към съдържанието

Мико Спадаро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мико Спадаро
Micco Spadaro
неаполитански художник
Рождено имеДоменико Гарджуло
Роден
1609 г.
Починал
1675 г. (66 г.)
Националност Италия
СтилБарок
Аниело Фалконе
Мико Спадаро в Общомедия

Мико Спадаро (на италиански: Micco Spadaro; * 1609/1612, Неапол, Неаполитанско кралство, † 1675, пак там), псевдоним на Доменико Гарджуло (Domenico Gargiulo), е италиански художник, познат с картините си в стил Барок.

Създадени в Неапол, картините му изобразяват пейзажи, както и бурните събития в града през 17 век (изригвания на Везувий епидемии, бунта на Мазаниело).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Мазаниело (ок. 1647), Музей „Сан Мартино“ (Неапол)

Не са известни със сигурност датите на раждане и смърт на художника. Според биографа му Бернардо Де Доминичи Мико Спадаро е роден в Неапол през 1612 г. и умира в Неапол през 1675 г., но историкът Джузепе Чечи не успява да намери в архивите данни за Спадаро. Поради тази причина датите са предполагаеми и спорни.

Прякорът Спадаро, с който е всеобщо известен, се дължи на професията на баща му – известен ковач на мечове.

Мико Спадаро е приет в школата на Аниело Фалконе, където заедно с Андреа ди Леоне и Салватор Роза изучава изобразително изкуство. Впоследствие работи с Вивиано Кодаци, като първите му творби са вдъхновени от работите на Паул Брил и Филипо Наполетано.

Наказание на крадци по времето на Мазаниело (ок. 1647), Музей „Сан Мартино“ (Неапол)

Сред основните му клиенти е фламандският колекционер Гаспаре Румър, на когото художникът дължи бъдещите си успехи и богатство. Художникът работи и в Манастир „Сан Мартино“ в Неапол. Художественото пресъздаване на въстанието на Мазаниело и чумата от 1656 г. също носи слава и име на Спадаро.

Mузеят „Сан Мартино“ в Неапол придобива един от шедьоврите на Мико Спадаро – Изригването, поставяйки го до други картини на художника, като Бунтът на Мазаниело и Чумата от 1656 г., които от дълги години са изложени в музея. До тях са изложени и други две картини на художника: Наказание на крадци по времето на Мазаниело и Убийството на Дон Джузепе Карафа, като по този начин е завършен музейният цикъл Историята на Неапол през 17 век.

Картината Изригването представя един от най-трагичните моменти в Неапол: катастрофалното изригване на вулкана Везувий, предшествано от силно земетресение през нощта между 15 и 16 декември 1631 г. Пресъздаден е моментът, в които хората, обединени от вярата, се събират в огромно шествие, начело с кардинал Франческо Бонкопани, което тръгва от района на катедралата и носи из града мощите на Сан Дженаро – светецът покровител на Неапол. За тази творба, благодарение на умелото пренасяне на цветовете и по-експертна техника в сравнение с другите произведения на Спадаро, се предполага, че е по-късна работа от останалата част от продукцията: всеки детайл и отделен индивид, дори и да е поет в безформения поток на шествието, е добре дефиниран, както добре дефинирано и изразено е участието на всеки жител, взето в мига на преданост към преминаването на статуята на светеца.

Картини на Мико Спадаро[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Bernardo De Dominici, Vita di Domenico Gargiulo, detto Micco Spadaro pittore ed architetto, e de' suoi discepoli, in Vite de' pittori, scultori ed architetti napoletani, Vol. III, Napoli, Tip. Trani, 1844, pp. 401 – 436.
  • Achille della Ragione – Collezione della Ragione, pag. 34 – 35 – 36 – 37 – Napoli 1997
  • Matteo Lafranconi, GARGIULO, Domenico, detto Micco Spadaro, in Dizionario biografico degli italiani, Vol. LII, Roma, Istituto dell'Enciclopedia Italiana, 1999.
  • Giancarlo Sestieri, Brigitte Daprà, Domenico Gargiulo detto Micco Spadaro: paesaggista e cronista napoletano, Milano-Roma, Jandi Sapi, 1994, ISBN 88-7142-022-5.
  • Jane Turner (a cura di), The Dictionary of Art, vol. 29, New York, Grove, 1996, pp. 253 – 254, ISBN 1-884446-00-0.
  • Achille della Ragione – E Micco ritornò alla sua Certosa – Napoli 2003
  • Achille della Ragione – Domenico Gargiulo sponsor della convivialità – Napoli 2019
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Micco Spadaro в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​