Частна езикова гимназия „Проф. Иван Апостолов“

Частна езикова гимназия "Проф. Иван Апостолов"
Информация
СедалищеСофия, България
Основаване1993 г.
Видчастно
ДиректорМаргарита Тренчева
Учители40
Ученици300
Публични характеристики
Цветове          Зелено, жълто
Навигация
42.6639° с. ш. 23.3642° и. д.
Местоположение в София
Адресул. "Арх. Виктория Ангелова-Винарова" 1, Мусагеница
Телефон(02) 967 32 60
(02) 954 94 65
(0896) 700 606
(0896) 645 515
E-mailoffice@ivanapostolov.bg
Сайтwww.ivanapostolov.bg

Частна езикова гимназия „Проф. Иван Апостолов“ е частна езикова гимназия в гр. София, регистрирана през 1993 година. При създаването си гимназията е единственото средно учебно заведение в страната, което работи по авторски учебни програми, приети на колегиум на МОН.

История[редактиране | редактиране на кода]

Гимназия „Проф. Иван Апостолов“ е регистрирана със заповед на Министъра на образованието през 1993 година като профилирана гимназия с профили право и мениджмънт. На четвъртата година от своето съществуване се преобразува в английска езикова гимназия като запазва и атрактивните си профили. През 2001 година се разкриват профилите хуманитарен и информационни технологии.

Гимназията разполага с 22 собствени учебника и учебни помагала за нуждите на обучението в профилите право и мениджмънт, автори на които са преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски“ и УНСС.

От 2009 г. Английска гимназия „Проф. Иван Апостолов“ е лицензиран център за провеждане на международно признатите изпити по английски език Pearson Test of English Архив на оригинала от 2010-03-11 в Wayback Machine. (EDEXCEL), чиито нива са съобразени с тези на европейската езикова рамка. Сертификатните нива на Pearson Test of English – Advanced and Proficient са признати за целите на академичен прием на университети и колежи в Великобритания и Европа.

От 2016 г. ЧЕГ „Проф. Иван Апостолов“ е част от програмата за училища посланици на Европейския парламент, а от 2017 г. е одобрена за иновативно училище и започва активна работа по включване на нови интердисциплинарни предмети в учебните планове, като се акцентира на проектобазираното и уеб базираното обучение (експедиции и обща образователна платформа), игровизацията и метода на дизайн мисленето.

Гимназията предлага консултация за всички завършващи ученици, които желаят да учат в чужбина. Те получават квалифицирана и компетентна помощ при избора на университети и специалности. Наборът от документи, необходими за кандидатстване (препоръки, академични справки и други), се подготвят изцяло от училището.

Патрон[редактиране | редактиране на кода]

Гимназия „Проф. Иван Апостолов“ носи името на един от най-забележителните ни юристи – проф. д-р по право Иван Апостолов. Преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и автор на учебници по Гражданско и Облигационно право и множество студии, в края на живота си пише есеистичен труд „Сказание за човека“.

Образователно ниво[редактиране | редактиране на кода]

Гимназията издава свидетелство за основно образование и диплома за средно образование с вписване на профила. За гимназиалната степен в училището се осъществява прием на ученици след завършен 7. клас.

Подготовка по английски език от 8. до 12. клас е съобразена с нивата на европейската езикова рамка. Хорариумът на часовете по английски език заедно с общообразователните и профилиращи предмети, водени на английски, за целия курс на обучение е 2802 часа. В 8. подготвителен клас английски се изучава с 21 часа седмично, а от девети клас на английски се изучават история, география, химия, физика, биология, философия. В 11. и 12. клас в предприемаческия профил на английски се преподават лидерство и бизнес етикет, предприемачество и дребен бизнес и съвременен офис и бизнес кореспонденция.

Профилирано обучение[редактиране | редактиране на кода]

  • Профил "Предприемачески" - засилено изучаване на икономика, маркетинг, информационни технологии
  • Профил "Чужди езици" - засилено изучаване на чужд език (испански или немски)
  • Профил "Софтуерни и хардуерни науки" - засилено изучаване на математика, информатика и информационни технологии
  • Профил "Природни науки" - засилено изучаване на биология и химия

Източници[редактиране | редактиране на кода]