Направо към съдържанието

Детска железница Кърджали

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Детска железница
Информация
Типтеснолинейка
Статусдетска железница
Мястопарк „Простор“, Кърджали
Пусната30 септември 1962 г.
Възстановена7 септември 2006 г.
СобственикОбщина Кърджали
Подвижен съставлокомотив с двигател вътрешно горене и командна неостъклена кабина и два вагона с общо ~25 места
Дължина1,210 км
Междурелсие0,6 м
Работна скорост3,6 км/ч

Карта

Детската железница е увеселителна теснолинейна железопътна линия, разположена в парк „Простор“ в Кърджали. Тя е първата Детска железница в България.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Кърджалийската атракционна детска железница е построена на 30 септември 1962 г. по проект на инж. Валентина Йочкова. За строежа ѝ са използвани релси от закритите рудници за скъпоценни метали край село Стремци (разположено на 12 км североизточно от град Кърджали), като се ползват рудничните вагонетки, преоборудвани с места за сядане. Години наред Кърджалийската детска железница е един от символите на Кърджали, постепенно в годините след 10 ноември 1989, съоръжението е извън експлоатация. Спряна е от движение временно в края на 1990 г. След близо 8-годишно прекъсване на 7 септември 2006 г. детското влакче е открито отново.[2] Ремонтирани са железопътното трасе и тунела. Освежени са локомотивът и вагончетата, за украсяването на които са се погрижили малките художници от кърджалийския Обединен детски комплекс. Последното спиране на железницата е от октомври 2016 г. до август 2017 г., заради повреда на локомотива.[3][4] Около края си жп линия се извива под формата на буквата Р, чиято крайна част е коловозоразклонение, с цел локомотива да дърпа вагоните към начална гара, което премахва нуждата да бъде откачван, маневриращ и закачван за опашната част на влакчето и дърпащ вагоните към начална гара.

В България има още една действаща детска железница – Детска железница ПловдивЗнаме на мира“ в подножието на Младежкия хълм в Пловдив[5].

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Жп линия е с дължина 1,210 км и междурелсие 0,6 м

По маршрута са изградени следните съоръжения:

  • гара Простор
  • два прелеза
  • тунел

Вагоните са с общо около 25 седящи места. Локомотив с неостъклена командна кабина с двигател с вътрешно горене дърпа два вагона, като около един от двата си края жп линия се извива под формата на цифрата 6, което премахва нуждата от ползването на маневрен коловоз и две жп стрелки.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]