Направо към съдържанието

Детска железница Пловдив

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Детска железница
Информация
Типтеснолинейка
Статусдетски влак
МястоМладежки хълм, Пловдив
Пусната23 септември 1979 г.
Възстановена22 септември 2007 г.
СобственикОбщина Пловдив
Подвижен съставакумулаторен локомотив с 2 командни остъклени кабини, теглещ 3 вагона. Общо са ~50 места в трите вагона, вратите са само откъм перонната страна, вратите и прозорците са с топло и звукоизолираща пластмасова дограма, прозорците може да бъдат отваряни до ~45°.
Дължина1,090 км
Работна скорост7,2 км/ч

Карта
Детска железница в Общомедия

Детската железница е теснолинейна железопътна линия, разположена в подножието на Младежкия хълм в Пловдив. Тя е втората детска железница в България – след тази в Кърджали по проект на инж. Валентина Йочкова.

История[редактиране | редактиране на кода]

Проектанти са Строителното управление в Пловдив на „Трансстрой“ и пловдивско железопътно управление.

Влакчето по железницата.

Строежът ѝ започва на 21 април 1979 година от ученици и студенти със съдействието на пловдивското гражданство за 35-годишнината на Димитровската пионерска организация „Септемврийче“ и за първата асамблея „Знаме на мира“. Релсите и вагоните са от теснолинейната жп линия Кочериново – Рилски манастир, закрита през 1954 година.[1] По-късно вагоните са подменени.

Открита е като Детска железница „Знаме на мира“ на 23 септември 1979 година: ежегодния празник на Димитровската пионерска организация „Септемврийче“. За откриването ѝ са отпечатани 25 билета и са изработени почетни значки, раздадени на официалните гости. В периода 1997 – 2007 г. работната дейност е преустановена.

След ремонт по общинска поръчка атракционът е открит отново като Детска железница на 22 септември 2007 година. Линията е ремонтирана през 2013 година, като в локомотива е монтирана акумулаторна батерия, позволяваща 6 отивания и връщания за календарен ден.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Жп линия при прелеза.
Железопътният прелез

Железопътната линия е с дължина 1,090 км и междурелсие 0,6 м. Нейният подвижен железопътен състав е сглобен в пловдивско вагоно-ремонтното депо[2]. Подвижните части на всяка от петте жп стрелки са надеждно заключени с цел защита срещу криминално действие. Дежурният ръководител жп движение чрез контролната жп апаратура се уверява, че е свободно трасето и чак след това светва разрешителен сигнал в жп светофар за потегляне на влака или от гара Пионер към гара Панорама, или от гара Панорама към гара Пионер. В горния край на железницата край гара Панорама и в долния край на железницата край гара Пионер има предпазна баластова каменна призма. По маршрута на детската атракционна железница са изградени следните съоръжения:

  • гара Пионер, с изтеглителен коловоз, покрит с тротоарни плочки перон, сграда в която са служебните помещения на дежурните билетен жп касиер и ръководител жп движение. Предпазна стоманена ограда е в посока детска площадка. В гара Панорама и в гара Пионер преди края на коловоза, има жп светофар с две светлини. Гара Пионер и гара Панорама са с 2 жп стрелки
  • стоманобетонен естакаден мост дълъг 125 м под формата на цифрата 6, ограден със стоманени перила, под който е пешеходна асфалтирана паркова алея свързваща площадка за тенис на корт със скулптурна мраморна животинска фигура
  • прелез с механично задвижвани бариери, с кабина за дежурния прелезопазач
  • тунел с дължина ~50 м със стоманено-бетонна облицовка и луминисцентно подтаванно осветление, разположен под павиран зигзаговиден път към радио-тв решетъчна кула и плувен басейн, разположени на върха на Младежкия хълм
  • спирка Снежанка с жп перон, до горния край на естакадния, с формата на цифрата 6, стоманобетонен мост
  • гара Панорама с жп перон, от страна на ул. Велбъжд са предпазни подпорна стоманобетонна стена и стоманена ограда

Влакът е с общ капацитет ~50 места. Извършва по 5 отивания и връщания дневно.

Гари и спирки
Гара/спирка Коловози осигурителна инсталация
гара Пионер един приемно-отправен и един маневрен маршрутно-релейна централизация
спирка Снежанка един маршрутно-релейна централизация
гара Панорама един приемно-отправен и един маневрен маршрутно релейна централизация

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]