Речник (Фотий)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Речник
Λέξεων Συναγωγή
Заглавна страница
Заглавна страница
АвторФотий I Константинополски
СъздаденX век
Първо издание
Византийска империя
Оригинален езиксредногръцки
Жанрречник

„Речник“ (на средногръцки: Λέξεων Συναγωγή, Λεξικό του Φωτίου, Λεξικόν του Φωτίου) е ръкописна книга от X век на патриарх Фотий I Константинополски.

„Речникът“ е публикуван по-късно от „Библиотека“ и вероятно в основната си част е дело на ученик на Фотий. Целта е да бъде справочна книга, която да улеснява четенето на старите класически и християнски автори, чийто език и речник вече не са актуални към X век. Дълго време единствените запазени ръкописи на „Речника“ са Codex Galeanus, който попада в библиотеката на Тринити Колеж в Кеймбридж[1] и Berolinensis graec. oct. 22, като и двата не са пълни. В 1959 година Линос Политис от Солунския университет открива цялостен ръкопис – Codex Zavordensis 95, в Завордския манастир, Гревенско, където ръкописът още се пази.[2] Според Андреас Ваврицас ръкописът е пренесен в Завордския манастир след закриването на манастира „Успение Богородично“ в Спилео.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Photius". Encyclopædia Britannica. Vol. 21 (11th ed.). Cambridge University Press. pp. 483.
  2. "The Lexicon of Photius" by Roger Pearse, January 15, 2011.
  3. Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου, Σπήλαιο Γρεβενών (Σπηλιώτισσα) // Greek Orthodox Religious Tourism. Посетен на 23 октомври 2016. (на гръцки)