Направо към съдържанието

Рут Озеки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рут Озеки
Рут Озеки, 2013 г.
Рут Озеки, 2013 г.
Родена12 март 1956 г. (68 г.)
Професияписател, режисьор
Националност САЩ
Активен период1994 -
Жанрдрама
СъпругОливър Келхамър (? – )
Уебсайтwww.ruthozeki.com
Рут Озеки в Общомедия
Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Рут Озеки (на английски: Ruth Ozeki) е американско-канадска режисьорка, дзен-будиски свещеник и писателка на произведения в жанра драма.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Рут Озеки е родена на 12 март 1956 г. в Ню Хейвън, Кънектикът, САЩ. Баща ѝ е американския лингвист, антрополог и учен в областта на маите, Флойд Лонсбъри, а майка ѝ е японката Масако Йокояма. Следва в колежа „Смит“ в Нортхамптън, който завършва през 1980 г. с бакалавърска степен по английска и азиатска филология. След дипломирането си получава стипендия на японското министерство на образованието, за да завърши дипломна работа по класическа японска литература в университета Нара. В периода 1982 – 1985 г. преподава в английския отдел в университета Киото Сангьо и основава училище по английски език в Киото, където преподава английски език.

През 1985 г. се установява в Ню Йорк. Работи като арт директор и дизайнер на продукция за нискобюджетни филми на ужасите. През 1988 г. започва работа в „Telecom Staff“, японска продуцентска компания, координираща, продуцираща и режисираща документални програми за японска телевизия. Режисира епизоди на „Вижте света с влак“ и „Риболов с Джон“. Първият ѝ филм „Тяло на кореспонденцията“ (1994), е направен в сътрудничество с художничката Марина Зърков, и печели наградата „Нови визии“ на филмовия фестивал в Сан Франциско. Вторият ѝ филм, „Halving the Bones“ (1995), е автобиографичната история за пътуването на Озеки, докато пренася останките на баба си от Япония. Заради непоносимостта ѝ към „бизнес частта в киното“ започва да пише.

Дебютният ѝ роман „My Year of Meats“ (Моята година на месото) е издаден през 1998 г. Той е базиран на нейната работа в японската телевизия, и разказва историята на две жени, живеещи на противоположни страни на света, чийто живот е свързан от телевизионно шоу за готвене. Удостоен е с наградата „Kiriyama“ и наградата „Imus“.

Вторият ѝ роман „All Over Creation“ (Цялото създаване) от 2002 г. е тема за семейство, отглеждащо картофи в Айдахо, и екологична активистка група, която се противопоставя на употребата на ГМО. Удостоен е с наградата „WILLA“ за съвременна художествена литература за 2003 г. и наградата за американска книга за 2004 г. от фондация „Преди Колумб“.

Изучава дзен будизъм от 2001 г. и през 2010 г. е ръкоположена в Бруклинския дзен център за начинаещ будистки свещеник на сото дзен като продължава да учи под ръководството на будиста Зокетсу Норман Фишер. Редактор е на уебсайта „Everyday Zen“.

През 2013 г. е издаден романа ѝ „Създания от време“. Той разказва историята на мистериозен дневник, написан от 16-годишната ученичка Нао от Токио, живяла в САЩ, попаднал на остров край тихоокеанския бряг на Канада вследствие на земетресението и цунамито в Япония през 2011 г. Дневникът е открит от писателката Рут, която е обсебена от разкриването на съдбата на момичето, попадайки в дийствителни и въображаеми светове на задочната среща. Романът е отличен с наградата за литература на „Лос Анджелис Таймс“ за 2013 г. и е обявен за първи носител на литературната награда „Ясна поляна“ за 2015 г. за най-добър чуждестранен роман на 21 век. Получава и други национални и международни награди и е публикуван в над 30 държави.

Та е преподавател в катедрата по английски език и литература в колежа „Смит“ в Нортхамптън, където през 2006 г. получава почетното отличие „доктор хонорис кауза“.

Омъжена е за германо-канадския ладшафтен архитект и писател Оливър Келхамър.

Рут Озеки живее със семейството си в Ню Йорк и остров Кортес, Британска Колумбия, където живеят в къща, изградена предимно от кедър и ела.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи

Разкази[редактиране | редактиране на кода]

  • Where Ambition Goes to Die (2020)

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

  • The Face (2015) – автобиографичен

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ruth Ozeki в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​