Беседа:Операция „Зоненблуме“

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Избрана статия[редактиране на кода]

Мисля да предложа статията за избрана. Смятам че е изчерпателна, неутрална и информацията в нея е подкрепена с достатъчно източници. За почитателите на препратките - сините преобладават. --ShadeOfGrey 12:28, 19 октомври 2008 (UTC)[отговор]

Много хубава статия. Поздравления ShadeOfGrey. --Animus 18:09, 19 октомври 2008 (UTC)[отговор]
Благодаря. Всякакви предложения, критики или направо редакции за доизпипване на статията са добре дошли. --ShadeOfGrey 17:06, 20 октомври 2008 (UTC)[отговор]

Защо тъкмо тази? Факел, Тобрук, Аламейн (много яка статия), Тунис са далеч по-значими операции/битки. На тази операция по-скоро последствията и предпоставките са интересни, а не самата тя. Иначе текстът е добре, само трябва малко бекграунд на места, сини препратки не са достатъчни, трябва и инфо за съотношението на силите. Тия раздели за германските дивизии не ми се струват на място. Важни препратки не са посинени - Северноафриканска кампания, Западна пустинна (?) кампания. Общо взето - работа има. Поздрави!--Добри 11:18, 21 октомври 2008 (UTC)[отговор]

Здравей. Няма конкретна причина да е точно тази. Просто от създаването на статията съм натрупвал постепенно информацията и реших, че вече е изчерпателна и отговаря на критериите.
За допълнителната информация само кажи кои моменти имат нужда от разширяване/доизясняване и ще се заема.
Разделите за дивизиите ги имаше в английската и от там са придошли като раздел. Не пречи да се премахнат. Донякъде информацията за 5-та лека има място тук, тъй като създаването ѝ е обвързано с решението за намеса в Северна Африка.
Мога да скалъпя нещо дребно за Северноафриканската кампания, но няма да е достатъчно.
Доколкото виждам в уикипедия на английски Северноафриканската кампания включва кампанията в западната пустиня, операция Факел и кампанията в Тунис. (en:Template:Campaignbox North Africa, има го преведен и на български) --ShadeOfGrey 12:35, 21 октомври 2008 (UTC)[отговор]

Имах предвид, че статията отговаря на критериите (поне на моите) като качество на текста, но не и като значимост на темата. Интересна е - няма спор, но не е ключово събитие. Разделите за дивизиите ти предлагам да ги махнеш, а съдържанието им да сбиеш в раздела, разказващ за подготовката за Зоненблуме. Няколко неща, за които може би си струва да помъдруваме/поровим:

  • Къде в текста да казваме „британци“, къде „австралийци“, къде „индийци“? По-правилно ли е да правим това разграничение или да ги събираме под общ знаменател („британци“)?
  • Твърдението, че италианското нападение срещу Гърция (28.10.1940) е отложило африканската кампания на Вермахта може да е с източник, но малко куца откъм логика. Все пак германците отиват в Африка през 2.1941, т. е. без да чакат развръзката и дори започването на операциите си на Балканите през 4.1941.
  • Може да ми е убягнало, докато съм чел статията, но не май не срещнах обяснение каква друга цел имат немците в Африка освен да спасят владенията на Мусолини. И въобще помощта за Дучето ли е била приоритетът на Хитлер или се е целил по-далеч?

--Добри 15:14, 21 октомври 2008 (UTC)[отговор]

Махнах раздела с дивизиите, прехвърлих само информацията за числеността на танковия полк.
Ами целта е задържане на италианците във войната и евентуално овладяване на Египет (Суецкия канал). Но плановете им включват настъпление в края на лятото или през есента, след пристигането на 15-та танкова дивизия. На Ромел е разрешено да провежда операции с ограничени цели.
По точки 1 ще разгледам пак източниците и/или ще потърся други.
По точка 2 намерих това: The generals had been aware since 31 October that Hitler, as a result of Mussolini's adventure in Greece, had "lost any inclination for close military collaboration with Italy". The employment of German troops in Libya was thus becoming increasingly doubtful. - Schreiber, Gerhard. Germany and the Second World War Volume III The Mediterranean, South-East Europe, and North Africa 1939-1941. Oxford University Press, 1995. ISBN 0198228848. с. 227.
Обеснявам си присъствието на германците в Африка през февруари, тъй като италианците губят позиции много бързо. На 10 февруари започва Зоненблуме. На 11-ти Щрайх получава командването на формация, която на 18-ти става известна като 5-та лека дивизия. Стига ми толкова за днес. Утре на чисто ще прегледам пак как какво съм чел/писал и ако мога ще добавя нещо. --ShadeOfGrey 21:05, 21 октомври 2008 (UTC)[отговор]
Това последното може би трябва по-ясно да се изложи в самия текст, а също и стратегическите цели на германците (защо Суецкия канал). В две-три изречения, не повече.--Добри 18:45, 22 октомври 2008 (UTC)[отговор]
Цифри за британците и немците също няма да е зле да се изровят.--Добри 11:34, 23 октомври 2008 (UTC)[отговор]
Бутнах малко увода. Операция Компас приключва преди намесата на германците. На 11-ти февруари започва прехвърлянето на войски към Гърция през Египет.
На цифри за февруари и март не съм попадал, само че британско-австралийско-индийските части наброяват две непълни дивизии и бригада. За раздел „Последствия“ съм засичал само описание как 2-ра бронетанкова губи по-голямата си част от танковете (недостиг на гориво).
За останалите неща вероятно след понеделник. --ShadeOfGrey 19:24, 23 октомври 2008 (UTC)[отговор]

Нужна е статия Северноафриканска кампания --Черноризецът 09:08, 3 ноември 2008 (UTC)[отговор]