Уикипедия:Заявки към администраторите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

На тази страница можете да отправите заявки към администраторите за извършване на следните действия:

  • Поставяне или сваляне на защита на страница. Опишете основанието, съобразявайки се с правилата за защита.
  • Изтриване на страници. Стандартно процедурите за изтриване са бърза процедура с шаблон и бавна с обсъждане и гласуване. В някои случаи обаче може и тук да се иска изтриване на страница, например при необходимост от преместване с изтриване.
  • Възстановяване на изтрита страница или определени нейни версии. Вземете под внимание, че страници, изтрити въз основа на обсъждане и гласуване, не могат да бъдат възстановени по решение на администратор, а само след повторно гласуване.
  • Блокиране и отблокиране на потребител. Опишете основанието, съобразявайки се с политиката за блокиране.
  • Промени в именното пространство МедияУики или защитени страници. Опишете с кратка аргументация предложението си за промяна в дадено системно съобщение.

Заявки за следните процедури се правят на други места:

За други общи въпроси и коментари използвайте Уикипедия:Разговори. Заявките на тази страница автоматично се преместват в архив 2 седмици след подаването им.


13 април 2015 – 19 април 2015[редактиране]

Потребител:Nikolai_koziq

Въпреки едно предупреждение, споменатият потребител изтри за втори път ([1] [2]) текст от статията Божидар Томалевски без обяснение. Като гледам редакторът няма приноси освен на тази статия и не e склонен да обсъжда редакциите си, което ме кара да си мисля, че предстои продължаване на редакторската война, та може би би било добре някой да обърне внимание на случая. Tropcho (беседа) 13:38, 16 април 2015 (UTC)

Отправих му едно последно предупреждение с обяснение. Ако не стане с дума, ще стане с тоягата. Надявам се да стане с думи. --Лорд Бъмбъри (беседа) 21:42, 16 април 2015 (UTC)

Автопатрули, Патрульори

Здравейте. Моля да стана патрульор или поне автопатрульор. Може езика ми български не е съвършен, но приносите ми към българоезичната Уикипедия са значителни. Тези правомощия имат потребители, които в продължение на години не са активни и които са направили почти нищо. Аз имам 8700 редакции в бг-Уики. Не ще започвам беседата с нови потребители. Във всеки ден правя проверки на последните промени и нови статии и опитвам се да се реагира бързо на вандализъми. Аз често правя стандардови подобри за Уикипедия и препинателните подобри както и създавам твърде много нови статии. Моля положителен преглед на заявката ми. Джевянин (беседа) 07:03, 18 април 2015 (UTC).

Човек не може да се самопредложи за автопатрульор („Статутът на автопатрульор се дава от администраторите на проекта, по вътрешна преценка на патрульорите. Не е необходимо желанието или съгласието, нито дори информиране на потребителя, тъй като промяната на статута му не се отразява нито на него, нито на някого другиго извън групата на патрульорите. Предложенията за даване на статута се обсъждат в Уикипедия:Патрульори/Предложения за членство в група Автопатрул.“. Можеш да поискаш статут на патрульор при това условие: „Право да получи членство без гласуване има редактор, който е изпълнил двукратно изискванията за време на стаж в Уикипедия и за брой редакции, необходими за правото да гласува. Такъв редактор заявява желанието си за членство чрез молба на страницата за заявки към бюрократите. Бюрократ му дава членството, или повдига процедура за отказване на членство в групата“. За целта трябва да пуснеш заявка на Уикипедия:Заявки към бюрократите. Не мисля, че е редно редактор да бъде патрульор ако преди това не е имало консенсус за това да е автопатрул, а досега нито един патрульор не те е предлагал за автопатрульор. --Лорд Бъмбъри (беседа) 07:32, 18 април 2015 (UTC)
Така имам да моля някъде друго? Да, по-рано не е имало консенсус, затова нямам право да моля пак? Искам започна отново беседата и да получа патрульор. Минало време, приносите ми са по-малко вредни, мисля, че станах по-добър. Дадох моите аргументи, но Твоите не виждам. Чакам на конкретни отговори и сумиране. Джевянин (беседа) 07:46, 18 април 2015 (UTC).
Въпреки, че не е част от официалното правило (затова го дописах в информативната част), както и Лордът посочи, логиката действително е, че първо трябва да станете автопатрул и едва след това може да кандидатствате за патрульор. Ако това не беше така, всеки вандал би могъл да направи изисквания за патрул брой редакции като вандализми, и след това да стане патрульор. Относно автопатрула, моето мнение е, че само̀ по себе си самопредлагането не е проблем, стига останалите патрульори наистина да са съгласни и дори ентусиазирани („ей, този верно как сме го забравили?!“). Във Вашия конкретен случай обаче, колега, подозирам, че ще има възражения, но ако сте много убеден в правотата си, може да опитате (аз лично ще се въздържа от вземане на отношение, тъй като напоследък патрулирам само инцидентно). — Luchesar • Б/П 10:09, 18 април 2015 (UTC)
Само че аз патрулирам тук 2 години, не като IP-ове или свежи потребители. Добре, съгласен съм, нека започем от автопатрул. След прочетене списъка на автопатр./патрул., кой има и какво е направил, малко тъжно ми за липса на оценене, че техническите-стандардови подобри на статии по отношение на т.нар Уикизация (тоест всички стандарди на У., за които много забравят) са ми по-добри от повечето сегашни администратори тук, но те са например добри в правописни редакции, тъй като аз не. Джевянин (беседа) 15:30, 18 април 2015 (UTC).

Молба за проверка на редакциите на Специални:Приноси/37.157.137.5

Моля някой некомпрометиран като мен администратор да провери Специални:Приноси/37.157.137.5 и да реши дали има основание за блокиране на анонимния потребител или не. --Лорд Бъмбъри (беседа) 08:07, 19 април 2015 (UTC)

Голяма част от приносите са направо зловредни, а стилът е разпознаваем. Един по-крещящ пример, след което ще погледна и другото айпи. – Tourbillon Да ? 10:24, 19 април 2015 (UTC)
Благодаря! Лорд Бъмбъри (беседа) 10:26, 19 април 2015 (UTC)
Създадох списък със статии, променени от този анонимен потребител, за да могат да бъдат систематично проверени. Лорд Бъмбъри (беседа) 11:24, 19 април 2015 (UTC)
Промених параметрите на блока на 1 година. Все пак безсрочно блокиране на ай пи ми се вижда неразумно.--Алиса Селезньова (беседа) 19:17, 20 април 2015 (UTC)

Молба за проверка на Специални:Приноси/78.83.47.14

... и ако може някой да види дали тези приноси са окей: Специални:Приноси/78.83.47.14. Благодаря, Лорд Бъмбъри (беседа) 09:33, 19 април 2015 (UTC)

Заради неща като Георги Г. Асенов и това е на границата. Според мен няма нужда от конкретни действия, но при още една-две подобни прояви ще има основание. – Tourbillon Да ? 10:45, 19 април 2015 (UTC)

Молба за блокиране на Mpb eu

Тъй като когато вчера блокирах Потребител:Mpb eu друг администратор отмени блокирането, моля някой различен от мен администратор да блокира потребителя за колкото време реши, тъй като днес от 23 негови редакции, десет са върнати за вандализъм. Въпреки изричната молба от Лъчезар на беседата на потребителя, той продължава да извършва разрушителни редакции. Предлагам да бъде оставен да редактира беседата си и да коментира там обсъждането за отнемането на правото му да редактира, а други редактори да пренасят мненията му на дискусионната страница, тъй като няма начин да бъде блокиран само за основното именно пространство. --Лорд Бъмбъри (беседа) 21:13, 19 април 2015 (UTC)

Ok Три дни (засега). Знам, че може да звучи странно, че точно аз правя блокирането, но всъщност е (или би трябвало да е) по-скоро закономерно. — Luchesar • Б/П 21:56, 19 април 2015 (UTC)
П.С. Не одобрявам безсрочното блокиране на IP адреси, които се използват за заобикаляне на блокиране. Правилното в такива случаи е да се нулира часовника на основното блокиране, а адресите да се блокират според вида им: видимо статични адреси за обичайните периоди за блокиране на регистрирани потребители, а динамичните -- по възможност за не по-дълги периоди от 24 часа, освен ако не се установи постоянното използване на един адрес. Ако това ви звучи като излишна педантичност: другото е малко като да простреляме с ловна пушка крака си, опитвайки се да се отървем от кърлежа, впил се в него. В крайна сметка, просто споделям виждането си, но това е също записаното в нашата У:ПБ. — Luchesar • Б/П 21:56, 19 април 2015 (UTC)

Mpb eu Както виждате блокирането Ви не работи и 3 минути. Не бяха необходими такива грубости, защо не са замислите поради какво го правя след толкова обиди, планини неблагодарност и нападки за доста сериозния труд който безвъзмездно влагам в полза на всички, а продължавам се главоболя и да отстоявам позиции?! Като казах аз съм човек на реда и ще ЗАЧЕТА БЛОКИРАНЕТО заради правилата, но Ви уверявам, това не е начинът за диалог, като се отнема думата на хората, редно е все пак да има и някакво взаимно зачитане на приносите, пък и взаимопомощ в редакциите, а не постоянно някой да се мислят за кой знае какви. Мрежата е свободна територия и не е ничия собственост, а истината не се доказва с вишегласие. По-скромно я давайте и създавайте приноси, а не конфликти. Довиждане.:-) --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 185.31.120.167 (беседа • приноси) 03:02, 20 април 2015‎

Вашите редакции са разрушителни за проекта, моля престанете, без значение доколко си вярвате. Имате ограничено време да изложите своите аргументи против блокирането ви, ако имате такива, на вашата потребителска беседа. --Поздрави, Петър Петров 20:30, 20 април 2015 (UTC)


20 април 2015 – 26 април 2015[редактиране]

Потребителско име „Администратор“

Появил се е Потребител:Администратор – това окей ли е и как се процедира в случая? --Лорд Бъмбъри (беседа) 12:27, 21 април 2015 (UTC)

И аз го загледах. Формално не ми се струва в нарушение на правилата, освен ако не се счете, че е неподходящо по точка 1.--Rebelheartous (беседа) 13:15, 21 април 2015 (UTC)
Също го видях. Не е проблем за мен, но се опасявам от две неща: Първо, и най-вече, че може да подведе някой новодошъл и, второ, че може и да е създадена с подобна цел. Трябва да се следят внимателно приносите му и да се реагира бързо, ако нещо се получи объркване. Това е мнението ми. --Peterdx (беседа) 14:13, 21 април 2015 (UTC)
В ен изрично е казано Usernames that give the impression that the account has permissions which it does not have, for example by containing the terms "administrator", "bureaucrat", "steward", "checkuser", "oversight", or similar terms like "admin", "sysop" or "moderator". --Мико (беседа) 14:44, 21 април 2015 (UTC)
О, Мико, благодаря! Това го бях забравил. --Peterdx (беседа) 15:05, 21 април 2015 (UTC)
Е, в такъв случай всичко е ясно.--Rebelheartous (беседа) 15:50, 21 април 2015 (UTC)

Толос

Моля статията за град Толос в Гърция да се преименува на Толос (Гърция), за да се освободи място за основното значение на думата — тип сграда. --Молли (беседа) 06:03, 22 април 2015 (UTC)

Ok Толос е свободна за редактиране. --Peterdx (беседа) 06:15, 22 април 2015 (UTC)
Препратките са оправени. Освен в шаблона, селото беше споменато само на още едно място. --Молли (беседа) 07:31, 22 април 2015 (UTC)

Иван Димитров Иванов

Иван Димитров Иванов да се премести като Иван Иванов (инженер) или като Иван Иванов (инженер, р. 1931).--Rebelheartous (беседа) 09:11, 23 април 2015 (UTC)

Ok Спас Колев (беседа) 10:41, 23 април 2015 (UTC)


Потребител PavelStaykov

Този потребител след като му изтекоха две поредни блокирания се завърна и започна с простотиите си незабавно: [3]. Мисля си, че трябва пак да бъде блокиран. Jingiby (беседа) 04:54, 24 април 2015 (UTC)

Ok . Блокирах го за три месеца. За мен подобна гнусна расистка забележка е напълно нетолеруема. Ако, някой друг администратор смята обаче, че не е проблем, може да свали блока. --Алиса Селезньова (беседа) 06:41, 24 април 2015 (UTC)
Три месеца са му съвсем заслужени. --Лорд Бъмбъри (беседа) 08:48, 24 април 2015 (UTC)

Моля заглавието на статията да бъде върнато към предишния си вид - OMV, вместо както е в момента О Ем Ве

--BioPupil (беседа) 09:42, 25 април 2015 (UTC)

Писах на беседата, след няколко часа ще бъде върната, ако няма възражения. И това е въпрос, който трябва принципно да се реши --Peterdx (беседа) 10:06, 25 април 2015 (UTC)
Ok за статията. --Peterdx (беседа) 18:15, 25 април 2015 (UTC)
Силно подкрепям и ще отбележа, какво пише по този въпрос Правописния речник (БАН/Просвета, 2012), стр. 35, раздел 31. „Предаване на собствени имена от чужди езици в оригиналната им форма“: Допуска се широко известни собствени имена от чужди езици да се предават в оригиналната си графика. Следват примери: Yahoo и Microsoft отново се намират в преговори. Компанията YouTube е основана от трима бивши служители на PayPal. Facebook ви помага да се свързвате с хората в живота ви. Спири ··· - - - ··· 18:53, 25 април 2015 (UTC)

Препратки на новосъздадени статии към аналогични на други езици

Откакто смениха начина на създаване на връзки към статии на други езици през "езикови настройки" нещо не се справям добре. Доскоро на новите статии им слагах връзка по стария начин към англ. уикипедия отделу и един бот до няколко часа автомотично правеше връзката през настройките. Сега нещо май не се получава. Гледам вчера създадох две сатии: Турски национализъм и Турско национално движение, ама бота не сработи. Бърникам и по настройките на новата схема, но и там нещо не се справям. Как става тази работа? Благодаря! Jingiby (беседа) 05:21, 26 април 2015 (UTC)

Вече е през Wikidata. Когато създадеш нова статия, погледни отстрани, вляво пише „Езици“. Под този надпис, леко вдясно има „Добавяне на препратки“. Като цъкнеш там, ти излиза прозорче с две полета за попълване: в горното пишеш в коя езикова версия се намира съответната статия (напр. enwiki, ruwiki, dewiki ... и т.н.), в долното - името на целевата статия там. Пример със създадената от теб Турски национализъм: в горното поле „enwiki“, в долното „Turkish nationalism“. Оттам нататък почват ботовете. --Peterdx (беседа) 06:41, 26 април 2015 (UTC)
Знам и се мъча да го направя, но не става. Само един - два пъти го налучках. Jingiby (беседа) 06:49, 26 април 2015 (UTC)
Може проблем е в настройки? Джевянин (беседа) 11:30, 26 април 2015 (UTC).
Може би? Jingiby (беседа) 12:54, 26 април 2015 (UTC)