Уикипедия:Заявки към администраторите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

На тази страница можете да отправите заявки към администраторите за извършване на следните действия:

  • Поставяне или сваляне на защита на страница. Опишете основанието, съобразявайки се с правилата за защита.
  • Изтриване на страници. Стандартно процедурите за изтриване са бърза процедура с шаблон и бавна с обсъждане и гласуване. В някои случаи обаче може и тук да се иска изтриване на страница, например при необходимост от преместване с изтриване.
  • Възстановяване на изтрита страница или определени нейни версии. Вземете под внимание, че страници, изтрити въз основа на обсъждане и гласуване, не могат да бъдат възстановени по решение на администратор, а само след повторно гласуване.
  • Блокиране и отблокиране на потребител. Опишете основанието, съобразявайки се с политиката за блокиране.
  • Промени в именното пространство МедияУики или защитени страници. Опишете с кратка аргументация предложението си за промяна в дадено системно съобщение.

Заявки за следните процедури се правят на други места:

За други общи въпроси и коментари използвайте Уикипедия:Разговори. Заявките на тази страница автоматично се преместват в архив 2 седмици след подаването им.


19 януари 2015 – 25 януари 2015[редактиране]

Move over redirect

Hi. Could you please move Марс (пояснение) to just Марс? Now latter redirects to former but it can't be moved without adminrights because redirect was edited by a bot. --Base (беседа) 07:38, 21 януари 2015 (UTC)

Done. Ok --Лорд Бъмбъри (беседа) 10:48, 21 януари 2015 (UTC)


26 януари 2015 – 01 февруари 2015[редактиране]

{{др}} и {{Дата на смърт}}

Да се добави към „др“ - [[Категория:Родени на {{#expr:{{{3|{{{day|{{{3}}}}}}}}}}} {{MONTHNAME|{{{2|{{{month|{{{2}}}}}}}}}}}]],
и към „Дата на смърт“ - [[Категория:Починали на {{#expr:{{{3|{{{day}}}}}}}} {{MONTHNAME|{{{2}}}}}]]. --Rumensz (беседа) 07:00, 19 януари 2015 (UTC)

Странна беседа

Вижте какво открих Беседа:Broken/\xd0\x9f\xd0\xbe\xd1\x80\xd1\x82\xd0\xb0\xd0\xbb\x3a\xd0\xa4\xd0\xb5\xd0\xbd\xd1\x82\xd1\x8a\xd0\xb7\xd0\xb8. От историята не се вижда да е имало някакво местене. За триене ли е? --Termininja 18:51, 29 януари 2015 (UTC)

Те са повече от една, но не мога веднага да кажа откъде са се появили, освен че явно става дума за счупено кодиране. Мисля, че не е добре да ги трием, преди да разберем каква е историята около тях. — Luchesar • Б/П 19:49, 29 януари 2015 (UTC)
Според мен трябва да се премести като беседа на Портал:Фентъзи. Второто е беседа на Портал:Наука, личи си и в историята --Nadina 19:53, 29 януари 2015 (UTC)
От приносите на Daggerstab по същото време става ясно че е наистина беседата на Портал Фентъзи.--Termininja 20:07, 29 януари 2015 (UTC)
Ъм, чакайте малко, личи си, че съм много отнесен, то тоя текст може да се декодира, момент... — Luchesar • Б/П 20:09, 29 януари 2015 (UTC)
Ха вярно, стана: http://ddecode.com/hexdecoder/ --Termininja 20:12, 29 януари 2015 (UTC)
Това е най-лесният онлайн инструмент, който открих. Като пейстнете "\xd0..." нещото в долното поле, и в другото излиза декодираното име -- в случая, наистина Портал:Фентъзи, както правилно сте отгатнали. Нинджа, същото можеш да го направиш с функция за декодиране от utf-8 -- това само за инфо. ;) Edit conflict: виждам, че вече си открил. :) — Luchesar • Б/П 20:16, 29 януари 2015 (UTC)
Беседи към портали. Има десетина такива - Broken\.... Първоначално бяха създадени като страници (това са им беседите), после страниците преместени в именно пространство Портал, но беседите останаха поради някакъв бъг - със автоматично заглавие Broken и тази странна идентификация - един вид идентификация на „неправилни“ заглавия. В доста от порталите има нови беседи и сливане е невъзможно. А copy - paste може, но е много трудно да се ориентираш коя към кой Портал е: Кино, Наука или друг. Не знам какво да ги правим. Единият вариант е да ги търсим и копираме по Порталите, а другият е да ги изтрием като ненужен остатък сред преместване. Затова май и останаха така.--Vodnokon4e (беседа) 19:56, 29 януари 2015 (UTC)
Историите могат да се слеят без проблем, просто трябва да идентифицираме кое към кое е --Nadina 19:57, 29 януари 2015 (UTC)
Това е по-доброто решение и според мен. — Luchesar • Б/П 20:00, 29 януари 2015 (UTC)
Ok Всичките бяха беседи на портали. Само 4 сливания на истории се наложиха. Мерси за идеята с decodera, понякога ми трябва толкова малко... --Termininja 21:11, 29 януари 2015 (UTC)
Да, няма проблем със сливането на истории - за целта местиш едната върху другата, която разбира се се изтрива. След това отиваш в историята и възстановяваш изтритото, което като се появи в историята изтрива предното, но ти го копираш и го връщаш. --Termininja 21:11, 29 януари 2015 (UTC)

Моят принос

Исках подобря статия Гьоре Китинчев, поне с едно нещо, който не зависи от исканието на потребилите (не вътрешни линкове, не инфобокси, не шаблони, или вид на раздели) – тирета. За да заменя дефис с тире, но потребител Мико премахнал моите промени и шаблон за форматиране: [1], [2]. Не искам редактиране на война, затова моля Ви за помоща. Джевянин (беседа) 19:11, 29 януари 2015 (UTC).

Няма ли да е по-добре, ако се опитате първо да поговорите с другия редактор, най-добре на беседата на статията? — Luchesar • Б/П 19:51, 29 януари 2015 (UTC)
Той не иска да говори с мен, му не е приятно (веднуж споделил на друга душа); затова знам, че не се стигнем до консенсус. А нали трябва да са тирета а не дефис? Дефиси са когато пишем например по-добре. Джевянин (беседа) 19:59, 29 януари 2015 (UTC).
Най-добре потърсете съдействие от още редактори на Разговори, колега. Страхувам се, че ролята на администраторите не е, а и не бива да бъде на арбитри, защото в техните ръце вече е брадвата, образно казано, и би се получило опасно концентриране на власт. — Luchesar • Б/П 20:03, 29 януари 2015 (UTC)
Хъм, така къде е мястото за спори, ако не у администраторите? По-важно е миението на сайсоповета от общи потребителите. И не разбрах какво имаш предвид с брадвата и власт. Джевянин (беседа) 20:10, 29 януари 2015 (UTC).
Няма такова място, до спор не трябва да се стига, опитайте с разбиране. Пиши директно на беседата му, а от отговора там ще се прецени дали е необходима администраторска намеса, и ако да, в каква насока. --Termininja 20:19, 29 януари 2015 (UTC)
Аха, разбирам, ще помня. И така имам а разбирам, е съм прав. Джевянин (беседа) 20:30, 29 януари 2015 (UTC).
Имам предвид, че администраторите използват брадвата, т.е. администраторските си инструменти, като например блокирането, когато даден потребител или постъпва очевидно в разрез с духа на Уикипедия, или ако междувременно останалите редактори са установили това. Не е работа на администраторите да решават кой е крив и кой прав в даден спор, освен ако -- отново повтарям -- няма явен сблъсък с установените принципи, с нормите на добро поведение, или пък ако се вреди пряко на енциклопедията. В случая, с Мико за щастие не сте стигнали до там, и се надявам да не стигнете, разбира се. Но въпросът, който обсъждате, въобще не е от компетенцията на администраторите -- това се опитвам да ви кажа. Опитайте се да намерите други редактори, които да дадат мнението си по дискутирания въпрос. Може би някои от тях ще бъдат на вашата позиция. В крайна сметка, ако Мико не желае да говори с вас, може би ще говори с други редактори, особено ако види, че срещу неговото мнение има доста възражения. Или пък не. Но, моля ви, не очаквайте от администраторите да влизат в ролята на учителки в детската градина. Това, освен всичко друго, е непродуктивно. Трябва да се научите да разрешавате конфликти и самостоятелно, и най-добрият начин за това е като съберете повече конструктивно настроени хора да мислят и дискутират по предмета на спора. А най-доброто място за намирането на такива хора е У:Р, или пък беседите на редактори, които вече познавате. П.С. Иначе, Termininja добре ви е казал каква е минималната първа стъпка. — Luchesar • Б/П 20:31, 29 януари 2015 (UTC)

Искам да отбележа нещо. Жертва сме на практики навлезнали покрай компютрите. Разликата между дефис и тире е сведена само до това, че при дефисът няма интервали около него, докато при тирето тези интервали са задължителни. Каква ще бъде дължината на дефиса и тиретата много зависи от използваните енкодинги, шрифтове и тем подобни. Ето защо, темата е деликатна и сте напът да заформите безмислен спор. -- Лелмерион (беседа) 20:39, 29 януари 2015 (UTC)