Уикипедия:Бот/Задачи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Тази страница е предназначена за подаване на заявки за изпълнение на конкретни технически задачи, които могат да се автоматизират с по-специални технически средства — ботове (роботи). Пример за такива автоматизирани редакции е замяната на дадена дума с друга в 50 и повече статии.

Използването на роботи е за предпочитане, тъй като такива многобройни и еднотипни редакции биха изгубили ценно време на някой обикновен потребител, но няма да представляват особен проблем за някоя програма.

С такива задачи досега са се заемали: Архив на предишните заявки има тук:

Страни в Африка[редактиране | edit source]

Ръчната оценка на статиите за Африка би била доста трудоемка работа, затова моля за помощ. Моля да се пусне бот, който да поставя следния шаблон: {{Африка важност |class=}} на несъществуващите беседи на всички статии в Категория:Африка, в подкатегориите ѝ, в подкатегориите на подкатегориите и т.н. Става въпрос само за беседите на статиите, не на категории и шаблони. – Tourbillon Да ? 14:08, 4 юли 2008 (UTC)

В момента се обсъжда на Уикипедия:Разговори#Излишно посиняване на беседи. Спири 21:43, 27 юли 2008 (UTC)

Слагане на {{дата на раждане и години}} по статиите[редактиране | edit source]

Здравейте. Мисля, че бот би се справил доста по-бързо от нас в следната задача:

 • Някои шаблони, като {{биография инфо}}, {{учен информация}} и други, използват параметър роден-дата=[[ден месец]] [[година]], което трябва да се замени с роден-дата={{дата на раждане и години|година|месец|ден}};
 • Това да не се прави, в случай, че полето починал-дата e попълнено;
 • Други вариации на параметрите роден-дата/починал-дата са дата на раждане/дата на смъртта, Рождена_дата/Умира_на, роден_дата/починал_дата, роден/починал, роден_дата/починал_дата и други, които сигурно съм пропуснал. За тази трета точка: не е толкова важно, просто ако след първите две на собственика на бота, който евентуално се отзове на молбата ми, му се занимава да пуска още няколко пъти бота с различни параметри...
Поздрави, PetaRZ ¬ 15:06, 15 юли 2008 (UTC)

Добре ще е ако стане, но може се ползва шаблона {{роден}}, като се използва и 4-тия параметър в 1 ако не е починал и в 0 ако е починал, както и петия параметър в 1 за да попаднат личностите в категориите Роден през ХХХХ година --инж. Николов беседа приноси 19:54, 19 юли 2008 (UTC)

Ми убо, дано да се намери подходящ бот. --PetaRZ ¬ 07:47, 21 юли 2008 (UTC)
Не ми харесва простички и масово ползвани шаблони като биография инфо да се усложняват. Има разни чудовищни шаблони за тенисисти, учени, писатели, монарси, президенти, футболисти, актьори и прочее - играйте си с тях, не закачайте простичките шаблони, с които новите хора привикват от начало и така или иначе са приложими във всички случаи. Ако се правят такива нововъведения трябва да са на ниво шаблон, невидимо през статиите, невидимо за потребителите, а не на ниво статия. Не одобрявам шаблон {{биография инфо}} (с малко на брой и именовани параметри) да вика в тялото си друг шаблон (с безименни позиционни, както сега предлагате), и дълги и широки. Ако толкова искате да се пресмята възрастта (макар изваждане се учи в първи-втори клас и не вярвам някой да не може да се справи и сам), та ако толкова искате промяна, по-добре ще е да стане с
{{Биография инфо
| име =
| портрет =
| портрет-описание =
| px =
| описание =
| наставка =
| роден-ден =   | роден-месец =   | роден-година =
| роден-място =
| починал-ден =  | починал-месец =  | починал-година =
| починал-място =
}}
вместо с вложение на шаблони. Така си мисля поне. Такова раздробяване е приложимо и за бутиковите шаблони-чудовища, където 4 параметра в повече или по-малко няма да направят впечатление никому, но вложение на шаблони и безименни параметри в най-масовите шаблони, с които работят и най-неопитните хора е (1) означава повече натоварване на сървърите, (2) изглежда по-стряскащо и сложно за неопитните хора, които се престрашават да редактират и (3) крие ненужни рискове за правилното разбиране, попълване и функциониране на шаблоните. KISS. Спири 11:35, 27 юли 2008 (UTC)
Та значи, както казва Спири по-горе, хватката е да вложим малко повече семантика в параметрите за дати, а оттам нататък шаблоните ще могат да правят каквото си искат с параметрите. Ако никой не се отзове до няколко дена, ще опитам да мина основните шаблони. Добре е покрай това да унифицираме именуването на параметрите при различните шаблони. Всъщност, задължително е да го направим. Не щем манджа с грозде, нали? — Борислав 15:17, 28 юли 2008 (UTC)
Не щем. Предлагам да използваме навсякъде „починал“ вместо „умрял“. Апропо, и другите параметри на {{космонавт}} като че ли се нуждаят от промяна. --Поздрави, Петър Петров 10:48, 29 юли 2008 (UTC)
Апропо, това си стана работа като за цял уикипроект. :-) Искате ли още малко да проточим изпълнението на конкретната заявка, за да си дадем малко време първо да помислим глобално за това какво може да се унифицира и подобри по шаблоните. Има нужда, понеже са много въпроси за принципно обсъждане и съм готова довечера да му поставя темелите и да нахвърлям какви проблеми има за обсъждане, поне 5-6 — фундаментални. Спири 11:15, 29 юли 2008 (UTC)

ИЙ[редактиране | edit source]

гледам и тука се подвизават доста неграмотници дето пишат например КОЛОНИЙ та май това си е баш задача като за бот, поне бота ще е по-умен от тях.

в случая грешката може да не е само в края на думата КОЛОНИЙТЕ, лошото е, 1е бая римски имена завършват така :( --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 71.80.182.81 (беседа • приноси) .

--71.80.182.81 01:44, 9 август 2008 (UTC)

Имаме си правописен бот, ще включа тези думи в задачите :) --Nad 08:17, 9 август 2008 (UTC)
те са страшно много, дали някъде има списък? --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 71.80.182.81 (беседа • приноси) .
Да, ето оттук може да се види: Потребител:Spiritia/Правопис. Отдавна не е пускан бот, може би трябва да изврънкаме Михайло. :-) Над, дали да не преместим тези страници при поддръжката? Спири 14:23, 9 август 2008 (UTC)
Както решиш, все пак това е твоето потребитлско пространство :) --Nad 14:50, 9 август 2008 (UTC)
Пълен списък на думите, завършващи на -ии, би трябвало да може да се извлече от Уикиречник, но вероятно наистина ще е много голям и не знам дали би било практично да се проверява с него. Освен това остават думите, при които и двата варианта са валидни (хербарий/хербарии), те не могат да се оправят лесно с бот. --Спас Колев 12:26, 11 август 2008 (UTC)
Но могат да се извлекат в списък, даже с малко окръжаващ ги контекст, и ще ги прегледаме. Забелязала съм, че при търсене, например на пейзаж / пеизаж, уикитърсачката не прави разлика между двете букви, така че ботът наистина може да е от особена полза в претърсването. Спири 13:12, 11 август 2008 (UTC)

Шаблон:Навигационен шаблон[редактиране | edit source]

Добавен е нов параметър „отдолу“ (проверка) в навигационен шаблон. Може ли някой бот да го постави по шаблоните създадени преди добавянето на параметъра. --Animus 18:48, 19 октомври 2008 (UTC)

Мъничета и още нещо[редактиране | edit source]

1. Преместване на шаблоните за мъничета след категориите ако е възможно. --Nad 15:35, 21 март 2009 (UTC)

Личности[редактиране | edit source]

Ако е възможно бот да поставя имената на личностите в местата им на раждане и местата им на смърт като ги взема от биоинфото. Прон 14:26, 29 април 2009 (UTC)

Запетаи (,)[редактиране | edit source]

Бот за слагане на запетаи ще е добре! Незнам тук ли е мястото да напиша това, но понеже е заявки за Ботов реших да дам предложение -- NUFC For Ever 21:28, 29 май 2009 (UTC)

Идеята не е лоша, но досега не сме успели да формулираме алгоритъм, по който запетаите да се поставят на правилните места. Ако можеш да дадеш такъв, няма проблем да засиля Ботчо да го прави. -- Григор Гачев 00:17, 30 май 2009 (UTC)
Ако открия нещо ще кажа! -- NUFC For Ever 07:10, 30 май 2009 (UTC)
Хм, аз определено не съм сведущ в тази материя, но ми се вижда малко сложно (да не кажа почти невъзможно) създаването на такъв алгоритъм по ред причини (да не ги изброявам тук), но пък не може ли да се пусне бот, който да премахва интервалите пред препинателен знак и да поставя такива след препинателния знак? Пак казвам, че не разбирам много :-) --Peterdx 07:23, 30 май 2009 (UTC)
Това вече е нещо дето трябва да може да се направи! Ухилен съм Идеята е добра и някой който разбира да види дали може нещо по въпроса! Браво, че се сети за това, то е близко до моето желание! -- NUFC For Ever 07:38, 30 май 2009 (UTC)
Само да отбележа нещо известно: не важи за "отварящите" скоби и кавички: ( и „.--Фипс 23:33, 25 ноември 2009 (UTC)

Актуализиране на желани страници[редактиране | edit source]

Моля за Актуализиране на Уикипедия:Желани страници - махнах посинените от списъка, направен от бота през май 2009 г. Ако има възможност, пак да бъдат посочени само тези с над 10 препратки към заглавието.--Vodnokon4e 11:21, 6 септември 2009 (UTC)

Градове[редактиране | edit source]

Предлагам с бот да се създадат статии мъничета за градове. Мога да предоставя данни като население, площ, година на основаване, тел. код и други подобни. Моля за съдействие. --Ванка5 23:18, 29 септември 2009 (UTC)

Интересно, всичко това в табличен вид ли го имаш, не че аз мога да го пусна, но идеята звучи добре, а и би било добро начало за надграждане, за кои държави става въпрос? --Nad 20:09, 30 септември 2009 (UTC)
Данните ще ги взимам от другите уикипедии и ще ги предоставя във вид в който може бота да ги използва, доколкото знам разделени със запетая. Интересувам се да се създадат статии за градове в САЩ, Канада и държавите около България на първо време. --Ванка5 02:55, 1 октомври 2009 (UTC)

Гигантски прилепи[редактиране | edit source]

Наскоро писах статии в които бяха намесени тези животни и установих, че броят на видовете е голям, а БГ У е девствена откъм статии за тях. Предлагам с бот да се създадат статии за 173-те вида като ползваме класификацията от en:Megabat. Нямам никакъв опит, но пък имам желание да се включа активно по таблиците. Предполагам, че ще е нещо подобно на статиите с калифорнийските градове - попълване на данни за таксошаблона и текст за по две три изречения към статията. --Izvora 07:04, 15 октомври 2009 (UTC)

Имена на мъничета[редактиране | edit source]

 1. Да се промени навсякъде шаблонът {{Мъниче селища в България}} на {{Селище-България-мъниче}}.
 2. Да се изтрие {{Мъниче селища в България}}.
 3. Да се промени навсякъде шаблонът {{мъниче Византия}} на {{Византия-мъниче}}
 4. Да се изтрие {{мъниче Византия}}

--Ivanko 10:09, 25 ноември 2009 (UTC)

По 1. Преброи ли, че става въпрос за около 5000 статии? Какво по-точно оправдава да се направят тези 5000 ненужни редакции? Спири 19:41, 25 ноември 2009 (UTC)
3. Ok и 4. Ok , за 1. и 2. може би пренасочването е по-добра идея, заради ненужни корекции в 5000 статии. BloodIce 14:32, 7 януари 2010 (UTC)
Тези шаблони най-вероятно са поставяни с бот, в самото начало, когато нямаше установен стандарт за шаблоните... Сега могат да се поправят само с бот. Трябва да сме наясно, че някои корекции на стари грешки ще бъдат мащабни, защото енциклопедията междувременно е нараснала. Поздрави и мерси за свършената работа дотук. --Ivanko 09:00, 18 март 2010 (UTC)

Интервали[редактиране | edit source]

Здравейте. Има ли бот, който да пообиколи и да постави интервали след точките и запетаите в статиите, а също така и да махне интервалите преди запетаите? -- Vekov 13:57, 29 януари 2010 (UTC)

Неактивни външни препратки[редактиране | edit source]

В последно време често попадам на неактивни външни препратки и то не при целенасочено търсене за такива. Смятам, че би било добре да се обмислят вариантите за автоматизирана проверка/поправка на тези препратки. Може би нещо такова би било полезно като за начало, като поне ще даде първоначална идея за общия брой на неактивните препратки и ще може да се прецени дали е възможно да се оправят на ръка. Поздрави :-) -- Vekov 09:05, 17 февруари 2010 (UTC)

Шаблон:Музикален албум[редактиране | edit source]

В статиите, където е използван шаблонът {{музикален албум}} да се променят параметрите, както следва: Предишен албум --> предишен албум ; Този албум --> този албум ; Следващ албум --> следващ албум. Благодаря.--Ivanko 08:53, 30 ноември 2010 (UTC)

Ok Заявката е изпълнена. BloodIce 11:02, 30 ноември 2010 (UTC)
В доста шаблони не е станало нацяло... [1] --Ivanko 19:45, 5 декември 2010 (UTC)
Статиите са обходени наново, надявам се остатъчният проблем да е ликвидиран. BloodIce 21:28, 5 декември 2010 (UTC)

Шаблон:Песен[редактиране | edit source]

Моля, в статиите, където е използван Шаблон:Песен и Шаблон:Инфо-песен (пренасочващ) да бъдат променени следните параметри, както следва: година --> записване, дата --> издаване, име --> композитор, имена --> продуцент. Новите параметри, отразяват по-добре тяхното предназначение в шаблона. Мерси отново. --Ivanko 09:06, 15 декември 2010 (UTC)

Ok Спас Колев 15:22, 24 януари 2011 (UTC)

Шаблон:Сериал[редактиране | edit source]

В статиите, където е използван Шаблон:Сериал, да се промени параметър Уебсайт --> Официален уебсайт. С течение на времето са използвани и двата параметъра, и сега целта е да остане само единия. --Ivanko 15:36, 18 декември 2010 (UTC)

Ok Спас Колев 15:02, 24 януари 2011 (UTC)

Разнасяне на рожденици по шаблони[редактиране | edit source]

Да видим дали може да се изпълни следната заявка, пък ако може, в бъдеще ще я подновявам с нови данни (вървя по една енциклопедия и дотук съм ги докарала до буквичката Б).

От списъка тук имената (с поясненията в скоби) трябва да се разнесат по съответните шаблони за дати. Например

01-03
[[Райчо Андреев]] (български медникар, майстор на художествените занаяти)

трябва да се добави най-отзад към шаблона Уикипедия:Рожденици/Шаблони/01-03, без разбира се да се забравя и запетайката :) Предварително благодаря, ако е възможно да се изпълни. Спири 20:40, 10 януари 2011 (UTC)

Ok Готово е, мисля. --Спас Колев 12:37, 24 януари 2011 (UTC)

Военноидателски[редактиране | edit source]

Нещо спелингът ми куца и съм разнесъл в бая статии и беседи Военноидателски вместо Военноиздателски.--Мико 07:34, 19 април 2011 (UTC)

Има си нужда от още ботоператори, нема спор.:-)--Мико 16:14, 19 май 2011 (UTC)
Ok --ShadeOfGrey 06:51, 25 май 2011 (UTC)

Шаблон:Президент инфо[редактиране | edit source]

Моля, където се използва шаблона Шаблон:Президент инфо, да се коригират следните параметри:

 1. параметър първа дама --> съпруга
 2. параметър жена --> съпруга

--Ivanko 11:37, 19 юли 2011 (UTC)

Първа дама може да е различно от съпруга, може да е дъщеря, внучка или друга родственица, за жената съм съгласна --Nadina 18:47, 19 юли 2011 (UTC)
Здравей. "Първа дама" е журналистически термин, а не официален и като такъв няма място при официалните класификации в шаблона. Мерси за забележката, надявам се да не бъде взета предвид. --Ivanko 06:41, 20 юли 2011 (UTC)

Съобщение до регистрирани уикипедианци[редактиране | edit source]

Интересувам се да се прати съобщение за инициативата Уикипедия:1 нова статия, което ще създам(създадем) на беседата на регистрираните уикипедианци, които са 164 910 души до този момент. Или да се прати масов имейл. Възможно ли е това да стане чрез бот... лесно? --Ванка5 00:29, 11 декември 2011 (UTC)

За възможно е възможно, но става дума за огромен брой редакции (над 100 хилияди) и е добре предварително да се обмисли целесъобразността на такова нещо. Подозирам, че много голяма част от регистрациите са просто на хора от други уикипедии - при активиран SUL при първото отваряне на страница от дадена Уикипедия автоматично ти се създава локална сметка. В момента в дневника на регистрациите такива са 78% от новите сметки. Отделно, част от ръчно създадените са на хора, които видимо не говорят български. --Спас Колев 09:39, 11 декември 2011 (UTC)
Разбира се, че ще го обсъдим, нали и това правим тук. Ако има начин да се пише само на тези, които са на ниво bg-2 и нагоре, това е решение. Все пак обаче някои нямат шаблон Вавилон на потребителските си страници. Ако не може, все пак това е Българската Уикипедия и тези хора са се регистрирали тук, така че да им се пише на български е нормално, пък ако имат въпроси могат да попитат. А положението с масов имейл какво е? --Ванка5 20:40, 12 декември 2011 (UTC)
Спам. Спири ··· - - - ··· 22:17, 22 декември 2011 (UTC)
„все пак това е Българската Уикипедия и тези хора са се регистрирали тук“ Спас по-горе писа за SUL -- може би си го пропуснал. Вероятно може да се провери кои хора имат за „домашно уики“ bg:W, но не съм убеден, че идеята да се пише на беседата на всеки един от тях също е добра идея. Що се отнася до изпращането на 100 хиляди мейла (или дори нека са 10 хиляди), Спири вече го охарактеризира съвсем точно. Мисля, че по-разумно е целевото търсене на хора -- приятели, познати (включително в социалните мрежи) и т.н. -- всеки от които може също да "набира" ентусиасти. Може примерно да се използва "Causes" във Фейсбук (въпреки, че такива приложения са блокирани при мен, например), което има и предимството да отчита кой колко "ентусиасти" е набрал. Вече дали те ще направят нещо повече от това просто да се включат в каузата, е друга тема. — Лъчезар • Б/П 22:29, 22 декември 2011 (UTC)

Проект Химия[редактиране | edit source]

Здрасти! Бих желал, ако е възможно, да се генерира списък на червените препратки в статиите от Категория:Химия (и подкатегориите де), който да се приложи в проекта. Ако има проблем с това, че поради правопис ще се появят и неистински, ще ги отстраня ръчно. Мерси! --Габриел*б/п* 16:34, 5 януари 2012 (UTC)

missingtopics. --ShadeOfGrey 16:49, 5 януари 2012 (UTC)
Благодаря ! --Габриел*б/п* 17:14, 5 януари 2012 (UTC)

Добавяне на български МЕП на другите уикипедии[редактиране | edit source]

Здравейте, Непрекъснато попадам на страници в английската уикипедия към които сочи българска страница, но на английската версия няма български МЕП. Може ли такива да се добавят там където липсват? Благодаря. --Ванка5 (беседа) 05:14, 19 октомври 2012 (UTC)

Подстраници с документация[редактиране | edit source]

Възможно ли е бот да обходи всички /doc страници и да премахне "И МЕЖДУУИКИ ВРЪЗКИТЕ " от:

 • <!-- МОЛЯ ДОБАВЯЙТЕ КАТЕГОРИИТЕ И МЕЖДУУИКИ ВРЪЗКИТЕ В КРАЯ НА ТАЗИ СТРАНИЦА -->
 • <!-- ПОСТАВЯЙТЕ КАТЕГОРИИТЕ И МЕЖДУУИКИ ВРЪЗКИТЕ ТУК -->

Добре е да се оправи и в основния шаблон от който се генерират тези съобщения. --Termininja Ginga.gif 20:50, 12 март 2013 (UTC)

Сигурно ли е, че меповете на шаблоните ще се правят чрез Уикидата? --Спас Колев (беседа) 14:33, 13 март 2013 (UTC)
Така изглежда [2] [3] --Termininja Ginga.gif 15:04, 13 март 2013 (UTC)

Списък с епизоди[редактиране | edit source]

Не съм сигурен, но това май ще е нужно. Може ли бот да мине всички статии, чието име започва със „Списък с епизоди на“ и да постави в началото {{Списък с епизоди/съобщение}}, разбира се, само на тези, които още го нямат посочения подшаблон или нямат самия {{Списък с епизоди}}. --Йордан Генев б. 17:17, 28 април 2013 (UTC)

Категорията Порно актьори[редактиране | edit source]

Правилното изписване на категорията трябва да е Порноактьори или Порнографски актьори, а не Порно актьори. Ако се смени заглавието трябва да се редактират и всички статии в категорията.--Hillary Scott`love (беседа) 07:55, 5 юли 2013 (UTC)

Списък с разделите на Уикипедия[редактиране | edit source]

Здравейте. Спешно необходимо е статистиката в страницата „Уикипедия:Списък на уикипедии“ да бъде обновявана с бот. Ако случайно има свободен бот го пуснете, или пък ми пишете как мога да си направя бот и как да го активирам. --Родолюбец 15:14, 18 юли 2013 (UTC)

Проектиране на шаблони/Налични/Употреба-0-1[редактиране | edit source]

Възможно ли е да се поднови информацията в следните два списъка:

--Termininja 14:14, 28 септември 2013 (UTC)

binomial -> rank[редактиране | edit source]

Може ли във всички 800 статии от основната категория (без подкатегориите) в шаблона Taxobox да се замени binomial с rank. Т.е параметрите

| binomial =
| binomial_authority =

да станат съответно

| rank =
| rank_authority =

--Termininja 13:29, 26 ноември 2013 (UTC)

Ok Спас Колев (беседа) 16:19, 27 ноември 2013 (UTC)

[[Мед (елемент)|Мед]] -> [[Мед]][редактиране | edit source]

Имахме само 2 статии за Мед, поради което разкарах пояснителната, но сега останаха доста вътрешни препратки към Мед (елемент). Ако може да се оправи така че да сочат всичките към основната. --Termininja 11:04, 1 януари 2014 (UTC)

Област и община - с малка буква[редактиране | edit source]

Думите област и община трябва да са навсякъде с малка буква, вкл. в случаите от типа „oбекти (села, реки, хора и т. н.) в област Еди-коя-си“, село Еди-кое-си (област Еди-коя-си) и подобни. Изключения - (естествено) когато са първа дума в изречение или заглавие (на статия, раздел, картинка, колона в таблица). George (беседа) 11:34, 27 февруари 2014 (UTC)

Наистина тези думи, взети самостоятелно, са съществителни нарицателни имена, поради което се пишат с малка буква. Когато обаче участват в състава на сложни наименования, то тези изрази са съществителни собствени имена и се пишат с главна буква. Тези съставни изрази (напр. Област/Община Видин) са устойчиви имена на уникални териториални региони (като Граово, Тракия и др.), много по-големи по площ и по-известни от местностите (напр. Петрова нива), които пишем с главна буква. Освен това у нас (а предполагам, че и в чужбина) областите, общините, районите са юридически лица, чиито наименования явно са същ. собствени имена. --Elkost (беседа) 12:47, 24 септември 2014 (UTC)
Съжалявам, Елкост, но разсъжденията ти са доста свободни и не се подкрепят нито от обичайните правописни правила, нито (а това е по-съществено) от нормативната уредба. В ЕКАТТЕ, стр. VII и VIII, четем следния текст: "Законът... е изчерпателен и категоричен по отношение на административно-териториалните единици - те носят наименованието на населеното място - техен административен център (курсивът мой). ... (Това понякога) довежда до еднакви имена на различни АТЕ от един и същ вид." Един от примерите там: съществуват две общини с едно и също наименование - община Добрич (естествено, двете са с различен код). По-нататък следват "област София, ...област Добрич, ...област Пловдив, ...община Своге" и т.н., и т.н. Същия начин на изписване виждаме и в Единния класификатор на населените места, в края на краищата навсякъде, с изключение на нашата Уикипедия. През февруари предложих разделът „Статии за общини и области...“ в У:ПН, в който се твърдеше, че „...думите Област и Община са неразделна част от името и се изписват с главна буква...“ да отпадне като противоречащо на правописа, още повече, че „правилото“ се беше разпростряло тук-там и за Ном, Район, Регион и подобни. Тогава с мен се съгласиха Мико, Лъчезар, Молли, както и Спас Колев и Алиса Селезньова (последните двама с предложение да не отпада разделът, а да се прередактира, което и направих.) Надявах се горната заявка за бот досега да беше вече изпълнена (или поне да се види дали е възможно).--George (беседа) 20:22, 24 септември 2014 (UTC)

Ще си позволя да напомня за тази заявка – възможно ли е да се изпълни? Отегчително е да поправя ръчно, шаблоните и категориите също се седят грешни.--George (беседа) 16:12, 31 октомври 2014 (UTC)

Проблемът е, че задачата е доста тежка в техническо отношение и обхваща много голям брой статии. Примерно, аз нямам надеждно средство за промени в текста на статиите (главната буква трябва да се запазва в част от случаите). Може би е добре да се разбие на подзадачи (списъкът подлежи на допълване):
 • Преместване "Област Пловдив" -> "Пловдив (област)"
 • Преместване "Община Пловдив" -> "Пловдив (община)"
 • Преместване "Александрово (Област Хасково)" -> "Александрово (област Хасково)"
 • Преместване "Категория:<нещо си> Област Пловдив" -> "Категория:<нещо си> област Пловдив"
 • ...
Спас Колев (беседа) 13:06, 6 ноември 2014 (UTC)

Подобряване на шаблона Храм инфо[редактиране | edit source]

Преместено от У:ЗА. --12:53, 14 август 2014 (UTC)


В анкетите към статиите използвани за шаблон „Храм инфо”:

1. Може ли чрез БОТ от
| име = Галтаджи{{Br}}''Galtaji''
да стане
| име = Галтаджи
| име-оригинал = Galtaji

(примерно при Галтаджи)
В случая не се натоварва „име”-то и е по-прегледно при показване на Общомедия.


2. Може ли чрез БОТ от
| страна = [[Индия]]
да стане
| страна = Индия
(примерно), и изобщо за всички статии
Само така показателят в анкетата „страна” може да се използва за две неща:

 1. за показване на страната чрез шаблона „Флагификация” – примерно „Флаг на Индия Индия”, както е в шаблона „Дворци и замъци инфо”, с което ще се подобри линкването към страната;
 2. за показване на местоположението на храма на картата чрез шаблона „ПК” – примерно „ПК Индия” (както пак е в шаблона „Дворци и замъци инфо”),

но когато има записани към името двойни скоби тези шаблони не работят. И не е догледано преди години.

По-добър вариант за "2" - Или има друг начин самите скоби да се игнорират (вътре в шаблона) по някакъв начин, за да остане само името, което да се ползва за показател „страна“.
Иначе трябва да се прави всяка поотделно - пример "Света София (Солун)". --Rumensz (беседа) 15:20, 12 август 2014 (UTC)

Ще го пусна тези дни. --Спас Колев (беседа) 12:54, 14 август 2014 (UTC)
За ПК е по-добре да има отделен параметър - сградите често се показват на картата на града. --Спас Колев (беседа) 13:38, 14 август 2014 (UTC)
Ok Спас Колев (беседа) 12:18, 15 август 2014 (UTC)

Замяна на „бившо“ с „бивше“[редактиране | edit source]

Цитат от онлайн справочника „Как се пише“:

Как се пише: бивше или бившо? Правилно е да се пише бивше.
Източник: Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 174.

Неправилната форма „бившо“ се среща в Бг.У цели 12 291 пъти - количество, явно непосилно за ръчна замяна. Моля някой спец да го пусне на бот. --Elkost (беседа) 13:02, 24 септември 2014 (UTC)

ПП. Пропуснах да добавя: в моя Мозила браузър „бивше“ се подчертава като неправилно - явно така е било зададено. Оправих си настройката, но вероятно много други колебаещи се ще правят тази грешка. Така че ще трябва ботът периодично да проверява за нови подобни грешки. --Elkost (беседа) 13:12, 24 септември 2014 (UTC)