Уикипедия:Разговори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Здравейте и добре дошли! Това е страницата за обсъждания на общността на Уикипедия на български език. Ако в момента пристигате на този сайт, някои негови аспекти могат да се окажат объркващи и нови за вас - затова с удоволствие ще ви помогнем.

Страниците Първи стъпки, Наръчник на уикипедианеца, Портал на общността и Често задавани въпроси ще ви помогнат с някои стандартни насоки, от които има нужда всеки нов редактор на Уикипедия. Ако в помощните страници има неясни места, непременно ни кажете, за да ги подобрим при първа възможност. Разгледайте ги, но и не се колебайте направо да зададете тук своите въпроси.

Отново ви приветстваме за добре дошли!Grants to improve your project[редактиране | edit source]

Apologies for English. Please help translate this message.

Greetings! The Individual Engagement Grants program is accepting proposals for funding new experiments from September 1st to 30th. Your idea could improve Wikimedia projects with a new tool or gadget, a better process to support community-building on your wiki, research on an important issue, or something else we haven't thought of yet. Whether you need $200 or $30,000 USD, Individual Engagement Grants can cover your own project development time in addition to hiring others to help you.

Категория:Статии, които се редактират в момента[редактиране | edit source]

Има ли някаква практика да се уведомяват потребители започнали статии и сложили шаблона "редактирам" да ги завършат, след определен период от време? --Rumensz (беседа) 19:43, 2 септември 2014 (UTC)

Няма формално правило, но доколкото шаблонът {{Редактирам}} не би трябвало да се оставя за продължително време просто го махаш когато е оставен прекалено дълго. Няма точно дефиниция за „прекалено“, но при всички случаи трябва да става въпрос за часове а не дни така, че не вярвам някой да успее да оспори махането на шаблона от страница в която е оставен за повече от 24 часа. --Сале (беседа) 21:01, 2 септември 2014 (UTC)

За да не се затрудняват редакторите, които могат да имат причини за забавянето, разумният срок може да е "3 дни". Колегиално е след седмица да се вземат решения и промени по статията. --Rumensz (беседа) 16:00, 3 септември 2014 (UTC)

Съгласна съм със Сале - 3 дни е много. Шаблонът се слага срещу конфликт на редакции, т.е. докато статията е фактически отворена за редактиране от друг редактор, а това няма как да бъде случаят в продължение на цели 3 дни. За недовършени статии си има друг шаблон.--Алиса Селезньова (беседа) 10:29, 6 септември 2014 (UTC)
Аз поддържам идеята за 3 дни. Някои статии се пишат трудно и по-продължително. Друг път обективни причини прекъсват за кратко редактирането. Мисля, че шаблонът няма да пречи на никого, ако бъде оставен в продължение на 3 дни. --Молли (беседа) 21:12, 6 септември 2014 (UTC)
Според мен 24 часа след последната редакция е най-добрият вариант. --Лорд Бъмбъри (беседа) 07:22, 7 септември 2014 (UTC)

Лично аз го махам след час. Идеята е, че статията е отворена на екрана. Часове е невероятно - дни е абсурдно. --Мико (беседа) 13:07, 7 септември 2014 (UTC)

Пловдив 2019[редактиране | edit source]

Преди много време започнах този проект Пловдив2019, като проект Пловдив, но сега го преименувах на Пловдив2019. Надявам се да има и други желаещи и да помогнат с писане :) VladislavNedelev (беседа) 15:38, 5 септември 2014 (UTC)

Change in renaming process[редактиране | edit source]

-- User:Keegan (WMF) (talk) 16:23, 9 September 2014 (UTC)

VisualEditor available on Internet Explorer 11[редактиране | edit source]

VisualEditor-logo.svg

VisualEditor will become available to users of Microsoft Internet Explorer 11 during today's regular software update. Support for some earlier versions of Internet Explorer is being worked on. If you encounter problems with VisualEditor on Internet Explorer, please contact the Editing team by leaving a message at VisualEditor/Feedback on Mediawiki.org. Happy editing, Elitre (WMF) 07:29, 11 септември 2014 (UTC).

PS. Please subscribe to the global monthly newsletter to receive further news about VisualEditor.

Проблем с координати[редактиране | edit source]

Здравейте, може ли някой да види защо в Пунта дел Есте координатите, които съм взел от английската статия и задал в шаблона, излизат грешно на картата? При отваряне на картата в Google Maps също има разминаване с по около 20 минути. --HSV (беседа) 10:10, 11 септември 2014 (UTC)

Оправено е. Координатите в английската статия са представени в градуси и минути. В шаблона обаче трябва да са в десетичен вид. Проблемът е бил при преобразуването от минути в десетична част. Поздрави --ikonact (беседа) 12:56, 11 септември 2014 (UTC)
Благодаря. --HSV (беседа) 18:40, 11 септември 2014 (UTC)

Проблем със статия[редактиране | edit source]

Здравейте! От доста време не съм редактирал и писал в моята любима Уикипедия, но реших да се завърна. И сега тъкмо да започна да пиша нещо ново, нещо интересно и полезно, виждам в Последните промени статията В центъра на купона, която по мое мнение не е енциклопедична а значима пък въобще и е за триене, но аз и слагам шаблон "форматиране" с цел да накарам автора да я пооправи, да я преведе в добър вид поне а не само списък с песни. Тук идва проблема. Автора ме преследва след всяко мое поставяне на шаблона, той го трие. Това си е вандализъм и терор! Бих желал да помоля уважаемите администратори или модератори да вземат мерки със статията и потребителя .. Димчо Х. Димов (беседа) 11:43, 11 септември 2014 (UTC)

Здравей Димчо. Статията за албум, за да е енциклопедична, най-малко трябва да има награди; за да съществува в Уикипедия, трябва да има източници. Тя не е имала, така е подходящ за отстраняване на статията. Не съм администратор, чакаме техния отговор. И добре дошли след паозата:) Джевянин (беседа) 12:42, 11 септември 2014 (UTC).
Значи право съм си мислел. И мерси .. тя паозата беше близо две години .. - Димчо Х. Димов (беседа) 12:47, 11 септември 2014 (UTC)
Приятна работа!:) Джевянин (беседа) 15:01, 11 септември 2014 (UTC).
Уикипедия може да е "енциклопедия", но е и "популярна" енциклопедия. Която всеки може да допълва (както е рекламата). Абсолютно е безперспективно да се трият статии за фолк-певци, колкото и да са мразени и ненавиждани от страдащите от уикихолизъм. Това само губи сили и нерви. А времето и историята ще свършат нужното, което искате да свършите насила сега. Ако статията е качествена защо да не си стои? Пишете си Вашите статии, подобрявайте други, а "врагуването" носи само негативи. --Rumensz (беседа) 17:07, 11 септември 2014 (UTC)
Не забравяйте, че основният мотив на създателя на Уикипедия е „да обхване цялото познание в света“. Според повечето сподвижници това е и най-ценното качество на енциклопедията. Нека и „фундаменталистите“ се съобразяват с това ѝ качество. --Stanqo (беседа) 12:15, 12 септември 2014 (UTC)


Проблем с пренасочване[редактиране | edit source]

Здравейте! Допуснах грешка, която сам не бих могъл да поправя. Става въпрос за статията Републикански път III-5303, която без да искам пренасочих като Републикански път III-5503, а информацията за Републикански път III-5303 остана като история в статията Републикански път III-5503. Тъй като вече веднъж е създадена статия под името Републикански път III-5303, която е пренасочена, но съществува в историята не зная как да върна актуалната информация за нея. Ще бъда много благодарен ако някой от вас ми каже как да се справя с проблема или направо да го направи. С уважение--Анатолий Недев (беседа) 10:31, 16 септември 2014 (UTC)

Ok --Rumensz (беседа) 17:07, 16 септември 2014 (UTC)

22-о или 22-ро?[редактиране | edit source]

Кое е по правилно? Не се ли съкращава до сричка? --Termininja 21:02, 16 септември 2014 (UTC)

Нямам правописен речник пред себе си, но като цяло правилото е, че числителни, които са производни от 1, 2, 3 и 4 вкл., се изписват с тире и сричката, тъй като цифрите се различават от числителна дума (едно –> първи (става 1-ви), две –> втори (става 2-ри) и т.н.). При останалите от 5 до 9 се добавя само -о/и, тъй като цифрата влиза и в числителното (пример: шест -> шести (6-и)), шесто (6-о). Както виждаш, давам ти съвсем елементарно и неформално обяснение.--Rebelheartous (беседа) 07:54, 17 септември 2014 (UTC)
Има логика, мерси. --Termininja 18:51, 17 септември 2014 (UTC)
Всъщност тирето се третира като пренасяне на нов ред и затова трябва да се записва цяла сричка. --Rumensz (беседа) 19:29, 17 септември 2014 (UTC)
10.1.11.8. Поздрави. :-)--Rebelheartous (беседа) 19:49, 18 септември 2014 (UTC)

Раздел в статии за селища[редактиране | edit source]

Здравейте. Нямам идея как да избера. В раздел за личности (починали, родени, свързани с града), често даваме флагче като:

Но тогава знаме на България изглеждала така: Flag of Bulgaria (1948-1967).svg

Втори пример: Горан Петрович (р. 1961), тогава е била Югославия, така, какво знаме следва да се уточни? На Сърбия или на Югославия, както и → знаме на на Словакия или Чехословакия ако пред 1993 г., знаме на Украйна или на СССР ако пред 1989 г., знаме на Унгария или на Австро-Унгария ако пред повече 100 години, а за Литва ако пред 200 г. знаме на Прусия или Руска Империя (че Литва тогава е била в 19 век между Прусия а Руска Империя? Джевянин (беседа) 11:05, 18 септември 2014 (UTC).

Виж {{Флагификация/България}} - примери: България България, Флаг на Югославия Югославия, Австрия Австрия Австро-Унгария, Литва Литва. За съжаление в БГУики шаблоните "Флаг" и "Флагификация" са объркани (заради "Флаг"). Но с проба-грешка се ползват. --Rumensz (беседа) 16:07, 18 септември 2014 (UTC)
Съществува само Флагификация, но не флагче за Югославия или Чехославия, а аз искам да са също шаблони флагче, че тези шаблони са нужни в раздел за личности. И тоест имам да разбирам, че трябва да се даде, пример:
А не:
Именно шаблонът "Флагче" е объркал добрата идея на "Флагификация", защото "Флаг" (който е част от "Флагификация") вместо да работи във "Флагификация", се насочва към "Флагче", което е "куцо", тъй като имената на файловете за знамената не са такива (не винаги започват с "Flag of"). В случая със Сърбия могат да се вземат само имената на файловете от {{Флагификация/Сърбия}} и се записват като картинки. Колкото до националността на Горан Петрович той си е сърбин, роден в Югославия. --Rumensz (беседа) 17:28, 19 септември 2014 (UTC)
Руменш разбирам сложност на шаблоните, моят съвет е да подобрим да бъде един шаблон. Следователно с Горан Петрович, които е Сърбин роден в Югославия: даваме знамето на Югославия или Сърбия? Джевянин (беседа) 18:07, 19 септември 2014 (UTC).
Остава Сърбия. Тя е била част от федерацията Югославия. Нещо подобно на Шотландия, Великобритания. Пишем роден: Сърбия, Югославия. националност - Сърбия. И някой друг да изкаже мнение. --Rumensz (беседа) 18:24, 19 септември 2014 (UTC)
  • По времето когато правих шаблонът „флагификация“ администраторите ме спряха да унифицирам и флаг защото вече прекалено много статии го използваха. --Stanqo (беседа) 14:47, 20 септември 2014 (UTC)

Помощ с шаблон[редактиране | edit source]

Нещо не правя като хората в Шаблон:Пост списък/Министър на икономиката, енергетиката и туризма на България. Може ли малко помощ? Благодаря предварително! --Лорд Бъмбъри (беседа) 12:13, 19 септември 2014 (UTC)

История на Европа[редактиране | edit source]

Някой да преведе статията за История на Европа. – Owain (беседа) 18:04, 19 септември 2014 (UTC)

Проблем със статиите за изтриване[редактиране | edit source]

Здравейте, Днес забелязъх че добавяйки страница от Уикипедия в категория изтриване тя не се добавя в страницата, в която би трябвало да се виждат всички предложени страници. Може аз да не правя нещо правилно а може да е бъг. Моля да види някой по запознат. Димчо Х. Димов (беседа) 06:10, 21 септември 2014 (UTC)

Двете необходими стъпки са описани на У:СИ Грешка е да добавяш категорията в страниците.--Сале (беседа) 23:50, 21 септември 2014 (UTC)
Ако правилно разбирам в няколко страници си поставил шаблон {{изтриване}}, но си пропуснал втората стъпка а именно да добавиш името на страницата на У:СИ. Оставям на теб да го поправиш.--Сале (беседа) 09:28, 22 септември 2014 (UTC)
Сега опитах да я вградя в У:СИ, но без успех. - Димчо Х. Димов (беседа) 12:40, 22 септември 2014 (UTC)
Опитах се да помогна на Димчо, но и аз не сполучих - създава се подстраницата, но не се вижда в самата У:СИ дори и след опресняване на съдържанието--Ket (беседа) 08:06, 23 септември 2014 (UTC)