Уикипедия:Разговори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Здравейте и добре дошли! Това е страницата за обсъждания на общността на Уикипедия на български език. Ако в момента пристигате на този сайт, някои негови аспекти могат да се окажат объркващи и нови за вас - затова с удоволствие ще ви помогнем.

Страниците Първи стъпки, Наръчник на уикипедианеца, Портал на общността и Често задавани въпроси ще ви помогнат с някои стандартни насоки, от които има нужда всеки нов редактор на Уикипедия. Ако в помощните страници има неясни места, непременно ни кажете, за да ги подобрим при първа възможност. Разгледайте ги, но и не се колебайте направо да зададете тук своите въпроси.

Отново ви приветстваме за добре дошли!Новини на Началната страница и Добри статии[редактиране | edit source]

Има нужда Портал:Текущи събития/Последни новини да се сложи на Началната страница, за да стане тя по-привлекателна и да имат хората причина да я посещават всекидневно и дори да я направят начална страница на браузъра си. Станко е показал, че добре допринася в този портал и може да му се има доверие. Освен това трябва да се маркират немалкото добри статии като такива, за да се покаже на читателите на другоезичните уикипедии, че и Българската има стойност. Аз не предлагам тези неща за пръв път. Просто има нужда от добра воля, за да се направи това малко усилие от отговорните фактори. - Owain (беседа) 16:42, 1 юли 2014 (UTC)

Две правописни грешки в първото съобщение... --Спас Колев (беседа) 11:59, 9 юли 2014 (UTC)
Човешко е да се допускат грешки и е колегиално да се поправят щом бъдат забелязани, което бързо би ставало, ако материалът е на Първа страница. Вижте например Хърватската Уикипедия, която е по-малка от Българската, но с по-добре оформена Начална страница с раздел Новини. – Owain (беседа) 13:04, 25 юли 2014 (UTC)
Съгласна съм със Спас - смятам, че поне началната страница трябва да е изрядна, а не да "привличаме" редактори, като им навираме правописни грешки.--Алиса Селезньова (беседа) 14:22, 27 юли 2014 (UTC)
Вие никога ли не сте допускали печатни грешки? Това е малка цена за причличането на много повече интерес от обществото. – Owain (беседа) 14:53, 27 юли 2014 (UTC)
В други раздели на Началната страница са били допускани и по-сериозни грешки, но с добра воля и внимание те бързо се поправят. – Owain (беседа) 14:57, 27 юли 2014 (UTC)
Правописни и технически грешки се контролират много по-лесно от апатията и безразличието на читателите. --Stanqo (беседа) 15:28, 27 юли 2014 (UTC)
Проверката на няколко изречения би отнело една минута на ден, което е малко работа и усилие в сравнение с дивидента, който ще се получи под формата на увеличено внимание на обществото. – Owain (беседа) 17:43, 27 юли 2014 (UTC)
Мисълта ми беше, че поради липса на редактори, проверяващи или там каквото, Последни новини не е за начална най-малкото заради общото си ниво (например заради грешки). Заключението, че ще привлече редактори ми се струва доста пресилено.--Алиса Селезньова (беседа) 19:11, 27 юли 2014 (UTC)
Редактори не зная дали ще привлече, но читатели със сигурност. Аз и Станко сме достаъчни, ако толкова няма кой да отдели по минута на ден, да допринасяме и коригираме. От три месеца допринасям редовно в раздел „Знаете ли...“ и това го раздвижи и подобри. Пак повтарям, малко усилие, с голям дивидент. – Owain (беседа) 19:17, 27 юли 2014 (UTC)
Добре би било да се включат и други редактори по поддръжката на портала. Забелязах, че българските медии "изпускат" по една или друга причина доста значителни събития по света. Моята роля до този момент е да поддържам минимума от поне едно важно събитие на ден. Нямам време за повече. --Stanqo (беседа) 13:11, 27 юли 2014 (UTC)
Аз ще се включа с превод от Английската и Френската уикипедия, ако новините бъдат поставени на Началната страница. Мисля, че това би допринесло значително за по-висок трафик към нея и следователно към Уикипедия като цяло. – Owain (беседа) 13:29, 27 юли 2014 (UTC)
Убеден съм че с включване на "енциклопедичния" новинарски поток ще бъдат привлечени нови редактори и читатели, а енциклопедията по естествен път ще бъде актуализирана. Достатъчно е да се видят червените връзки в портала. --Stanqo (беседа) 13:44, 27 юли 2014 (UTC)

Странно латинизиране[редактиране | edit source]

Някой да има идея какви са тези герои (1, 2)? --Iordan2000 б. 23:45, 5 юли 2014 (UTC)

Лятна ваканция. :-) --Спас Колев (беседа) 12:00, 9 юли 2014 (UTC)

{{Музикален фестивал}}[редактиране | edit source]

Здравейте,

Видях, че няма такъв шаблон за инфо кутия за музикалните фестивали. Копирах темплейти от английската уикипедиа, но не се получава да създам аз лично такъв шаблон. Пропускам нещо 100%

Някой може ли да ми помогне за направата на такава инфо кутия. Има за артисти, но не и за фестивали. Темплейта е такъв

Шаблон:Infobox music festival

Благодаря Ви предварително (Trancezerg (беседа) 07:53, 18 юли 2014 (UTC))

Ok --Rumensz (беседа) 08:53, 18 юли 2014 (UTC)
Ехееее, колко сте бърз! Мерси много :)Наистина!

Поздрави от сърце (Trancezerg (беседа) 09:05, 18 юли 2014 (UTC))

Геология и превод[редактиране | edit source]

en:Paraná and Etendeka traps - Моля за предложения как би могло да се нарече това на български. По принцип бих го вмъкнал като Плато Етендека в статията, която превеждам, защото касае гадинка от Африка, но не откривам меп точно към този обект. --Izvora (беседа) 09:48, 22 юли 2014 (UTC)

Плато базалтова провинция Парана или плато Парана - така поне се среща в българската специализирана литература. --Stanqo (беседа) 17:20, 27 юли 2014 (UTC)

Номинация за администратор[редактиране | edit source]

https://bg.wikipedia.org/wiki/Уикипедия:Предложения_за_администратори/Ahmedhalil1222 Ето това е моята кандидатура

Порасни още малко, пък ще видим. --Stanqo (беседа) 17:24, 27 юли 2014 (UTC)
Всъщност искането изобщо не е ясно - да си "администратор" не е много по-различно от "потребител". Можеш да триеш статии и да отнасяш "определения" за това. --Rumensz (беседа) 19:03, 27 юли 2014 (UTC)
И за да създаваш нови статии, не е нужно да си администратор. Джевянин (беседа) 19:19, 27 юли 2014 (UTC).
Нито пък за да помагаш на други потребители. --Iordan2000 б. 19:44, 27 юли 2014 (UTC)