Говори (роман)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Говори (новела))
Говори
Speak
АвторЛори Халс Андерсън
Първо изданиеоктомври 1999 г. г.
 САЩ
ИздателствоФарар Щраус Жиру
Оригинален езиканглийски
Жанрсъвременен биографичен роман
Видроман
Страници197

„Говори“ е роман публикуван през 1999 г. от писателката Лори Халс Андерсън, която разказва историята на Мелинда Сордино. След като е изнасилена на парти, Мелинда е отбягвана от приятелите си, защото тя не желае да каже защо е извикала полицията. Тя е неспособна да обясни какво ѝ се е случило. По тази причина тя спира да говори и започва да изразява гласа си чрез изкуството, което ѝ преподава господин Фриман. Това изразяване бавно помага на момичето да признае, че е била изнасилена и да си създаде идентичност за лицето на нейния нападател.

Когато романът е публикуван печели няколко награди и е преведен на шестнадесет езика. Въпреки успеха на романа Андерсън се натъква на цензура, поради сексуалното съдържание при изнасилването на Мелинда. През 2004 г. Джесика Шарзър екранизира романа, в който ролята на Мелинда се изпълнява от Кристен Стюарт.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Летото преди нейната последна учебна година от гимназията Мелинда Сордино се среща с Анди Еванс на парти. Те излизат навън и там Анди я изнасилва. Мелинда си обажда на 911, но не знае какво да каже. Полицията идва и разваля партито. Момичето не казва на никой защо е извикала полицията. Тя започва училище отбягвана от своите връстници, заради обаждането си до полицията. Тя става тиха и потъва в депресия. Мелинда става приятелка с Хедър, ново момиче, което става приятелка на мелинда просто, за да не бъде сама. Когато депресията на Мелинда се задълбочава, тя започва да бяга от училище, да отбягва родителите си и други фигури, които смятат мълчанието като средство за получаване на внимание. Само в часовете по изобразително изкуство на г-н Фрийман, Мелинда може да изрази своята вътрешна борба, тъй като той показва интереса си към нейните произведения, изразяващи как тя се чувства. Тя бавно се сприятелява с лабораторията си партньор Дейвид Петракис, който я насърчава да говори за себе си.

По време на учебната година, миналото се разгръща и Мелинда придобива силата да се изправи срещу това, което ѝ се е случило. Мелинда научава, че „той“, Анди Еванс, учи в нейното училище. В крайна сметка тя си спомня кой е човекът, който я е изнасилил. Но тя продължава да мълчи. Въпреки това, когато нейната бивша най-добра приятелка, Рейчъл, започва да се среща с Анди, Мелинда се чувства длъжна да я предупреди. В началото Рейчъл пренебрегва предупреждението. Мелинда се опитва отново, като казва Рейчъл, че Анди я изнасилил на партито, но Рачел не ѝ вярва. В края на учебната година тя разбира, че не желае да крие повече. При почистване на скривалището си (училищен склад), Анди я обвинява, че лъже за изнасилването. Когато той се опитва да я нападне отново тя отвръща на удара. Тъй като разказа за случилото се в килера се разпространява, Мелинда вече не бива отхвърляна. Мелинда е в състояние да признае и да приеме, че Анди я изнасилил. Тя най-накрая разказва на близките си за случилото се.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Мелинда Сордино – разказвач и главен герой.
  • Анди Еванс – антагонист, известен като „Звяра Анди“ и „той“ в мислите на Мелинда.
  • Рейчъл Брун – бившата най-добра приятелка на Мелинда. Тя я изоставя след партито, мислейки я за странна. Рейчъл се среща с Анди през втората част на учебната година.
  • Хедър Билингс – Новото момиче от щата Охайо.
  • Дейвид Петракис – партньорът на Мелинда по биология.
  • Господин Фриман – Ексцентричния учител по на изкуство Мелинда. Той е единственият възрастен, който разбира болката Мелинда, насърчавайки я да го изрази чрез произведенията си.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • 1999 Национална награда за книга
  • 1999 Синя панделка за книга
  • 2000 Награда Златен кит за художествена проза
  • 2000 Най-добра книга за годината
  • 2000 Най-добра книга за младежи
  • 2000 Оглавява класацията на десетте най-добри книги за младежи
  • 2000 Награда Едгард Алън По за най-добра книга за младежи
  • 2001 Най-продавана книга за младежи
  • 2005 Най-продавана книга за младежи
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Speak (Anderson novel) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​