Категория:Настоящи престолонаследници

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Тази категория съдържа страници за личности, за които се очаква в бъдеще да заемат позицията на суверен монарх, след смърт или абдикация на натоящ монарх.

Личностите в тази категория са сигурни престолонаследници - те не могат да бъдат изместени от престолонаследието при раждане на друга личност, а единствено при преждевременна смърт, при доброволен отказ от престолонаследие, или при други извънредни обстоятелства (например в някои страни в правомощията на парламента или на краля е и правото да лиши някого от престолонаследие, ако има основателна причина за това). Такъв е например Чарлз, принц на Уелс, престолонаследник на Обединеното кралство. В някои страни като Швеция мъжете и жените имат равни права върху престола, определящо е първородието. В такива случаи сигурен престолонаследник може да бъде и лице от женски пол.

Някои лица от списъка са фиктивни престолонаследници, тъй като монархията в страната им е отменена и няма реална възможност да се превърнат в суверенен монарх. По традиция тези фиктивни престолонаследници наследяват титлата, която биха наследили като престолонаследници в страната си, ако последната е реална монархия.

Престолонаследието на някои личности е несигурно - те могат да загубят правата на престолонаследник при раждането на друга личност. В някои страни такъв престолонаследник е например най-голямото дете на монарх, който има само деца от женски пол. То може да бъде изместено от позицията на престолонаследник, ако монархът се сдобие с дете от мъжки пол. Такива престолонаследници не следва да бъдат добавяни в категорията, освен ако изместването им от престолонаследието е почти невъзможно.

Страници в категория „Настоящи престолонаследници“

Показани са 3 от общо 3 страници в тази категория.